Diğer
    Ana SayfaBebekBebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

    Bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

    -

    Bebeklerde doğumundan itibaren sık sık sindirim sorunları görülebiliyor. İshal de bu sorunlar içerisinde yer alıyor. İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz, sulu bir hal alması olarak tarif ediliyor. Peki bebeklerde ishal neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde ishalin bulaşma şekilleri neler? Bebeklerde ishale ne iyi gelir? Sefaköy Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Filiz Gül bebeklerde ishale dair merak edilenleri anlattı.

    Bebeklerde ishal neden olur?

    İshal, bir günde üçten fazla sayıda sulu dışkı yapılmasıdır. Ülkemizde en sık neden enfeksiyonlardır. Bebeklerin daha fazla ishal olmasının nedeni ise bağışıklık sistemlerinin henüz gelişimi sürdürüyor olması ve barsak duvarı hücrelerinin salgısal yanıtını fazla olmasıdır.

    Bebeklerde ishal belirtileri neler?

    Yenidoğan bebeklerde kıvamı normal ise günde 3-5 kez dışkılama normaldir. Hatta ilk 2 hafta geçiş kakasını dönemidir ve 8 keze kadar dışkılama olabilir. İlk yaşın sonuna kadar genellikle günlük dışkı sayısı 2-3 tür. Dışkı sayısı artıyor ve dışkı kıvamı bozuluyor ise ishalden söz edebiliriz.

    Bebeklerde ishalin bulaşma şekilleri neler?

    İshal kirli su veya besinlerin ağız yoluyla alınması, ishal olan birinin arkasında girilen tuvaletten ve kusma sonrası etrafa yayılan enfeksiyon etkenlerinden bulaşabilir.

    Bebeklerde ishal çeşitleri

    İshal enfeksiyona bağlı nedenler ve olmayan nedenler olarak ikiye ayrılır. Enfeksiyona bağlı olanlar ise virüslerin neden olduğu ishaller başta olmak üzere bakteri ve parazit kaynaklı olanlar olarak sınıflanır. Ülkemizde en sık İshal nedeni enfeksiyonlardır, bunların da en fazla görüleni virüslere bağlı oluşan ishallerdir. Türkiye’deki ishallerin beşte birinden Rotavirus sorumludur.

    - Advertisement -

    Bebeklerde ishal tedavisi nasıldır?

    İshalde asıl problem bebeğin vücut sıvısını kaybetmesidir. O nedenle tedavide asıl amaç sıvı kaybını yerine koymaktır. Genel durumu iyi ağızdan beslenebilen bebeklerde, hazırlanan solüsyonlar ile ağızdan sıvı kaybı karşılanabilir. Fakat genel durumu düşkün ağızdan beslenemeyen bebeklerde sıvı kaybı damar yolu ile serum verilerek düzeltilir. Enfeksiyon saptanabilmiş ise etkene yönelik tedavi uygulanır. Beslenmenin sağlanması ve düzenlenmesi gerekir. Barsak florasını normale getirmek için pre ve probiyotikler kullanılır.

    Bebeklerde ishale ne iyi gelir?

    • İshalde gıda seçimi de önemlidir. Emen bebeklerde anne sütü alımının devamlılığı sağlanmalıdır.
    • Ağızdan sıvı alımının devamı ile birlikte probiotik içeren yoğurt, kefir gibi gıdalar, muz, patates, pirinç gibi besinlerin alınması önerilir.
    • Çok yağlı ve çok şekerli gıdaların tüketilmemesi uygun olur.

    Bebeklerde ishal nasıl geçer?

    Tedavisi ve bebeğin beslenmesi doğru yönetilir ise ishalin uzun sürmesini beklemeyiz. Fakat uzun süren ishallerin (14 gün üzeri) muhakkak tetkik edilmesi gerekir.

    İLGİLİ İÇERİKLER

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz