Günde bir elmanın hastalıkları uzak tuttuğunu biliyorduk. Yeni yapılan bir araştırma günde bir elmanın alışkanlıklarımızı da olumlu yönde etkilediğini ortaya çıkardı. Cornell Üniversitesi’nin yaptığı çalışmada bir elma yedikten sonra markete girenlerin yemeyenlere göre yüzde 28 daha sağlıklı alışveriş yaptığını gösterdi. Alışverişten önce kurabiye yiyenler ise alışveriş sepetini daha zararlı gıdalarla doldurma eğilimi sergiledi. Market alışverişine çıkmadan önce güzel bir elma yemeye ne dersiniz? Bir orta boy elmada günlük C vitamini ihtiyacınızın yüzde 14’üne denk gelen 8,4 mg C vitamini bulunuyor. Ayrıca bu tatlı meyve A, E, K ve B6 vitaminleri de içeriyor.
Badem mi badem sütü mü?
Kuruyemişler vitamin ve mineral bakımından zengin kaynaklar. Bir avuç bademde 5 gram protein, 4 gram lif, 13,5 gram da yağ (kalp sağlığı için faydalı) bulunuyor ve kalorisi 142 kcal. Badem sütü ise çoğunluk olarak sudan oluşuyor. Bir su bardağı badem sütünde 1 gram protein, 0,4 gram lif, 2,2 gram yağ bulunuyor ve kalorisi 48 kcal. Dolayısıyla kalorisi yüksek olsa da tavsiyemiz bademin kendisini yemeniz. Zaten yapılan araştırmalar kalorisi yüksek olsa da badem yemenin kilo vermede yardımcı olduğunu gösteriyor.
Çiğ balık bunamaya zemin hazırlıyor
Çiğ balıkta bulunan bir parazitin B12 vitamini eksikliğine neden olduğunu belirten uzmanlar, B12 vitamini eksikliğinin ise insanda bunama benzeri bir tabloya yol açtığını söyledi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, ağır metallerin yüksek olduğu okyanus balıklarının çiğ tüketiminin, seksüel güçsüzlüğün yanı sıra damar yapılarının bozulması sonucu bunamaya (demans) zemin hazırlayabildiğine dikkat çekerek sınırlı tüketimini önerdi.
Kahvaltıya demir takviyesi
Kırmızı et sevmeyenler için demir takviyesi konusunda sabah kahvaltısı iyi bir çözüm olabiliyor. Kahvaltı masanıza ekleyeceğiniz karadut ve keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir kaynağı. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içeriyor.
Formsanté 2015 – Ekim sayısı