Diğer
    Ana SayfaSağlıkBöbrek ağrısı neden olur? Nasıl anlaşılır? İşte tedavisi

    Böbrek ağrısı neden olur? Nasıl anlaşılır? İşte tedavisi

    -

    Böbrek ağrısı birçok kişinin yaşadığı çoğu zaman dayanılmaz sancılarıyla bilinir. Peki, böbrek ağrısı neden olur? Ağrının böbrek kaynaklı olduğu nasıl anlaşılır? Böbrek ağrısı tedavisi nasıl yapılır? Böbrek ağrılarının nasıl ve hangi bölgede hissedildiğini anlatan Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Berkan Reşorlu, böbrek ağrılarının sebeplerini açıkladı.

    Böbrekler, karın arka duvarında göğüs kafesinin hemen altına yerleşmiş, kanda bulunan zararlı atıkları süzen ve bu atıkların suyla birlikte idrar biçiminde dışarı atılmasını sağlayan organlardır. Böbreklerin idrar üretmek dışında vücudun asit baz dengesinin korunması, D vitamini sentez edilerek kemiklerin güçlü tutulması, kan basıncının dengelenmesi ve vücudun kansızlığa karşı korunması gibi başka önemli görevleri de bulunmaktadır.

    Vücudumuz için birçok hayati fonksiyonu üstlenen bu organların hastalıkları erken teşhis edilip tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit eden sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle böbreklerimizi etkileyen sorunlarda vücudumuz bir savunma ve uyarı mekanizması olarak ağrı, yüksek ateş, bulantı gibi belirtileri devreye sokmaktadır. Dolayısıyla böbrek kaynaklı ağrılar kişiye yaşattığı olumsuzlukların yanı sıra altta yatan bir hastalığın habercisi olması açısından önem arz etmektedir.

    AĞRININ BÖBREK KAYNAKLI OLDUĞUNU NASIL ANLAYABİLİRİZ?

    Böbrek ağrıları esas olarak karın üst yan kısmında (böğür bölgesi) hissedilmekte ancak ağrı sıklıkla sırta, kasıklara ve genital bölgeye yansımaktadır. Bu bölgelerde ağrıya neden olan kas-iskelet sistemi kaynaklı sırt ağrıları ve karın içi sindirim sistemi organlardan kaynaklanan ağrılar (apandisit, safra kesesi taşları, pankreas hastalıkları, barsak hastalıkları vb.) sıklıkla böbrek ağrıları ile karıştırılabilmektedir.

    Böbrek ağrılarını bu ağrılardan ayıran birtakım ipuçları vardır. Örneğin kas-iskelet sistemi kaynaklı ağrılar sıklıkla pozisyonla değişen karakterde olmaktadır. Kişi eğildiğinde ya da bir yük kaldırdığında ağrısı artmaktadır. Böbrek kaynaklı ağrıların ise pozisyonla veya hareketle şiddetinde değişiklik olmamaktadır.

    - Advertisement -

    Karın içi sindirim sistemi organlarından kaynaklı ağrılarda hastalar karın bölgesindeki aşırı hassasiyet nedeniyle sıklıkla hareketsiz durmakta, karnına dokunmakla ciddi hassasiyet hissetmektedir. Böbrek kaynaklı ağrılar ise kıvrandırıcı tarzda ve dalgalar halinde gelmekte olup; hasta sürekli hareketli ve kıvranır haldedir. Özellikle böbrek taşı düşüren kişiler yaşadığı ağrıyı hayatı boyunca yaşadığı en şiddetli ağrı olarak tarif etmektedir.

    BÖBREK AĞRISI NEDEN OLUR?

    • Böbrek taşları
    • Böbrek enfeksiyonu
    • böbrek damarlarının tıkanması (renal ven trombozu)
    • böbrek tümörleri, böbrek kistleri
    • travma
    • böbrek kanallarının basıya bağlı (gebelik gibi) şişmesi
    • böbrek içi kanamalar

    Böbrek ağrılarına neden olan sebeplerin başında böbrek ağrısı gelmektedir. Oldukça yaygın görülen bir hastalık olup, ülkemiz bu hastalığın en sık görüldüğü coğrafyalardan birisidir. İngiltere’de yapılan bir araştırmada Avrupa’da Acil Servis aramalarının %7-9’luk bölümünün böbrek taşı kaynaklı olduğu bildirilmiştir. Ani başlangıçlı ve çok şiddetli bir ağrıya sebep olur. Hasta sakin duramaz, sürekli hareket eder ve kıvranır haldedir. Ağrı dışında bulantı, kusma, halsizlik ve idrardan kan gelmesi taş hastalarında görülen diğer şikayetlerdir.

    BÖBREK AĞRISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

    Öncelikle böbrek ağrısına sebep olan altta yatan bozukluk tespit edilmeli ve buna göre tedavi planı yapılmalıdır. Bu ayırım için ise hastadan detaylı bir anamnez (tıbbi öykü) alınması, fizik muayene yapılması, gerekirse bir takım laboratuvar ve radyolojik görüntüleme tetkiklerinin yapılması gerekmektedir. Ağrıya sebep olan durum böbrek taşları ise takip, ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi önerilebilir. Eğer bir enfeksiyon söz konusu ise ayaktan veya yatarak antibiyotik tedavisi verilmesi gerekecektir. Diğer altta yatan sebepler için de (tümör, kist, damar tıkanıklığı, travma vb.) girişimsel işlem, cerrahi tedavi ya da ilaç tedavisi gibi uygun bir tedavi yaklaşımı belirlemek gerekecektir.

    Böbrek ağrıları her ne kadar kişinin hayatını olumsuz etkileyip yaşam kalitesini bozsa da altta yatan bir hastalığın habercisi olması açısından önem taşımaktadır. Altta yatan taş, damar tıkanıklığı, enfeksiyon, kanser gibi hastalıkların erken tanı alıp tedavi edilmediğinde organ kaybı ve ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz