Özellikle kısa boylu insanlara uygulanan boy uzatma ameliyatı ile ilgili merak edilen birçok konu var. Peki, boy uzatma ameliyatı nasıl yapılır? Boy uzatma ameliyatı kimlere yapılır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ozan Ali Erdal cevaplıyor…
BOY UZATMA AMELİYATI NASIL YAPILIR?
Uyluk kemiği ya da kaval kemiğinde yapılan cerrahi müdahalelerle kemik kesilmekte ve kemiğin iki ucunun arasının kontrollü şekilde açılması sağlanmaktadır. Bu açılma yeteri kadar olduğu zamanlarda açılma durdurulmakta ve kaynaması için beklenmektedir. Kişinin istediği boya ulaşamazsak eğer uylukta yapılan müdahale kaval kemiğine müdahaleyle tekrarlanarak veya kavala yapılan uyluk kemiğinde uygulanarak boy uzatma sağlanabilir. Ameliyat sonrası belli bir aşamadan sonra fizik tedavi gerektirmektedir.
BOY UZATMA AMELİYATI KİMLERE YAPILMAKTADIR?
Boy uzatma ameliyatı özellikle aşırı kısa kişilere uygulanmaktadır. Bu kişiler çeşitli genetik bozukluklar, hormonal bozukluklar sonrasında 140-145 cm altında boy uzunluğunda olmaktadır ve boy kısalığı kişilerin sosyal hayatını olumsuz şekilde etkilemektedir. Bu kişilere gerektiği takdirde boy uzatma ile birlikte kol uzatma ameliyatı da uygulanmaktadır. Bunun haricinde toplumun ortalamasının altında boy uzunluğuna sahip olan kişilerin psikolojik olarak etkilenmesi sebebiyle kozmetik boy uzatma ameliyatı uygulanmaktadır.