Alışverişe mi çıkıyorsunuz? O halde listenize C vitamininden zengin portakal, brokoli, yeşil biber ve maydanozu eklemeyi unutmayın!
C VİTAMİNİ NE SAĞLIYOR?
– A, B, E vitaminlerinin, demir
ve kalsiyumun vücutta daha iyi kullanılmasını sağlıyor.
-Kılcal damar yapısını kuvvetlendiriyor.
-Koroner kalp hastalığı oluşum riskini azaltıyor.
-Antioksidan özelliğiyle kansere karşı en etkin maddelerden biri.
-Yaraların kapanmasını sağlayan enzimlerin oluşumuna yardım ediyor.
-Gözleri, güneşe ve güçlü ışıklara karşı koruyarak katarakt oluşumunu engelliyor.
-Kemiklerde, dişlerde, diş etlerinde, ligamentler ile kan damarlarındaki vücut hücrelerinin büyümesine ve sağlığını korumasına yardımcı oluyor.
-Stresten arınmaya etki ediyor.
-Vücuttaki bazı hormonların işleyişinde rol oynuyor.
-Kolesterol düzeyini dengeliyor.
Soğuk kış günleriyle birlikte grip, nezle ve soğuk algınlığı da kapımıza dayandı. Yorgan-döşek yatmanın düşüncesi bile korkunç. Ama bu mevsimi elinizde sürekli mendille dolaşmadan da atlatabilirsiniz. Çünkü, soğuk günlerde sağlıklı kalmanın yolu C vitamininden zengin besinleri bolca tüketmekten geçiyor. Bu vitamin, gribe ve soğuk algınlığına yol açan virüslerin mukozaya yapışmasını, çoğalmasını önlüyor ve vücut direncini artırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez, C vitamininin ayrıca antioksidan özelliği ile strese, yorgunluğa ve sigaranın yarattığı olumsuzluklara da karşı koyduğunu belirtiyor. Özellikle kansere karşı etkisinin keşfedilmesi ve fazla alındığı takdirde vücutta depolanmaması nedeniyle ciddi yan etkilere yol açmaması, C vitaminin önemini daha da artırıyor. Bu vitamininin hangi sebze ve meyvelerde bolca bulunduğuna gelince… 1 orta boy portakalda 75 mg, limonda 50 mg, 1/2 orta boy kırmızıbiberde 95 mg, 1 kase kuşburnunda 450 mg, 1/2 kase brokolide 60 mg C vitamini bulunuyor. Bunca yararları karşısında, bize de soframızda bolca C vitaminli besinlere yer vermek düşüyor.
IZGARA SEBZE SALATASI
4 KİŞİLİK
200’er gr. kabak havuç, patlıcan, kırmızı biber, sarı biber, 100’er gr brokoli, karnabahar, 50 gr. balsamik sirkesi, 70 gr. zeytinyağı, 3 diş doğranmış taze sarmısak, tuz.
HAZIRLAMA: Tüm sebzeleri yıkadıktan sonra yuvarlak şekilde kesin. Ardından, ızgaranın üzerinde kızartın. Sebzeleri bir tabağın üzerine yerleştirin. Öte yanda, balsamik sirkesi, sarmısak ve zeytinyağını tuzla karıştırın. Sosu, tabağa yerleştirmiş olduğunuz sebzelerin üzerine dökün.
HAZIRLAMA SÜRESİ:15 dakika
KALORİSİ: 255 kcl (Tek kişilik)