Diğer
    Ana SayfaFitness‘Çağdaş Yoga’ öğretisi İstanbul’da

    ‘Çağdaş Yoga’ öğretisi İstanbul’da

    -

    Kendi geliştirdiği ‘Çağdaş Yoga’ öğretisiyle yogayı daha geniş kitlelerle buluşturmayı amaçlayan Claire Diab, workshop için Türkiye’ye geliyor. Diab, vereceği eğitimin katılımcılarına kişisel gelişimlerini nasıl artırabileceklerini öğretecek.

    Sanskritçe’de ‘birlik’ anlamına gelen yoga; bedenin, zihnin ve ruhun birliğini temsil ediyor. Bu bakış açısından hareketle, dünyanın dört bir yanında yaklaşık 25 yıldır yoga eğitimi veren, Amerikan Yoga Akademisi’nin kurucusu Claire Diab Türkiye’deki ilk workshop’unu 8 Eylül’de İstanbul’da düzenleyecek. Ebru Şinik’in organize ettiği workshop, ‘Yaşamınızı sonsuza dek değiştirecek ruhsal uyanış’ sloganıyla gerçekleştirilecek. ‘Çağdaş Yoga’ öğretisini kitlelerle buluşturan Diab ile Türkiye’de vereceği eğitim öncesi yogaya bakışı ve çalışmaları hakkında görüştük.

    Amerikan Yoga Akademisi’nin sitesinde ‘Yaş, beden, inanç gözetmeksizin yoga herkes içindir’ yazıyor. Sizce insanlar neden yoga yapmalı?
    Öncelikle yoga kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Bu sayede kendinizi daha genç, çekici ve seksi hissedersiniz. Cildiniz daha parlak bir görünüm kazanır ve sağlıklı bir ışıltı yayar. Ama en önemlisi, içinizde bir bütünlük duygusu yaşarsınız… Çevrenizdeki herkesle ve her şeyle birlik içerisinde olduğunuzu hissedersiniz. Başkalarıyla ilişkileriniz daha anlamlı, keyifli ve sevgi dolu olur, kaygılardan uzaklaşırsınız. İçinizden dışarıya doğru ışıyan bir iç huzurunuz olur.

    Geliştirdiğiniz ‘Çağdaş Yoga’ öğretisini diğer yoga tarzlarından ayıran farklar neler?
    Sloganım, ‘Çağdaş yogi için çağdaş yoga!’ Amacım ise dünyanın dört bir yanındaki insanlara yoganın herkes için olduğunu anlatmak ve bunu öğretmek. Hayat tarzları ne olursa olsun yoga herkes içindir. İster vejetaryen olun, ister sigara için, atletik biri olun veya olmayın ama unutmayın ki herkes yoga yapabilir, bundan istifade edebilir. Yoga, yoga yapan kişileri yargılamaz.

    - Advertisement -

    İnsanlar yogayı zor ve yapılması zahmetli görüyorlar. Sizce bu bakış açısı değiştirilebilir mi?
    Evet, çünkü yoga eğitmenleri bireylerin özel ihtiyaçlarını dikkate almaksızın dersler veriyorlar. Bu nedenle yoga, büyük esneklik gerektiren ve yapılması zor bedensel pozisyonlarla eş tutuluyor. Ancak yoga bir esneklik meselesi olsaydı, sirk akrobatları dünyanın en iyi yogileri olurdu! 25 yıl önce eğitim aldığımda, yapılması çok zor bir hareketi yaptırmayı öğrenmiştim. Altı ay boyunca bu hareketi öğrettim ve insanların nasıl mücadele ettiklerini gördüm. Sonra işin böyle olmayacağını düşünüp kendi tarzımı yaratmaya karar verdim.

    Birçok şirkette kurumsal eğitimler veriyorsunuz. Bu eğitimlerin katılımcıları sizden ne bekliyor?
    Kurumsal eğitimlerde katılımcılar ofiste çalışırken fiziksel ve zihinsel sağlıklarını korumalarını sağlayacak gündelik uygulamalar ile evde uygulayabilecekleri rahatlama teknikleri öğrenmek istiyorlar. Ben de onların hayattaki amaçlarının farkına varmalarına yardımcı oluyorum. Bu yaratıcılığı artırıyor, evde ve işte başkalarıyla güzel ilişkiler kurabilmelerini sağlıyor.

    eylul-2012-yoga-resim-2“İlgi duyan herkesin faydalanması için…”
    Uzun yıllar profesyonel iş hayatının farklı alanlarında çalışan Ebru Şinik, aldığı nefes terapisiyle başlayan spritüel yolculuğunu çok sayıda değişik çalışma ve seminerle sürdürdü. San Diego Chopra Üniversitesi’nde Meditasyon Eğitmenliği ve Ayurveda Uzmanlığı eğitimine devam eden Şinik aynı zamanda çeşitli etkinlikler de düzenliyor. Chopra Üniversitesi Yoga Bölümü Direktörü Claire Diab’ın Türkiye’deki ilk workshop’unu organize eden Şinik, bu süreci şöyle anlatıyor: “Diab’ın dedesi New York’a İstanbul’dan göç etmiş ve babası ölmeden önce sürekli İstanbul’u görmek istediğinden bahsediyormuş. Bu hikayeden oldukça etkilendim ve onları İstanbul’a davet ettim. İstanbul’a geldiğini duyan arkadaşlarım birlikte yoga ve meditasyon yapmak istediklerini söylediler. Evimin kaldırabileceğinden yoğun bir talep oluşunca, bu organizasyonu yapma fikri ortaya çıktı. Diab’ın ziyaretinden, yoga ve meditasyona ilgi duyan herkesin faydalanabilmesini arzu ediyorum.”

    Ayşegül Uyanık ÖRNEKAL

    Formsanté Dergisi Eylül 2012 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz