Diğer
    Ana SayfaGüzellikCildimiz yazın neye ihtiyaç duyar? Yaz aylarına özel cilt bakım önerileri

    Cildimiz yazın neye ihtiyaç duyar? Yaz aylarına özel cilt bakım önerileri

    -

    Yaz aylarına özel cilt bakım önerileri formsante arşivinden… Tatile gitmeden önce valizinizi hazırlarsınız; peki ya cildinizi? Güneş, deniz suyu, klor ve ter gibi etkenlerin cildimizde yapabileceği tahribatı en aza indirmek için yaz başında yaptırabileceğiniz işlemler bulunuyor.

    Hazırlayan: Deran Çetinsaraç

    Cildimizin her mevsim bakıma ihtiyacı var. Fakat özellikle yaz ve kış aylarında bu bakım çok daha önem kazanıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahu Çiler Turgut, yazın sıcağına, kışın kuru ve rüzgarlı havasına cildimizin dayanıklı olması gerektiğinden yaz ve kış bakımlarının cildimiz için son derece önemli olduğunu söylüyor. Peki yaz mevsiminde cildimizin neye ihtiyacı var? Uzm. Dr. Turgut’tan bu sorunun cevabını ayrıntılarıyla öğrendik.

    Yaz ayları cildi etkileyen faktörlerin başında güneş geliyor. Güneşe karşı ne gibi önlemler alınabilir?
    Yaz aylarında güneşe daha çok maruz kalıyoruz. Artan güneşe maruz kalma durumu, gerekli önlemleri almaz isek hem cildimizi kurutuyor hem de lekelenmelere sebep oluyor. Sonuç olarak parlaklığı azalmış, matlaşmış, kuruduğu için kırış kırış görünen bir cilt ile karşılaşabiliriz. Peki bunların olmaması için ne yapalım:

    • Günlük 2-2,5 litre su tüketimi kuralını unutmamalıyız. Hatta yazın sıcakların etkisi ile daha fazla terlediğimiz için bu dengeyi korumak oldukça önemli.
    • Güneş kremini doğru kullanmalı. Gün içinde bir kere uygulanan güneş kremi sizi sadece iki saat koruyabiliyor. Güneşin aktif saatlerinde dışarıda olunacaksa güneş kremi düzenli aralıklar ile tekrar edilmeli.
    • Yaz bakımlarını ihmal etmeyin. Profesyonel cilt bakım rutinimize devam etmeliyiz fakat ev bakım ürünleri konusunda biraz daha dikkatli olmalıyız. Terin, güneşin etkisi ile tahriş olma potansiyeli olan cildimizin hem ihtiyaçlarını karşılamalı hem de bunu yaparken cildimizin bariyerini koruyarak hareket etmeliyiz. Bunun için cildinizi bilen bir dermatologdan fikir almanız oldukça sağlıklı olur.
    • Evde cilt bakım rutininiz yıkama, nemlendirme ve güneş kremi şeklinde olmalı. Gündüzleri çok yoğun kullanılan nemlendiriciler, terin de etkisi ile cildinizin kusmasına neden olabiliyor. Cildinizin ihtiyaçlarına göre hafif krem/serum ve güneş kremi kombinasyonu çoğunlukla yeterli oluyor.
    • Cildinize uygulanacak nem aşıları hyalüronik asit içerdiği için cildinizin su tutma kapasitesini arttırıyor, cilt bariyerinizi onarıyor ve destekliyor. Böylece cildiniz hem nemlenmiş oluyor hem daha canlı görünüyor. Çok kuru ciltlerde ağızdan da hyalüronik asit desteği alınabilir.
    • Ve tabii ki beslenme ve spor her zaman olduğu gibi yazın da çok önemli. Yeşil yapraklı taze meyve ve sebzeler, cildinizin antioksidan desteğini sağlayacak, cildinizin daha canlı görünmesine destek oluyor. Spor ise cildinize giden kan akımını ve vitaminleri arttırıyor, cildinizin daha taze ve sağlıklı görünmesi sağlanıyor.

    - Advertisement -

    Peki bunları yapamazsak ne olur?
    Cildimiz güneşin, denizin, havuzun, rüzgarın etkisi ile kurur, canlılığını yitirir, mat, sağlıksız ve kırışık görünür. Oysa cildinizin canlılığını devam ettirmek sadece ona ayıracağınız beş dakika ile mümkün.

    Güneş tepedeyken gözleri kısarak bakmak kırışıklık oluşumunu artıran bir etken mi? Yazdan veya tatilden önce botoks yaptırmak bu durumun önüne geçilmesini sağlıyor mu?
    Yüz bölgesinde mimik kaslarımız hareket ettikçe üzerindeki deride çizgilenmeler oluşuyor ve bunlar da zaman içerisinde önlem alınmazsa derinleşmeye başlıyor. Mesela çok güleç kişilerin erken yaşlarda da kaz ayağı dediğimiz göz kenarlarındaki çizgileri başlıyor veya yaz ayında güneş nedeni ile gözümüzü kısmak, kaşlarımızı çatmak bu alanlarda kırışıklıkların başlamasına veya mevcut çizgilerin ilerlemesine neden olabiliyor. Yaz mevsimine girmeden uygulanabilecek botoks uygulaması bunu önleyebilecek tedavilerden bir tanesi. Mimik kaslarının hareketini geçici bir süre yavaşlatmış oluyoruz ve bu şekilde çizgilerin oluşmasına veya ilerlemesine engel oluyoruz.

    Botoks yaptırmak aynı zamanda terlemenin de önüne geçiyor. Yaz öncesi yaptırılırsa nasıl faydaları olur? Etkisi ne kadar zamanda görülür?
    Botoks uygulamasını, el ayak ve özellikle koltuk altı terlemelerinde çok sık kullanıyoruz. Ter bezlerinin geçici de olsa fazla çalışmasını azaltıyor. Özellikle elleri ayakları çok terleyen ve sosyal ortamda kendini bu nedenle iyi hissetmeyen hastalarımız işlem sonrası oldukça rahatlıyor. Yaz aylarına girmeden mayıs ayı gibi yapılacak terleme botoksu, tüm yazın rahat geçirilmesini sağlıyor.

    Vitamin enjeksiyonlarıyla yapılan mezoterapi işlemi cildi yaza nasıl hazırlar, ne tür etkileri olur?
    Cildimizin de bizim gibi canlılığını sürdürebilmesi için suya ve besine ihtiyacı var. Günlük almamız gereken suyu ve vitaminleri; cildimize temin edemezsek cildimiz matlaşır, canlılığını yitirir, sağlıksız görünür, kurur. Bu nedenle o günlük dengeyi korumak son derece önemli. Yaz aylarında bu denge sıklıkla cilt kuruluğundan yana bozuluyor. Çünkü güneşin, denizin, rüzgarın cildi kurutucu etkisinden dolayı cildimizin daha çok neme ihtiyacı oluyor. İşte bu aşamada günlük cilt bakım rutiniyle beraber cildin ihtiyacına göre yapılan mezoterapi uygulamaları cildin hem nem hem de vitamin desteğini sağlıyor. Mezoterapi dediğimiz işlem cildin ihtiyacı olan hyalüronik asit, vitaminler ve minerallerin küçük iğneler ile cilt içerisine enjeksiyonu yöntemi. Hem cildin ihtiyacı olan maddeler sağlanmış oluyor, hem cilt bariyerini güçlendirerek dış etkenlere daha dayanıklı hale getiriliyor. İçerikteki maddeler kolajen sentezini de desteklediği için düzenli yapılan mezoterapi uygulamaları cildin yaşlılık sürecine de olumlu anlamda destek oluyor.

    Özellikle kuru ciltlere nem açısından önerdiğiniz yöntem nedir?
    Düzenli aralıklar ile yapılan nem aşıları içerdikleri hyalüronik asit sayesinde cildin su tutma kapasitesini arttırıyor. Cilt daha canlı parlak hale geliyor. Hyalüronik asidin kolajeni tetikleme etkisi sayesinde de kişinin düzenli yaptırdığı bu uygulama yaşlılık sürecini de geriye çevirebiliyor. Çok kuru ciltler ise yılın belli dönemlerinde ağızdan kullandıkları hyalüronik asit preparatları ile ve ev bakım ürünleri ile de bu tedaviye destek olabiliyor. Ayrıca günde 2-2,5 litre su tüketimi de oldukça önemli. Banyoda geçirilen süre 10 dakikayı aşmamalı, çok sıcak su cildi kuruttuğu için banyoda ılık su tercih edilmeli. Düzenli nemlendiriciler ve güneş kremi kullanımı sağlanmalı.

    Tüm bu uygulamaların etkinliğini korumak için kişinin nelere dikkat etmesi gerekiyor?
    Yapılan işlemlerin etkisinin uzun sürmesi için kişilerin de dikkat etmesi gerekenler var tabii. Güneş, solaryum, sigara, şeker içeriği yüksek gıdalar, bozuk bir uyku düzeni kolajeni tüketiyor. Oysa bizim genç ve sağlıklı kalabilmek için kolajene ihtiyacımız var. Öncelikle bunlardan mümkün oldukça uzak kalmak gerekiyor. Güneş kremini düzenli kullanmak, solaryumdan, sigara ve alkolden uzak durmak, dengeli bir uyku, sağlıklı beslenme, bol su içmek, düzenli yapılan spor zaten vücudumuz için gerekenler. Cildimizin de vücudun en büyük organı olduğu düşünüldüğünde bunları yapmanın cilt sağlığını nasıl olumlu yönde arttıracağını söylemek mümkün oluyor.

    Lazer uygulamalarından cilde doping etkisi yapan bir işlem var mı? Nasıl etki ediyor?
    Lazer uygulamları dahil tüm medikal estetik uygulamalar doğru ellerde yapıldığında ciltte doping etkisi yaratıyor. Burada önemli nokta kişinin ihtiyacına göre hareket etmek. Mesela lekesi olan bir kişide tek seans BB lazer tedavisi inanılmaz bir cilt düzelmesi sağlayabiliyor. Ya da gıdısı olan bir kişide uygun dozlarda ve programda kullanılan altın iğne tedavisi gıdıyı bir seansta yok edebiliyor. Ya da sarkması olan bir hastamızda uygun alana yapılan bir fokus ultrason hemen işlem sonrası bile etkisini gösteriyor. Diyelim bir davetiniz var; öncesi günde yapılan bir cilt bakımı ve karbon peeling cildinizi canlandırır, parlatır. Doğru hasta ve işlem kombinesi ile tek seansta bile hastaların çoğunun fondöten kullanma ihtiyacı azalıyor. Burada önemli olan nokta tamamen doğru hasta doğru işlem…

    Yaz öncesi kimlere dolgu uygulaması önerirsiniz? Hangi bölgelere, ne amaçla yapılmalı?
    Dolgu uygulamalarının mevsimi yoktur. Her mevsim yapılabilir. Nem aşılarına nem dolguları da denebildiği için yaz öncesi kişinin ihtiyacına göre nem dolguları öncelikle değerlendirilir. Fakat kişinin ihtiyacına göre göz altı, orta yüz, dudak, boyun, dekolte veya ellerin ihtiyacına göre volüm yapan dolgular veya kolajen sentezi yapan akıllı dolgular kullanılabilir.

    CİLTTEKİ KOLAJEN DOKUNUN UYARILMASI İÇİN YAPILAN İŞLEMLER CİLDE NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAR? YAZIN DAHA BİR SIKI CİLT İÇİN HANGİ İŞLEMLERİ ÖNERİYORSUNUZ? FAYDALARI NEDİR VE ETKİLERİ NE ZAMAN, NASIL GÖRÜLÜYOR?

    Bu amaçla yapılan çok uygulama var. Hastayı değerlendirilip, ihtiyaçlarına göre bir yol haritası çıkarılmalı. Gerek enjeksiyon ile gerek lazer, radyofrekans ve ultrason cihazlarından destek alarak ve kombinasyon tedavileri ile kolajeni tetikleyip cildin yaşlanma sürecine olumlu açıdan destek olabilirsiniz. Bu tedaviler ile hem lekelerde hem kırışıklık çizgilerinde azalma; ciltte sıkılık ve lifting, cilt kalitesinde artış, ciltte taze bir görüntü elde ediliyor. Düzenli aralıklar ile yapılan müdahaleler belli bir üre sonra kişinin cildini fark edilir derecede değiştiriyor. Cilt kalitesinin iyi olması biz dermatologlar için son derece önemli. Çünkü kişinin cilt kalitesini düzeltebildiğimizde; botoks ve dolgu uygulamaları kendisini daha iyi gösteriyor ve bu uygulamaların ömrü uzuyor. Yaz öncesi hyalüronik asit ile yapılan nem aşısı, özellikle botoks uygulaması, profesyonel cilt bakımları, yaz mezoterapileri en sık yaptığımız uygulamalar. Yazın bazı lazer tedavilerine ara veriyoruz. Fakat dolgu, botoks, mezoterapi, fokus ultrason tedavilerini her mevsim yapabiliyoruz. Kolajen tetiklemesini beklediğimiz antiaging uygulamalarımızın etkisi için bir ay beklemek gerekiyor. Ancak işlemlerin ciltte canlanma, parlama etkileri birinci haftada hisedilebiliyor. Dolgu uygulamaları etkisini işlem sonrasında hemen gösteriyor. Botoks uygulamasının etkisi ise üç-dört gün sonra başlıyor ve ortalama ikinci haftada etki oturmuş oluyor.

    BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz