Diğer
    Ana SayfaFitnessÇoruh'ta rafting

    Çoruh’ta rafting

    -

    İnsanoğlu kuşlarla yarışıyor, balıklardan daha derinlere dalıyor ve dağ keçilerini geçerek, kayalara tırmanıyor. Rüzgara, suya, buza meydan okuyor. Tabii her türlü teknik ekipmanla, gerekli önlemleri alarak. Doğayla mücadele etmek ve

    Rafting bir ekip sporu

    Rafting 6 ya da 8 kişilik, raft adı verilen botlarla yapılıyor. Amaç yer yer coşkulu, yer yer daha sakin akan suyla mücadele ederek, botunuzu devirmeden ilerlemeye çalışmak. Botun altındaki delikleri görünce sakın şaşırmayın çünkü bunlar botun kolya koly devrilmemesi için özellikle açılıyor. Rafting yapmak için özel bir kursa ya da beceriye gereksinim yok. İyi derece yüzme bilmeniz yeterli. Botlara binmeden önce rehberiniz size yapmanız gerekenlerle ilgili kısa bir açıklama yapıyor. Nasıl kürek çekmeniz gerektiğini, düşme anında neler yapacağınızı anlatıyor. Aslında yapmanız gerekenler son derece basit; rehberinizin komutlarına uyarak ileri ya da geri kürek çekmeniz ve gerektiğinde durmanız. Ancak zor olan, bütün bunları bir uyum içerisinde yapmanız. Yani rafting tam bir ekip sporu. Ekipten biri uyumsuzluk gösterdiğinde botun dengesi bozulabiliyor. Takım ruhunu hissetmeniz ve rehberinizin sözlerine tam anlamıyla kulak vererek, uyum içinde kürek çekmeniz gerekiyor.
    Rehber Hasan Ceylan, kurallara tam olarak dikkat edildiğinde ve gereken önlemler alındığında bunun tehlikeli bir spor olmadığını belirtiyor. Önlemlerin arasında, uygun şekilde giyinmek başta geliyor. Yani, can yeleğinizi ve kaksınızı takmayı ihmal etmemeniz şart. Diğer malzemeler ise, rescue rop (kurtarma ipi), flip rop (devrilen botu çevirmek için kullanılan ip) ve içinde ıslanmaması gereken eşyaları saklayabileceğiniz dry bag (kuru çanta).

    Zorluk derecelerine dikkat

    Raftingde parkurlar zorluk dereceleri dikkate alınarak 6'ya ayrılıyor. Birinci ve ikinci derecelerde çocuklar bile rafting yapabilirken bunun üzerindeki derecelerde iyi yüzme bilgisi ve deneyim aranıyor.

    Birinci zorluk derecesi
    Birinci zorluk derecesi çocuklar ya da kendini bu konuda fazla cesur hissetmeyenler, yüzmeyi çok iyi bilmeyenler için uygun. Ama kısa zamanda sıkılma riskiniz var.

    - Advertisement -

    İkinci zorluk derecesi
    İkinci zorluk derecesi, birincisine göre biraz daha zor. Rapid adı verilen, suyun hızlandığı yerler daha sık. Ancak yine de sular bu parkurda gözünüzü korkutacak kadar coşkun değil.

    Üçüncü zorluk derecesi
    Üçüncü zorluk derecesinde rafting yapabilmek için iyi yüzebilmeniz ve deneyimli, profesyonel bir rehbere sahip olmanız gerek. Akıntı yer yer çok hızlanıyor, karşınıza engeller çıkabiliyor.

    Dördüncü zorluk derecesi
    Dördüncü zorluk derecesinde ilerleyebilmek için takım olarak, çok ani manevra yapabilecek kadar uyumlu kürek çekiyor olmanız gerekiyor. Girdaplar, büyük kayalar ve şelaleler dördüncü zorluk derecesinde aşmanız gereken engellerden.

    Beşinci zorluk derecesi
    Şelalelerden uçmak, dalgalarla boğuşmak ve eh hızlı akıntılarla bile baş edebilmek… Tüm bunların üstesinden gelebilmek için cesaret, macera tutkusu ve deneyim gerekiyor. Bu zorluk derecelerinde ilerlemek gerçekten ciddiye alınması gereken, riskli bir iş.

    Altıncı zorluk derecesi
    Türkiye'de altıncı zorluk derecesi sadece Çoruh Nehri'nde var. Ancak altıncı zorluk derecesini göze almak ciddi riskleri de göze almak anlamına geliyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz