Diğer
    Ana SayfaSağlıkDiş eti ağrısının nedenleri nelerdir? Kimlerde daha sık görülür?

    Diş eti ağrısının nedenleri nelerdir? Kimlerde daha sık görülür?

    -

    FORMSANTE ÖZEL İÇERİK/

    Diş eti ağrısı, çürük dişler ya da abseli dişler günlük hayatımızda bize oldukça zorluk çektirir. Peki diş eti neden ağrır? Kimlerde daha sık görülür? Diş eti hastalıklarının belirtileri nelerdir? gibi merak edilen sorulara Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dilek GÜVENÇ yanıt verdi. 

    DİŞ ETİ AĞRISI NELERE YOL AÇAR?

    Diş eti ağrısına sebep olabilecek en ciddi durum nekrotizan periodontal ( dişeti ) hastalıklardır. Bu hastalıklar dişlerimizin arasını üçgensi şekilde dolduran diş etinin en tepe noktasından başlayarak diş etinin yavaş yavaş kaybına (nekroz) ve tedavi edilmediğinde ilerleyerek kemik erimesine yol açan periodontal hastalıklardır.

    KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?

    Yoğun sigara içenlerde, ciddi psikolojik stres yaşayanlarda ağız hijyeni çok kötü olanlarda ve AIDS tablosuna sahip hastalarda daha sıklıkla gözlenmektedir. Bu tabloya sahip hastalar genellikle şiddetli ağrıdan şikayet ederler. Böyle bir akut durum varlığında size yakın olan bir Periodontoloji Uzmanı arayışına girmeniz doğru olacaktır. Kaybın hızlı olduğu bu tip akut durumlarda erken müdahale önem taşımaktadır. 

    DİŞ ETİ AĞRISI NEDEN OLUR?

    Diş etinde ağrıya sebep olabilecek bir diğer neden diş eti absesi ya da Periodontal abse olabilir. Diş etine batan, irrite eden yabancı maddeler ya da bazen besin gömülmeleri diş etinde abse ve ağrı meydana getirir. İlgili bölgede kırmızı renk, şişlik ve hassasiyet vardır. Yabancı cismin ya da sıkışan gıdanın uzaklaştırılması derhal rahatlama sağlamaktadır.

    - Advertisement -

    Bunun dışında ileri kemik erimesi olan ve periodontal tedavi edilmemiş vakalarda ise periodontal cep içindeki bakteri sayısının artması ile derin dokuları etkileyen periodontal abseler meydana gelir. Ağrı, şişlik, kırmızı – morumsu renk, kanama, cerahat akışı gibi belirtiler gösterir. Bu tip daha derin dokularda etkili olan abse için mekanik tedavi gerekmektedir ve mutlaka bir Periodontologun müdahalesine başvurulmalıdır.

    DİŞ TAŞINIZ VAR VE BÖYLE Mİ GÖRÜNÜYOR?

    DİŞ ETİ HASTALIKLIKLARINDA İLK BELİRTİ NEDİR?

    Aslında diş eti hastalıkların ilk belirtisi diş eti kanamasıdır. Diş etiniz fırçalarken, ısırma-koparma esnasında, ya da kendiliğinden kanar. Diş eti kızarık, şiş ve parlak yüzeylidir. Çoğu zaman bu belirtilere, ağız kokusu, dişeti çekilmesi, kanama hissi, dişlerde sallanma ve hassasiyet de eşlik eder.

    Diş eti hastalığı sigara kullanan hastalarda kanama belirtisini göstermez, bu yüzden sigara kullanan hastalar kanama gözlemedikleri için diş eti hastalığının farkında olmayabilirler. Hastalık daha sinsi ilerler. Hasta diş eti çekilmesinde ya da dişleri sallandığında sorunu farkeder. Eğer bu şikayetlerden en az biri ya da daha fazlasına sahipseniz lütfen Periodontoloji Uzmanına görünün.

    20 YAŞ DİŞİNİ ÇEKTİRMELİ MİYİZ? ÇEKTİRMEZSEK NE OLUR?

    NE YAPMALIYIZ?

    Periodontal hastalik oldukca yaygin olmasına karşılık, aynı zamanda tamamen kontrol altina alınarak, önlenebilen bir hastalık olduğu da bilinmelidir. Günde iki kez, istisnasız, periodontologunuzun önerdiği doğru şekilde fırçalayın. Ancak sadece fırçalamak diş eti oluğunuzun barındırdığı 500 türden fazla bakteriyi uzaklaştırmaz.

    Kanama, şiş, diş eti çekilmesi, dişlerdeki sallanma ve diş kayıplarının önüne sadece diş ipi kullanımı ile geçebilirsiniz. Sağlıklı bireylerde diş fırçası ya da diş ipi kullanımı esnasında kanama gözlenmez. Diş ipinizi gülümsemeniz ona bağlı gibi düşünerek aksatmadan kullanın, çünkü öyle!

    GEBELİK DÖNEMİ DİŞ RÖNTGENİ ÇEKTİRİLİR Mİ?



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz