Diğer
    Ana SayfaSağlıkDiş nasıl fırçalanmalı? Adım adım diş fırçalama yolları

    Diş nasıl fırçalanmalı? Adım adım diş fırçalama yolları

    -

    Kahvaltıdan önce mi sonra mı? Dairesel mi düz mü? Diş doğru bir şekilde nasıl fırçalanmalı? Estetik Diş Hekimi Dr. Efe Kaya adım adım diş fırçalamanın yollarını anlatıyor…

    DİŞLERİMİZİ KAHVALTI SONRASI FIRÇALAMAMIZ GEREKİR

    Kişilerin bir çoğu sabahları kalkar kalkmaz ağızlarında kötü koku hissettikleri için dişlerini fırçalar. Sabah uyanınca ağzımız da oluşan kokunun sebebi yavaşlayan tükürük akış hızı kaynaklıdır. Doğru fırçalama sabah kahvaltıdan sonra dişler etrafındaki besin artıklarının temizlenmesi ile olacaktır.

    ARA ÖĞÜNLERDE ŞEKERLİ GIDALAR

    Şekerli atıştırmalardan hemen sonra dişlerin fırçalanmaması gerekir. Fırçalamak için yaklaşık 30 dakika geçmesi beklenmelidir. Bu süre asit alkali dengesi tekrar normal seviyeye dönmesini beklemek içindir. Ancak şekerli atıştırmadan hemen sonra bol su ile ağız çalkalanmalıdır.

    AKŞAM DİŞ FIRÇALAMA SONRASI YEMEK YEMEMELİYİZ

    Gece çürük riski artacağından yatmadan önce mutlaka özenle fırçalanmalıdır. Erozyonun şiddeti; zaman, ph, asit tipi, ısı ve likit akış oranı gibi faktörlerle ilgilidir. Geleneksel çayın ph’ı 4.8, bitki çayının 3.2’dir. Dolayısıyla bitki çayları normal çaya oranla daha erozivdir. Gece ağız içi koruyucu ve temizleyici olan tükürük azalmıştır. Dişler savunmasız kalmıştır. Dolayısıyla gece yatmadan önce dişlerimizi fırçalarsak;

    • Diş macunu içerisindeki flor ve diğer koruyucular, gece boyunca dişleri korur.
    • Diş çevresindeki yiyecek artıkları bakterilere besin kaynağıdır. Dişlerimizi fırçalayıp artıkları uzaklaştırırız. Gece boyunca bakterilerin dişe zarar verme ihtimali azalır.

    - Advertisement -

    DİŞ İPİNİN ÖNEMİ

    Fırçanın ulaşamadığı, dişlerin ara yüz bölgeleri diş çürüklerinin en çok görüldüğü bölgelerdir. Dişler fırçalandıktan sonra kesinlikle diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçası ön, arka ve çiğneme yüzeylerine erişir. Diş aralarına kolaylıkla ulaşarak etkin bir temizlik sağlar. Ağız bakımının ayrılmaz bir parçası olan diş ipi ağız hijyeni bakımından oldukça önemlidir. Günlük diş temizlik rutininde mutlaka yer almalıdır.

    AĞIZ GARGARASI

    Günde bir kez kullanılan ağız çalkalama suları çürük bakterilerinin faaliyetlerini yavaşlatacağından kullanımı son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre de ağızda oluşan bakteri plağını en aza indirgemenin en etkili yolu, diş fırçasıyla dişlerin düzenli olarak temizlenmesi ve diğer ürünlerle de (diş ipi, ağız gargarası) diş üzerinde oluşan plağın uzaklaştırılmasıdır.

    DİŞ FIRÇASI DEĞİŞİM ZAMANI

    Deforme olan diş fırçaları doğru temizleme yapamayacağından kesinlikle değiştirilmelidir. American Dental Association’a göre günde 2 kez dişlerini fırçalayan birisi için, diş fırçası 3 ayda 1 kez değiştirilmeli. Diş fırçanızı mevsimsel bir öge gibi düşünebilirsiniz.

    DİŞ FIRÇALAMA EĞİTİMİ ALIN

    Unutulmamalıdır ki ancak doğru bir fırçalama yöntemi uygulandığında uygun bir temizleme sağlanır. Sürekli fırçalama yapılmasına rağmen durdurulamayan diş çürüklerinin sebebi yanlış fırçalamadır. Fırçalama eğitimi için hekiminize danışın.

    DİŞ FIRÇASI SU İLE ISLATILMADAN KULLANILMALIDIR

    Fırça su ile ıslatıldığında diş macunu içerisindeki flor oranı düşecektir. Flor diş çürüğünü durdurur ve engeller. Diş macunu kuru bir fırça ile diş yüzeyine uygulanmalıdır. Diş fırçası ıslatılmamalı. Mercimek büyüklüğünde macun sıkılmalı. 45 derecelik açıyla diş etinden dişe doğru dairesel hareketler yaparak dişler ön yüzlerinden fırçalanmaya başlanmalıdır. Ön dişlerden arka dişlere doğru tüm dişlerin fırçalanmasına dikkat edilmeli.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz