Diğer
    Ana SayfaSağlıkDoğru teşhis için görev sizde

    Doğru teşhis için görev sizde

    -

    Doğru teşhis tedavinin yarısı derler doğru… Ancak doğru teşhis için her şeyi doktordan beklemek yerine ona yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. Nasıl mı? Aşağıda sıraladığımız çok önemli bazı önerileri dikkate alarak.

    Bir hastalığın teşhisinde tüm görevin doktora düştüğünü düşünmek belki de bir hata… Başta size garip gelebilir ama şu bir gerçek ki, bu konuda hastaya da çok önemli görevler düşüyor. Doktoru şikayetleriniz hakkında iyice aydınlatmak doğru teşhis için atılacak çok önemli bir adım. Sıraladığımız öneriler, kesinlikle doktorunuza yardımcı olmanızı sağlacak.

    1.Şikayetlerinizi ayrıntılarıyla anlatın
    Böylelikle doktorun sorununuzu en açık şekilde anlamasını ve teşhis için en doğru adımları atmasını sağlayacaksınız. Yanlış aktarılan ya da hiç aktarılmayan küçücük ayrıntılar bile, bazen, ciddi sorunların gizli kalmasına neden olabilir.

    2.Utanmayı bir kenara bırakın
    Durumunuzun ya da şikayetlerinizin sizi utandıracak nitelikte olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak karşınızdaki kişinin bir doktor olduğunu, sürekli böyle vakalarla uğraştığını hatırlayın ve utanmayı bir kenara bırakın.

    3.Ailenizdeki hastalıkları anlatın
    Anne, babanız, kardeşleriniz hatta büyükanne ve büyükbabalarınızın daha önce geçirmiş olduğu hastalıklar, özellikle kronik olanlar doktorunuz için önemli bilgilerdir. Hatta, dilerseniz, bu konuda doktora gitmeden önce hazırlık da yapabilir, küçük bir “sağlık soyağacı” çıkarabilirsiniz. Kalp hastalıkları, kanser, şeker, tansiyon mutlaka not almanız gereken önemli kronik hastalıklardan.

    - Advertisement -

    4.İstenen tüm testleri yaptırın
    Bildiğiniz gibi doktorunuzun; şüphelendiği hastalıkların gerçek olup olmadığını anlamasının tek yolu bazı testleri yaptırmak. Bazıları sizin pek hoşunuza gitmese de… Bu testleri sürekli ertelemenin ya da hiç yaptırmamanın bir hata olduğunu hemen söyleyelim.

    5.Doktor doktor dolaşmayın
    En başından güvendiğiniz bir doktora gitmek ve her zaman ona inanmak belki de en iyisi… Uzmanlar, doktorlarına ve koydukları teşhise güvenmeyip, birinden diğerine sürekli doktor doktor dolaşanların çoğu zaman pek de akıllıca bir iş yapmadıklarını savunuyor.

    6.Arkadaş ve yakınlarınızın sözlerine kulak asmayın
    Şikayetlerinizi çevrenize anlatmanızla, onlardan tavsiyeler, uyarılar almaya başlayacaksınız. Hatta sizinkine benzer şikayetleri olanlar birer doktor kesilip ilaç önermeye bile çalışacak. Onların önerilerini ve söylediklerini dikkate almak bazen ciddi yanlışlar yapmanıza yol açabilir. Bu durumde en iyisi, her zaman doktorunuzu dinlemek

    7.Kafanızda hiçbir şüphe kalmasın
    Hastalığınızla ilgili aklınıza gelen her soruyu doktorunuza sormaktan sakın çekinmeyin. Gereksiz bile gelse, aklınıza gelen tüm ayrıntıları sorun. Unutmayın ki, sadece sizi tedavi etmek değil, bu konuda size bilgi vermek de doktorun görevleri arasında.

    1.Doğru uzmana gidin
    Şikayetlerinizi göz önünde bulundurarak en doğru uzmana gitmeye çalışın. Bu tıp bilgisi gerektiren bir şey değil. Sağlık konularıyla biraz ilgili olmak yeterli. Ama yine de karar veremiyorsanız, gideceğiniz klinikten randevu alırken, yardım isteyebilir, sizi hangi uzmana başvurmanız konusunda aydınlatmalarını, yardımcı olmalarını talep edebilirsiniz.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz