Ana Sayfa Sağlık Doktorların mutfağında neler pişiyor?

Doktorların mutfağında neler pişiyor?

mart-2013-saglik-4-resim-1

Onlar her gün, kendi branşlarıyla ilgili rahatsızlıkları olan hastalara önerilerde bulunuyor. Bu önerilerin içinde mutlaka sağlıklı beslenmeyle ilgili bölümler de yer alıyor. Artık sağlıklı beslenme hakkında her şeyi bilen sağlık uzmanları, iş kendi mutfaklarına geldiğinde nasıl davranıyor? Alışverişi nerelerden yapıyor, hangi gıdaları mutlaka alırken, hangilerinden kesinlikle uzak duruyorlar? Aynı evi paylaştıkları yakınları bu seçimlerden mutlu mu? Peki ya küçük yemek kaçamakları? Bunları nasıl telafi ediyorlar? Biz sorduk, sağlık uzmanları cevapladı.

mart-2013-saglik-4-resim-2Beslenme ve Diyetetik Uzmanı
SANEM AVCI
Medipol Üniversitesi Hastanesi
Zeytinyağı ve fındık yağı kullanıyorum
“Tüm besin öğelerini içeren yiyecekleri tercih ederek öğünlerimi planlıyorum. Kahvaltı yapmadan asla güne başlamıyorum. Danışanlarıma tavsiye ettiğim gibi kendim de ara öğün yapıyorum. Sağlıkla ilgili bir problemden dolayı özel bir diyet uygulaması gerekmeyen kişilerin, esnekliklerinin olmasını kabul eden bir diyetisyen olarak, benim de beslenmemde esnek davrandığım zamanlarım tabii ki oluyor. Önemli olan nokta, gün içerisinde almanız gereken kaloriyi dengelemek… Ayrıca düzenli spor yapmayı ihmal etmiyorum. Mutfağımın vazgeçilmez besinleri; süt ve süt ürünleri (özellikle kefir), fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişler, sebze ve meyveler ile yeşil çay. Güvenli ve sağlıklı bir alışveriş için rafine gıdalar ile mevsim dışı meyve-sebzeleri asla satın almıyorum. Mutlaka ürün etiketlerini okuyarak tercihlerimi yapıyorum. Çalışan her kadın gibi ben de alışveriş konusunda büyük marketleri tercih ediyorum. Yemek pişirirken özellikle kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak duruyorum. Et ve benzeri yiyecekleri pişirirken yağ ilave etmiyorum. Sebzeleri suda değil, buharda haşlayarak tüketmeyi tercih ediyorum. Zeytinyağı ve fındık yağı kullanıyorum. Alışveriş yaparken son kullanım tarihine bakmayı asla ihmal etmiyorum. Taze sebze ve meyveleri tüketebileceğim miktarda alıyorum. Sağlıklı beslenme konusunda ailemdeki herkesle çok iyi anlaşıyorum. Ama bildiğiniz konularla ilgili gerçekleri yakın çevrenizdeki sevdiğiniz insanlara aktarma çabanız onların talebi olmadan da olabiliyor. Arkadaş çevrem beni bu konuda bazen tatlı tatlı eleştiriyor. Ben uzun süre önce hayatımdan şekeri çıkarttım. Sadece sütlü tatlı yediğimde tüketiyorum. Hatta birkaç arkadaşımın şekeri bırakmasını sağladım. En büyük kaçamağım çikolatadır. Haftada bir ya da iki kez mutlaka tüketiyorum. Ama tekrar söylemek istiyorum, dengeyi koruduktan sonra eğer herhangi bir hastalıktan dolayı uygulamanız gereken özel bir diyet yoksa kaçamaklar yapılabilir.”

mart-2013-saglik-4-resim-3Beslenme ve Diyet Uzmanı
SEDA BAHTİYAR TATAY
Kadıköy Şifa Hastanesi
Dondurulmuş gıda alırken tüm kriterleri gözden geçiriyorum
“Dengeli bir şekilde bütün bitkisel besin gruplarını beslenmeme katmaya çalışıyorum. Hayvansal gıdalar konusunda biraz daha sıkı davranıyorum. Esnekliklerim tabii ki oluyor. Özellikle arkadaş ve aile yemeklerinde… Mercimek, maş fasulyesi, kuru fasulye, buğday, bulgur, balık, bütün sebzeler (özellikle mevsim sebzeleri), kinoa, tam buğday makarnası, yoğurt, tam buğday ekmeği, yumurta ve esmer pirinç mutfağımın vazgeçilmezleri… Sağlıklı ve güvenli bir alışveriş için marketlerin soğuk zincirinin güvenli olmasına dikkat ediyorum. Çalışanlarının kişisel hijyenine, soğuk depolarının derecelerine, raf temizliklerine ve tabii ki son kullanma tarihlerine, protein içeren tüm gıdaların soğukluk derecelerine önem veriyorum. Sıklıkla hipermarketlerden, Şile’nin köylülerinden ve organik gıda mağazalarından alışveriş yapıyorum. Buzdolabımda balık, yoğurt, ev yapımı domates konserveleri, salata malzemeleri, peynir grubu, sebze ve meyveler ile yumurta eksik olmuyor. Glikoz ve früktoz şurubu içeren hiçbir gıdayı almıyorum. Tavuk, kırmızı et, sakatat ve şarküteri ürünleri, paketlenmiş tüketime hazır gıdalar ile MSG içeren gıdalardan uzak duruyorum. İşlem görmüş hamur işleri, margarin içeren pastane ürünleri, beyaz veya kepekli ekmek, mevsim dışında sebzeler veya meyveler, margarin içeren bisküvi türevleri, margarin veya katı hale getirilmiş bitkisel yağlar ve beyaz pirinç satın almadığım ürünler arasında yer alıyor. Yemek pişirirken yağ miktarlarına, tuz oranına, pişirme sürelerine ve sonrasında saklama koşullarına dikkat ediyorum. Özellikle çiğ hayvansal ürünleri buzdolabının en alt raflarında saklamak, üst raflara çiğ yenecek salata gibi ürünleri koymak önemli. Kuru gıdalarda cam saklama kapları kullanmak ve son kullanma tarihlerini paketini boşalttıktan sonra kavanozun üstüne iliştirmek ürünlerin tüketim tarihlerini kontrol altında tutmak açısından iyi oluyor. Dondurucudaki ürünlerin tarihlendirilmesine ve çözüldükten sonra tekrar dondurulmamasına dikkat ediyorum. Bulgur pilavı, makarna ve çorba gibi gıdaların iki saatten fazla oda sıcaklığında kalmaması mutfak kurallarımızdan biri…
Dengelemek şartı ile hey şeyin yenilebileceğini savunan bir sağlıkçıyım. Eğer arkadaşlarım gece yarısı sufle yemeye çağırıyorsa gidiyorum ama bir sonraki tatlı alımını kontrol altında tutuyorum. Çikolata benim için vazgeçilmezler arasında. Ama en az yüzde 70 kakao oranı olması şartı ile…”

Devamı diğer sayfada

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here