Diğer
    Ana SayfaPozitifDr. Neslihan İskit ile çakralarımızı açıyoruz

    Dr. Neslihan İskit ile çakralarımızı açıyoruz

    -

    Omurga boyunca sıralanan ana çakra merkezlerimizi meditasyonla açarak daha iyi
    iletişim kurabilir, daha öngörülü olabilir, yaratıcılığımızı artırabilir, kalp sorunlarının
    önüne geçebiliriz. Nasıl mı? İşte onları iyi eden renkler, heceler ve duruşlar……

    Çakralar bize enerji veren ve çeşitli aktiviteleri yapmamızı sağlayan merkezler olarak tanımlanıyor. Batı tıbbında anatomik olarak gösterilemeyen ama yoga felsefesinde var olduğuna inanılan bu enerji merkezleri, bir girdap gibi kendi ekseni etrafında dönüyor ve günlük yaşamdaki aktivitelerimizi yönlendiriyor. Vücudumuzda yedi tane temel çakra bulunuyor. Çakra, Sanskritçe’de aynen söylenildiği gibi “çark” kelimesinden geliyor. Dr. Neslihan İskit, çakraları daha iyi anlayabilmemiz için iki örnek veriyor:

    “Diyelim kalabalık bir salonda sunum yapacaksınız, sabah uyandığınızda karnınız ağrır. Nedenini bilemezsiniz. Aslında nedeni göbek çakrasındaki sıkışmadır. Çünkü göbek çakrası
    insanlarla olan ilişkilerimizden sorumludur. Ya da bir arkadaşınızla konuşursunuz ama işler ters gider, anlatmak istediğinizi anlatamazsınız. Sonra dersiniz ki, boğazıma geldi bir düğüm oturdu, sesim çatallandı. İşte aslında bahsettiğiniz boğaz çakrasındaki sıkışma, yani kendimizi ifade etmeden, söyleyebildiklerimizden ya da söyleyemediklerimizden sorumlu olan çakra…”

    Renkler, bija mantralar ve mudralar

    Çakraların renklerle sıkı bir ilişkisi var, her bir çakraya iyi gelen bir renk bulunuyor. Bu renkleri kullanmak, taşımak söz konusu çakranın daha iyi işlemesini sağlıyor. Yine her bir çakranın bir “bija mantrası” ve “mudrası” bulunuyor. Bija mantra kök hece demek; OM, LAM, VAM gibi tek heceler meditasyon sırasında art arda seslendirildiğinde söz konusu çakrada titreşime neden oluyor ve aktive ediyor. Örneğin kök çakranızın iyi çalışmadığını düşünüyorsanız üzerinizde kırmızı bir şeyler taşıyın ve meditasyon sırasında LAM bija mantrasını seslendirin; bunun kök çakrada bir salınım yaptığını hissedeceksiniz. Mudra ise çakraların bija mantralarını seslendirirken ellerimizle yaptığımız hareketlere deniyor. Mudralar estetik olsun diye yapılan hareketler değil.

    - Advertisement -

    Yapılan bilimsel araştırmalarda mudraların endokrin sistem üzerinde önemli etkileri olduğu tespit edilmiş. Dolayısıyla yedi çakramızın bija mantralarını söylerken aynı zamanda endokrin sistemimizi düzenlemek için çeşitli mudralar yapıyoruz. İşte her bir çakranın yeri, rengi, bija mantrası ve Dr. Neslihan İskit’in uygulayarak gösterdiği mudrası…

    1- KÖK ÇAKRA

    Kuyruk sokumunda, üreme organları ve makat arasında bulunduğu varsayılıyor. Görevi, daha çok para kazanmak, daha iyi bir evde oturmak gibi dünyevi isteklerimizi ayarlamak.

     

    Bija mantrası: LAM
    Rengi: Kırmızı

    2- SWADHİSTANA ÇAKRA

    Göbeğin alt kısmında, kadınlarda sanki rahim, erkeklerde de kadınlardaki rahim bölgesine
    denk gelen sakrumun önünde bir yerde. Yaratıcılık, doğurganlık ve üretkenlikten sorumlu. Örneğin ressamların, yazarların, sanatla ilgili kişilerin bu çakrasının iyi çalışması gerekiyor. Aynı zamanda çocuğu olmayan kadınların doğurganlıktan sorumlu bu çakrayı aktive etmek için turuncu renk taşıması ve VAM bija mantrasını söylemesi öneriliyor.

    Bija mantrası: VAM
    Rengi: Turuncu

    3. GÖBEK ÇAKRASI (Solar Pleksus)

    Göbeğin iki parmak üzerinde olduğu varsayılan bu çakra insanlarla ilişkilerimizi düzenliyor.
    Ancak burada kastedilen anne-babamız, çocuklarımız, eşimiz, sevgilimiz ya da çok yakın arkadaşlarımız değil; iş arkadaşlarımız, komşularımız gibi sosyal ilişkilerimiz.

    Bija mantrası: RAM
    Rengi: Sarı

    4. KALP ÇAKRASI

    Gövdenin ortasında, kalpte bulunan bu çakranın önemli bir özelliği var; altında ve üstünde üç çakra bulunuyor ve kalp çakrası tam ortada dengeleyici bir görev görüyor. Kalbin altındaki çakralar daha dünyevi isteklerimizi, daha maddi tarafımızı; kalbin üstündeki üç çakra daha ruhani konuları temsil ediyor. Kalp çakrası da tam arada bir denge oluşturuyor. Sevdiklerimizle, birinci derece akrabalarımız ve en iyi arkadaşlarımızla olan ilişkilerimizi düzenliyor.

    Bazen kalp çakramızın kapalı olduğu, sıkışmaların olduğu dönemler oluyor. Kalp yogasının bu sıkışmaları önlemede işe yaradığını anlatan Dr. Neslihan İskit bunu şöyle açıklıyor:

    “Örneğin eşinizle kavga edersiniz, ona çok kızmışsınızdır. Kalp çakranız kapanır. Ya da her şey sarpa sarmaya başlar, hayatın sana iyi davranmadığını düşünürsün, bunların hepsi
    kalp çakranda sıkışma ve kapanmalara yol açar. Bu sıkışıklıkları açmak için kalp yogası size yardımcı olabilir. Aslında böyle sıkıntılar koroner arter yetmezliği, kapak yetmezliği gibi
    fiziksel hastalıklar olarak da kendini gösterebilir. İkisi birbiri ile çok bağlantılıdır. Kalp yogası hem kalp kırıklıklarına hem de kalbin fiziksel sorunlarına iyi gelir.”

    Bija mantrası: YAM
    Rengi: Yeşil ancak bu çakra etrafa pembe ışık saçıyor

    5. BOĞAZ ÇAKRASI

    Boğazın ortasında bulunan bu çakra kendimizi ifade etmemizden, anlaşılabilmemizden
    sorumlu. İnsanlara doğru mesaj verebilmek, doğru iletişim kurabilmek için bu çakramızın iyi çalışması gerekiyor. Ama her zaman bu olmayabiliyor, yanlış anlaşılabiliyoruz, yanlış ifade edebiliyoruz. İşte bu boğaz çakrasındaki tıkanmalara işaret ediyor.

    Bija mantrası: HAM
    Rengi: Mavi

    6. ALIN ÇAKRASI (Üçüncü Göz)

    İki kaşımızın ortasında olduğu varsayılan üçüncü gözümüz öngörülerimizden sorumlu.
    Örneğin iki iş teklifi var, hangisini seçmeniz gerektiğini bilmiyorsunuz…

    İşte böyle kararsızlık noktalarında bu çakramızı daha iyi çalıştırmak için elektrik mavi giysiler taşıyabilir ve meditasyon sırasında OM diyerek öngörülerinizi açabilirsiniz.

    Bija mantrası: AUM (OM)
    Rengi: Elektrik mavisi

    7. TAÇ ÇAKRASI

    Tam tepemizde, bebeklerin bıngıldağının olduğu yerde bulunduğu varsayılıyor.

    İnançlarımızla olan ilişkilerimizi düzenliyor. Dr. Neslihan İskit bunu şöyle açıklıyor:

    “Yoga felsefesinde bebeklerin hala yaratanla temas halinde oldukları düşünülür. Gözleri bile açılmamışken bebekler gülümser. Çünkü mutlu olarak doğar sonra bunu unuturuz. Yeni bir telefon almayı, iyi bir yere gitmeyi, arabayı değiştirmeyi mutluluk sanırız. Aslında bunlar olması gereken geçici neşe kaynaklarıdır. Biz mutlulukla geliriz ama o kadar hakkımız olduğunu düşünürüz ki onu unuturuz ve mutlu olmak için bir çabaya gireriz. Halbuki sadece kendi içimize dönersek ki meditasyonun amacı budur, kendi bedenimizdeki mutluluğu fark edebiliriz.”

    Bija mantrası: Sessizlik
    Rengi: Mor ama etrafa beyaz ışıklar saçıyor



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz