Diğer
    Ana SayfaFitnessDünyaca ünlü yıldızların egzersiz sırrı Türkiye'de

    Dünyaca ünlü yıldızların egzersiz sırrı Türkiye’de

    -

    Dünyaca ünlü şarkıcı Beyonce’un, İngiltere’nin en popüler isimlerinden Pippa Middleton’ın egzersiz sırrı olan aqua cycling, formunuzu korumanız, selülitlerinizden hızlıca kurtulmanız için yeni bir spor anlayışı sunuyor. Avrupa ve tüm dünyada yeni trend olan aqua cycling deneyimi, Türkiye’de Upaqua’da başladı.

    Suyun vücut ağırlığını desteklemesi ve Spabike kabinlerinin yan duvarlarında bulunan su jetlerinin vücuda masaj yapması, kullanıcılara zindelik ve tazelik kazandırıyor. Su jetlerinin sağladığı basınç, kan dolaşımını hızlandırırken, suyun sürtünmesi ise bacaklarda masaj etkisi yaratıyor. Suyun bacaklar üzerindeki uyarımı sporun etkisini iki katına çıkartarak selülit görünümünün azalmasına yardımcı oluyor. Hem bölgesel zayıflama hem de daha fit bir görünüm için haftada iki kez 30 ya da 45 dakikalık seanslar öneriliyor. Orta tempolu 30 dakikalık seanslarda 400 ila 600 kalori arasında enerji harcanıyor. Etkili bir sonuç için haftada en az iki seansın önerildiği aqua cycling ile bir aylık düzenli çalışma sonucunda vücutta gözle görülür değişikler hedefleniyor. 

     

    8,5 yıl süren bir çalışma çok fazla TV izleyen kişilerin ölüm riskinin, günde bir saatten az izleyen kişilere göre yüzde 61 daha fazla olduğunu gösteriyor.

    - Advertisement -

     

    05062014 fitrap02Yarış lastiklerinden esinlenildi 

    Reebok’ın yeni koşu ayakkabısı Zquick, yarış lastiklerinden esinlenilerek tasarlanan tabanı ile koşu sırasında maksimum hız ve yol tutuşu sağlıyor. Lazer kesimli dış taban kanalları sayesinde her adımda ayağın doğal hareketiyle esneyip genişleyen Zquick, çabuk hızlanmayı ve yüksek hızda mükemmel kontrolü bir arada sunuyor. Ayakkabının OrtoLite iç tabanı yumuşak bir basış sağlıyor. Fiyatı 210 TL.

     

    Otururken neler oluyor?

    Ofiste, televizyon karşısında, bilgisayar başında ya da otomobilde uzun süre oturuyorsanız bu haberi okuduktan sonra ayağa kalkın ve hareket edin. Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, uzun süre oturmanın fiziksel görüntümüzde nasıl bir hasara yol açtığını şöyle sıralıyor:  

    Gevşek karın kasları: Ayakta dururken ve oturduğunuzda karın kaslarınız sizin dik durmanızı sağlar. Fakat bir koltuğa yığılırsanız bu kasları kullanmazsınız. Gergin bel kasları ve yetersiz karın kasları bel çukurunun artması, başın öne doğru çıkması, kalçanın geriye doğru hareketi, kürek kemiklerinin kanatlaşması, kamburluğun artması gibi bozuk bir duruşa sebep oluyor.

    Gergin kalçalar: Esnek kalçalar dengenizi sağlamaya yardım eder ancak sürekli olarak oturan insanlar çok nadir olarak kalçanın ön kısmındaki (fleksör) kasları geriyor. Bu sebepten kaslar kısalıyor ve gerginleşiyor, eklem hareketini limitliyor ve adım uzunluğunu azaltıyor. Azalan kalça hareketi yaşlı insanların düşmeye eğilimli olmasının da temel sebebi.

    Gevşek kalça kasları: Otururken kalça kaslarınız neredeyse hiçbir şey yapmıyor, bu da buna alışmasına sebep oluyor. Yumuşak kalça kasları dengeyi ve itme kuvvetini bozuyor; böylelikle güçlü ve büyük adımla yürüme konusundaki yeteneğinizi sürdüremiyorsunuz.

    Gergin boyun: Başınızı aşırı derecede geriye atarak bir şey takip etmek, klavye kullanmak için sürekli başınızı öne eğmek veya telefonu omzunuz ile sabitleyip bir şey ile uğraşmak boynunuzdaki gerginliği artırıyor.

    Esnek olmayan bir omurga: Hareket ettiğimizde omurgalar arasındaki yumuşak madde kan ve besinleri tıpkı sünger gibi emiyor. Uzun süre oturunca diskler sıkışıyor. Tendon ve bağları destekleyen kolajen sertleşiyor.

    Disk hasarı: Çok oturan insanlarda bel fıtığı oluşma riski daha yüksek. Psoas adı verilen kas, abdominal boşluğu geçerek bacağa yapışıyor. Eğer bu kas kısalırsa bel bölgesindeki omurları öne doğru çekiyor. Üst gövdenin ağırlığı bütün vücuda dağıtılacakken tüber iskiadikum (oturma kemiği) üzerine biniyor.

    Düzgün oturma rehberi

    Eğer çok fazla oturmak zorunda iseniz bunu düzgün yapmaya çalışın. Annenizin dediği gibi “Dik oturun” 

    – Öne doğru eğilmeyin,

    – Omuzlar rahat,

    – Kollar yanlarda kapalı,

    – Dirsekler 90 derece bükülü,

    – Bel desteklenmiş durumda,

    – Ayaklar yere tam temasta olmalı.

     

    Formsanté Dergisi Nisan 2014 sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz