FERAHLATAN SOĞUK ÇAY
MALZEMELER
- 1 parmak zencefil (rendelenmiş)
- 1 adet limon (dilimlenmiş)
- 1 adet çubuk tarçın
- 1 dilim ananas
- 1 poşet papatya çayı
- 1 poşet yeşil çay
- 1 litre su
HAZIRLANIŞI
Papatya ve yeşil çay dışındaki tüm malzemeleri, yaklaşık 10 dakika ocakta kaynatın. Karışıma papatya ve yeşil çayı da ekleyip, 5 dakika daha demledikten sonra süzün. Soğumaya bırakın ve içine buz küpleri ekleyerek tüketin.
DETOKS SUYU
MALZEMELER
- Yarım limon
- 1 adet küçük salatalık
- 10-15 yaprak taze nane
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 parmak taze zencefil
HAZIRLANIŞI
Limonu halka şeklinde dilimleyin. Salatalığı boyuna, kabuklu olarak dilimleyerek kesin. Zencefili rendeleyin. Tüm malzemeleri 1 litre suya ekleyip tüketin.
ÇİLEKLİ DONDURMA
MALZEMELER
- Yarım kase süzme yoğurt
- 15 adet çiğ badem
- Yarım dondurulmuş muz
- 4-5 adet çilek
HAZIRLANIŞI
Muzları krema kıvamı alana kadar robotta çekin. üzerine diğer malzemeleri de ekleyip, iyice karıştırın.
EV YAPIMI KARPUZ DONDURMA
MALZEMELER
- 4 kase karpuz parçası
- 2 kase yaban mersini (taze veya dondurulmuş)
- 2 adet lime’ın suyu
HAZIRLANIŞI
Karpuz ve lime suyunu bir karıştırıcıda ya da mutfak robotunda püre haline getirin. Dondurma kalıplarına doldurup, her birine biraz yaban mersini ekleyin. Kalan karışımı kalıplara tamamen doldurup, dondurucuya koyun.
ÇİLEK SOSLU ÇİĞ ENGİNAR
MALZEMELER
- 4 adet enginar
- 2 adet limonun suyu
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 3 dal taze kekik
- Tuz, karabiber
- 10 adet çilek
HAZIRLANIŞI
Enginarları ince ince dilimleyin. üstüne limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, kekik ve tuz ekleyip harmanlayın. Karışımı buzdolabında en üç saat dinlendirin. Çilekleri, marinasyondan kalan sos ile blender’dan geçirin. Sunum için enginarların üstünü sos ile kaplayın ve dilerseniz minik doğranmış yeşil elma, salatalık ve dereotu ile süsleyerek servis edin.
ENERJİ SMOOTHIE
MALZEMELER
- 1 dilim ananas
- Yarım muz veya 2 adet yumuşak hurma
- 2 adet tam ceviz içi veya 1 yemek kaşığı susam
- 1 tutam tarçın
- 1 su bardağı kefir
HAZIRLANIŞI
Tüm malzemeleri blender’da çekip, smoothie kıvamında tüketin.
KAÇAMAKLARA SON VERDİREN SALATA
MALZEMELER
- 4 yemek kaşığı yeşil mercimek (haşlanmış)
- 2 yemek kaşığı lor peyniri
- 1 çay kaşığı çörek otu
- 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
- 4-5 adet kurutulmuş domates
- ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve Akdeniz yeşillikleri
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı balzamik sirke
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
HAZIRLANIŞI
Yeşil mercimek, lor peyniri, çörek otu, dolmalık fıstık ve kurutulmuş domatesi, ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve Akdeniz yeşilliklerinin üzerine serpin. Son olarak 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı balzamik sirke ve 1 tatlı kaşığı nar ekşisini karıştırıp, salatanın üzerinde gezdirin.
YALANCI ŞAKŞUKA
MALZEMELER
- 1 adet patlıcan
- 1 adet patates
- 1 adet kabak
- 1 adet çarliston biber
- 1 adet turuncu dolmalık biber
- 1 büyük boy domates
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI
Patlıcanları pijamalı, kabağı ve patatesi bütünden soyup, küp küp doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp, ince ince doğrayın. Tüm sebzelerin üzerine domates rendesi ve zeytinyağını dökerek iyice harmanlayıp, fırın poşetine koyun. Sarımsakları da ekleyip fırınlayın.
YAĞ YAKTIRAN SOMON
MALZEMELER
- 1 dilim somon fileto
- 1 tatlı kaşığı kuru biberiye
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 damla balzamik sirke
- 1 baş sarımsak
- Limon
- Çekme karabiber
- Roka
HAZIRLANIŞI
Biberiye, yağ, limon suyu ve balzamik sirkeyi karıştırıp, somonun iki tarafına fırçayla sürün. Önceden ısıtılmış fırında ters yüz ederek altın sarısı renk alana kadar pişirin. Tepsiye 1 baş sarımsağı da koyun. Tabağa bolca roka serip, üzerinde somonla servis edin.
BAHARATMIX
MALZEMELER
- Toz zencefil
- Toz zerdeçal
- Toz kimyon
- Toz karabiber
- Toz acı pul biber
- Toz sumak
- Toz kekik
- Toz nane
HAZIRLANIŞI
Tüm baharatları eşit oranda karıştırın. Elde ettiğiniz karışımı çorbalarınıza, yemeklerinize, salatalarınıza, garnitürlerinize ekleyebilirisiniz.
DYT. BERRiN YİĞİT KİMDİR?
Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. ABD-UCLA’da pazarlama sertifikası, California State University, Los Angeles’ta ise yüksek lisans eğitimini tamamladı. Cedars Sinai Medical Center’da 1,5 yıl gönüllü çalıştı. ADA, AHA ve American Dietetic Association derneklerinde ve etkinliklerinde yer aldı. Jenny Craig’de danışman diyetisyen olarak çalıştı. 2009 yılından bu yana istanbul-Nişantaşı’ndaki kliniğinde danışanlarına hizmet veriyor.