Enginarlı lezzetler

Baharın müjdecisi enginar, mart ayıyla birlikte iyice bollaştı. Ortasındaki yumuşak kalbi kat kat sert yapraklarıyla koruyan, içinde birbirinden değerli besinler saklayan bu özel sebzeyi bol bol tüketmenin tam zamanı. Peki, bildik bir-iki tarifin dışında neler yapabiliriz? Wish More Hotel İstanbul Executive Şefi Alpaslan Korkmaz’a sorduk. O da çorbadan et yemeğine, salatadan balığa birbirinden nefis enginarlı lezzetler hazırladı.

Hazırlayan: Aytaç Özkardaş Gozzi
Fotoğraflar: Ozan Kutsal


Kakuleli, fırınlanmış enginar çorbası
Malzemeler (4 kişilik)
6 adet enginar
1,5 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz kakule
Birkaç yaprak taze fesleğen
1 baş kuru soğan
2 diş sarımsak
1 bardak süt
1 çorba kaşığı un

Hazırlanışı
Enginar, soğan ve sarımsağı fırında közleyin. Sonra tencerede un ve zeytinyağını hafifçe kavurarak közlenmiş sebzeleri ekleyin. Su ve süt ilave ederek kaynatın. El blender’ı ile çekip, homojen bir kıvama gelmesini sağlayın. Baharatlarla tatlandırarak servis edin.


Körpe enginar salatası
Malzemeler (4 kişilik)
4 adet körpe enginar
4 kase maskolin yeşilliği
1 kase doğranmış kapya biber
3 adet salatalık
1,5 su bardağı kiraz domates
2 adet narın taneleri
1 fincan zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1 fincan fesleğen ezmesi
1 çay bardağı parmesan peyniri
1 fincan kavrulmuş çam fıstığı

Hazırlanışı
Körpe enginarı hafif haşlayıp soğutun ve ikiye bölün. Salatalık, kaypa biberi doğrayın. Yeşilliklerle birlikte salatalık, biber, domates ve nar tanelerini karıştırın ve tabağa alın. Enginarları da tabağa yerleştirin. Zeytinyağı, limon suyu ve fesleğen ezmesini bir kapta çırpıp salatanın üzerinde gezdirin. Tuz, karabiber ile tatlandırın. Toz permasan ve çam fıstığı serpiştirerek servise hazır hale getirin.

Karaciğer dostu enginar
İlkbaharın habercisi olarak bilinen enginar (cynara scolymus), içeriğinde bulunan cynarin ile karaciğer ve safra kesesinde biriken toksinlerin temizlenmesini sağlıyor. Besin değeri çok yüksek olan bu sebzede, A, D, D2, B6 ve C vitaminleri bol miktarda bulunuyor. Mineral maddelerce de son derece zengin. Kalsiyum, magnezyum, manganez ve fosfor içeriyor. Romatizma, üre, kolesterol ve damar sertliğine iyi geldiği bilinen enginarı sebze olarak tüketebileceğiniz gibi yapraklarını kaynatıp da içebilirsiniz.


Safranlı enginar püresi&ızgara deniz levreği
Malzemeler (4 kişilik)
4 adet büyük enginar
5 adet enginar (püre için)
2 adet iri boy patates
1 çay kaşığı toz kimyon
1 tutam safran
3 yemek kaşığı zeytinyağı
4 adet levrek fileto
1 fincan çam fıstığı (kavrulmuş)
1 fincan kuş üzümü
1 adet limon

Hazırlanışı
Püre için enginar ve patatesi haşlayın. Süzdükten sonra hafif ezip, zeytinyağı ilave ederek tavada karıştırarak pişirin. İçine toz safran, toz kimyon ve tuz ekleyip, bir çatalla ezerek püre haline getirin. Levreği ve hafif haşlanmış enginarları ızgarada pişirin. Izgara enginar, levrek ve safranlı enginar püresini tabağa yerleştirin. Limonu dörde bölerek ızgarada kızartıp tabaklara paylaştırın. Tabağa çam fıstığı ve kuş üzümü serpiştirip servis edin.

Besin tablosu
1 adet enginar (yaklaşık 165 gram, çiğ)
Enerji 76 kcal
Toplam karbonhidrat 17 g, yüzde 6
Diyet lifi 9 g, yüzde 35
Şeker 2 g
Protein 5 g


Enginarlı, dereotlu frittata
Malzemeler (4 kişilik)
8 adet yumurta
1 tutam dereotu
8 adet haşlanmış bebek enginar
1/2 demet taze soğan
3-4 adet yeşil biber
1/2 fincan zeytinyağı
1 adet kırmız kapya biber

Hazırlanışı
Yumurtaları bir kapta kabarana kadar tel çırpıcı ile iyice çırpın. Diğer malzemeleri doğrayarak içine ilave edin. Genişçe, kulbu yanmaz bir tavaya zeytinyağını yayın. Üzerine yumurta ve sebzelerden oluşan karışımı ekleyin. Tavayı 200 derecede ısıtılmış fırına koyarak pişirin.


Ballı, balzamik soslu ızgara enginar kalbi ve roka
Malzemeler (4 kişilik)
12 adet enginar kalbi
1 demet roka
15 adet kurutulmuş domates
1,5 yemek kaşığı parmesan peyniri
5 adet kırmızı erik
2 adet portakal
Sosu için
4 yemek kaşığı balzamik sirke
3 yemek kaşığı süzme bal
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak
Sarımsağı ezip, bal ve sirke ile karıştırın. Zeytinyağını yavaş yavaş yedirerek çırpın.

Hazırlanışı
Enginarları tuz, karabiber ve zeytinyağı ile marine ederek ızgarada kızartın. Kurutulmuş domates, portakal ve eriği dilimleyin. Yıkayıp kuruttuğunuz roka ve sos ile karıştırıp tabağa yerleştirin. 3 adet ızgara edilmiş enginar kalbini de tabağa koyup üzerine toz haline getirilmiş parmesan peyniri serpiştirerek servise sunun.


Izgara mantarlı ve enginar gratenli dana madalyonları
Malzemeler (4 kişilik)
4 adet iri boy dana bonfile
8 adet haşlanmış küçük enginar
1 yemek tabağı istiridye mantarı
1 su bardağı dolusu rende çedar peyniri
4 adet bebek havuç
1 tutam dereotu
Sosu için
2 diş sarımsak
1 küçük baş soğan
1 fincan kırmızı şarap
1 fincan zeytinyağı
1 su bardağı et suyu
İnce doğranmış sarımsak ve soğanı, zeytinyağı ile birlikte tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Kırmızı şarap ekleyip, çektirin. Et suyunu da ilave ederek, koyulaşana kadar karıştırın.

Hazırlanışı
Tuz ve karabiber ile marine ettiğiniz dana bonfileyi ızgarada kızartın. İstiridye mantarlarını ve havuçları da aynı şekilde ızgara edin. Dört adet haşlanmış enginarı doğrayın ve ince kıyılmış dereotu ile karıştırın. Bu karışımı geriye kalan 4 enginarın içine doldurun. Üzerine bir parça çedar peynir koyup, eriyinceye kadar fırında pişirin. Tabağa bonfileyi, istiridye mantarları, havuçları ve enginar grateni koyup sosu ekleyin. Taze filizler ya da mevsim yeşillikleri ile birlikte servis edin.

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here