Kadınlarda yaşın ilerlemesi göğüslerde sarkıklığı da beraberinde getiriyor. Hafif sarkmalardan yoğuna, yerçekimine nasıl karşı durabileceğimizi uzmanından öğrendik.
Kadınlık simgesi ve dişilik timsali göğüsler, hormonlara bağımlı bir yapıda oluşuyor. Genç kızlarda yuvarlak olan şekli, zamanla damla şeklini almaya ve sarkmaya eğilimli oluyor. Göğüslerdeki şekil bozuklukları, hem genç kızlarda hem de yetişkin kadınlarda en büyük estetik kaygılardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Göğüsler ırka ve coğrafyaya göre de farklılıklara sahip. Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, bazı ırklarda büyüklük problem iken bazı ırklarda küçük özelliklerin dikkat çektiğini söylüyor ve ekliyor: “Göğsün ideal yapısı, hafif yuvarlak meme ucu ortadan hafif yukarı bakar halde ve alt kısmın daha dolgun olduğu şekildir. İdeal büyüklük tabii ki vucüt yapısına bağlıdır ama 80-85 arası veya 36 B Cup ya da vücut yapısına bağlı C Cup ideal olarak söylenebiliyor.”
Ani verilen kilolar sarkmayı artırıyor
Kadınların göğüsleriyle ilgili yaşadığı problemlerin en sık rastlananı sarkık olmasıdır. Op. Dr. Sezgin, sarkıklığın pek çok faktöre bağlı olduğunu anlatıyor: “Spor yaparken sıkı, iyi tutan sütyen kullanılmalı ve ani kilo alıp verilmemeli. Çünkü ani verilen kilolar sarkmayı artırıyor. Aşırı kilo almaktan da kaçınmalıyız. Düzenli spor ve yüzme, göğüs güzelliği açısından çok yararlı.” Op. Dr. Sezgin, sarkmalar için çözümün operasyon olduğunu söylüyor. Hafif sarkmalar için sadece meme ucundan girilerek az iz veya tamamen izsiz operasyon yapabildiğini de ekliyor: “Meme ucundan girip meme dokusu şekillendiriliyor sonra meme ucu yeniden kapatılıyor. Göğüslerde sarkma fazla ise o zaman meme ucundan aşağıya dik bir iz bırakacak şekilde insizyonlarla operasyon yapılıyor. Büyük ve sarkık göğüslere küçültme de yapılabiliyor.”
Kalıcılık açısından iç dikişler önemli
Op. Dr. Ayşen Bilge Sezgin, meme küçüklüğü durumlarında ise meme büyütme yapıldığını ve meme dokusu altına meme protezi koyulduğunu anlatıyor. Göğüslerde sadece sarkma varsa kendi volümü şekillendiriliyor, böylece ameliyat izi az oluyor. Aynı operasyonda meme ucu küçültülüp, şekil verilebiliyor. Op. Dr. Sezgin, hem sarkma hem de küçültme operasyonlarında mutlaka pektoral kas yapısına dikiş atıldığını anlatıyor. Bu sayede göğüslerin yeniden sarkmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Meme dokusunu şekillendirme ve işlemin kalıcılığı bakımından iç dikişler büyük önem taşıyor.
İYİLEŞME SÜRESİ ÜÇ HAFTA
Göğüs büyütme veya küçültme operasyonları genellikle birkaç saat süren aynı gün taburcu olunabilecek işlemlerdir. Ameliyat sonrası özel bir bandaj ve korse uygulanıyor. Bu korsenin iki-üç hafta kadar kullanılması gerekiyor. Göğüslerin iyileşmesi üç hafta içinde tamamlanıyor. Sekiz hafta kadar ağır spor ve travmadan uzak durmak gerekiyor.
MİNİMUM İZ İÇİN TEK İNSİZYON
Göğüslerde az iz bırakabilmek için operasyon tek insizyonla (cerrahi kesim) gerçekleştiriliyor. Böylece ameliyat izi az oluyor ve sonrasında izin daha da görünmez hale gelmesi için lazer uygulaması yapılıyor. Göğüslerin yanlara yayılan yaslanmış bölgeleri varsa bu bölgelere de liposuction yapılarak yağlar alınabiliyor.
Formsanté Dergisi Nisan 2013 Sayısı