Son yıllarda Avrupa’da çok moda, Amerika’da ise hızla yayılıyor. Temeli glisemik indeksi düşük besinleri, yani vücutta yavaş emilen ve bu sayede kan şekerini daha yavaş yükselten karbonhidratları tüketmeye dayanıyor. Bu beslenme biçimi hem kilo vermenizi sağlıyor, hem de yaşlanmayı yavaşlatıyor. Sağlıklı bir yaşam ise en büyük vaadi… Funda Çatar
| |
| |
Anahtar kelime; karbonhidrat!
"Glisemik indeksi", farklı besinlerdeki karbonhidratların kan glikoz seviyelerini yani, kan şekerini hızla ve yoğunlukta etkilediğini ifade ediyor. Beslenmenizde dikkat etmeniz gereken şey, aynı karbonhidrat içeriği olan besinlerden glisemik indeksi düşük olanları tercih etmeniz. Yüksek glisemik indeksine sahip olan besinler kan şekerini hızla ve ciddi düzeyde artırıyor. Bu tür beslenme tarzı da pankreas bezini fazla insülin üretmeye zorluyor. Tüketilen besinlerdeki karbonhidratların ve yağ ile proteinlerin kullanımında önemli rol üstlenen insülinin gereğinden fazla yükselmesi de hızla yaşlanmaya ve pek çok hastalığın oluşmasına adeta davetiye çıkarıyor. Ayrıca insülin yükselmesi çabuk acıkmaya neden oluyor. Düşük glisemik içerikli besinler ise kan şekerine daha az etki yapan karbonhidratları içeriyor…