Diğer
    Ana SayfaFitnessGüçlü kol kasları için Kano

    Güçlü kol kasları için Kano

    -

    kanoYemyeşil sularda nazlı nazlı yol alıyor, ağaçların mis gibi kokusunu içinize çekiyor ve sazlıkların arasında süzülüyorsunuz… Üstelik bunları yaparken omuz ve kol kaslarınız da iyice güçleniyor. Tüm bunları size sağlayacak olan keyifli bir spor kano. Zevkli, risksiz ve form tutmak için de ideal bir aktivite.

    ELİF NAZLI DURAN

    Güzel bir Pazar günü önünüzde uzanıyor; ancak ne yapacağınıza, bugünü nasıl değerlendireceğinize bir türlü karar veremiyorsunuz. Sinemaya gitmek istiyorsunuz ama hiç bir filmi beğenemiyor, bir restorana gidip kapalı kalmayı da tercih etmiyorsunuz. Bizim bambaşka bir tavsiyemiz var: kano! Hemen hemen her yaştan, herkesin yapabileceği bir spor olan kano belki de güzel bir ekim gününü değerlendirmenin en güzel yolu. Çok yaygın olmasa da aslında bu eğlenceli doğa sporu oldukça basit. Tabi, bahsettiğimiz profesyonel kanoculuk değil. Çünkü yapılan akarsuyun debisine göre oldukça zorlu da olabilen kanonun pek çok farklı türü var. Bizim tavsiyemiz, durgun sularda gezi tipi kanolarla yapılan aktiviteler. Bunun için sadece 1 saatlik bir eğitim almanız ve sakin suların, huzurlu sazlıkların ve ağaç dalları arasından sızan güneş ışığının tadını çıkarmanız yeterli. Üstelik omuz ve kol kaslarınızı geliştirmeniz için de ideal bir spor. Peki, kano yapmak için nerelere gitmeli, hangi malzemeleri edinmeli, ne tür bir eğitim almalı? Bu haberi işte bu bilgileri edinmeniz için hazırladık ve bu arada, diğer tip kanolardan ve bu sporun ayrıntılarından da bahsetmeyi ihmal etmedik.

    Sakin sularda…
    Kano her ne kadar basit ve risksiz bir spor da olsa tüm spor dallarındaki gibi bunda da, kısa bir eğitim almak kesinlikle gerekli. Bu aktiviteye başlamadan önce rehberinizin anlattıklarını dinlemeniz ve tur boyunca da onun talimatlarına uymanız gerekli. Rehberiniz size eğitim sırasında kanoya nasıl oturacağınızı, kürekleri nasıl çekeceğinizi ve dengeyi nasıl sağlayacağınızı anlatacaktır. Bundan sonra yapmanız gereken ise, tek, iki ya da üç kişilik kanolarınızla sakin bir şekilde sularda yol almak ve çevrenizdeki güzelliklerin tadını çıkarmak olacak. Bu turlar sırasında önemli olan yarışmak, hız yapmak değil, sadece doğanın tadını çıkararak kürek çevirmeniz yeterli. Kullandığınız teknenin yapısının sağladığı avantajla, akarsu ve nehirlerin keşfedilmemiş köşelerine girebilir, sazlıkların, suya değen söğüt dallarının arasında bile yol alabilirsiniz. Zaman zaman duraklayıp, fotoğraf çekmeniz evinize anılarınızın yanında en güzel kareleri de götürmeniz tabii ki mümkün! Üstelik bu hobinizi sevip daha sık yapmaya başlayınca daha güçlü kol ve omuz kaslarına kavuşacağınızı da söyleyelim.

    Kano turları genellikle, durgun su ve çok yavaş akan akarsularda yapılıyor. Bu sporun yapılabilmesi için derinliği 1 metreyi geçen ve rüzgâr almayan göl ve gölcükler, dalgasız deniz koyları ve çok yavaş akan nehirler uygun kabul ediliyor. Rüzgâr dışında dalga yaratacak herhangi bir etkenin bulunmaması (büyük tekneler gibi) ve suyun temiz olması da dikkat edilmesi gerekenlerden.

    - Advertisement -

    Bir kano, bir de kürek
    Kano yapmak için en önemli malzeme bir kano ve kürekleri. Kanoların ölçüleri genellikle kaç kişilik olduğuna göre 3.5 – 4 metre boy ve 60 -75 cm genişlik arasıda değişiyor. Tur şirketlerinin en çok kullandıkları, iki ucu sivri, çok hafif, fiberglastan yapılmış tipte kanolar. Ayrıca, amaçlarına göre, alüminyum ve ahşap gibi malzemelerden yapılanlar hatta şişme bot gibi olanlar bile mevcut. Kanoculuğu, sadece hobi amaçlı yapacaksanız bir kano almanız çok şart değil, çünkü eğitimini veren şirketler bunları zaten sağlıyor. Ancak zamanla, bu sporu sevdikçe kendinize ait bir kano almanız da tabii ki mümkün. Diğer malzemelere gelince… Kaliteli bir can yeleği, su geçirmez tipte outdoor kıyafetleri ve ayakkabıları, kürek çekerken ellerinizin acımaması için eldivenler de ihtiyacınız olacaklardan. Kano söz konusu olduğunda açıklığa kavuşturulması gereken bir nokta da, artık sıklıkla duyduğumuz sea kayak ve kanoların farkı… Sea kayak ya da deniz kayağı adıyla bilinen ve görünüşte kanoya benzeyen teknelerin en önemli farkı üzerinin kapalı olması, kullananın da ayaklarını burun kısmına doğru uzatarak oturması. Sea kayaklar çift taraflı küreklerle çekilirken, kanolar da tek taraflı kürekler kullanılıyor. Kanoların Kızılderili, sea kayakların ise Eskimo kökenli olduğunu da ekleyelim.

    KANO SPORLARI

    Hobi amaçlı yapılan kano aslında ülkemizde de federasyonu olan çok farklı yarışları yapılan profesyonel bir spor dalı. İşte meraklılarına, farklı kanoculuk türleri ve yarışlarıyla ilgili kısa bilgiler… Akarsu slalom: Kanoyla slalom yarışları hızlı akan doğal akarsular veya yapay akarsularda yapılıyor. Yarış hattına 20-25 kapı yerleştiriliyor ve yarışlar 600 metreyi geçmeyen ortalama 300 metrelik parkurlarda yapılıyor.

    Akarsu iniş: Zorluk derecesi en yüksek nehirlerde yapılan iniş yarışmalarında amaç, parkuru en kısa zamanda bitirmek, Riskli olan iniş yarışlarında yarışmacıların mutlaka kask ve can yeleği takmaları gerekiyor.

    Kano yelken: Tek kişilik kanolara yelken takılarak yapılan bir yarışma. Yarışmada hedef belirlenen parkuru en kısa sürede tamamlamak. Bu yarışlarda kullanılan kanoların uzunluğu ortalama 5 metre, genişliği 1 metre yelken alanı ise 10 metrekare.

    Kano maraton: Temel olarak bir dayanıklılık yarışması olan kano maratonda parkur mesasfesi yaklaşık 20 km oluyor ve yarış en az 3 saat boyunca devam eder. Bu parkuru en kısa zamanda bitiren yarışmacı maratonun galibi kabul ediliyor.

    Kano polo: Bir takım yarışması olan kano polo, 8 kişilik takımlar oluşturularak oynanıyor. Yarışmacıların her birinin ufak bir teknesi oluyor ve topa elle ya da kürekle müdahale ediyorlar. Oyunda hedef, diğer takımın kalesine top sokmak. Oyuncuların kask ve can yeleği takmaları zorunlu. Yarışmalar kadın ve erkek takımlar arasında ayrı yapılıyor.



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....