Diğer
    Ana SayfaFitnessHareketsiz gençleri bekleyen 3 önemli tehlike

    Hareketsiz gençleri bekleyen 3 önemli tehlike

    -

    Gençler, teknolojinin dayattığı hareketsiz yaşam tarzı yüzünden erken yaşta büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor. Bu grupta ortalama hareket, yürüme, koşma gibi aktivitelerin günde birkaç dakikaya düştüğüne dikkat çeken Medical Park Bahçelievler Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Ümit Dinçer, hareketsiz yaşayan gençleri bekleyen üç önemli tehlikeyi şöyle özetliyor: 

    Kas-iskelet sorunları: Uzun süre oturarak vakit geçiren, sportif aktivitelere katılmayan, gereken asgari hareketi yapmayan birey hızla kas, tendon ve kemik sorunları ile karşılaşıyor. Zira bahsi geçen dokuların hepsi yüklenme sonucunda güçleniyor. 

    Kronik bel ağrıları, kamburlaşma: Uzun saatler oturma sonucunda kısalan “hamstring kasları” (arka bacak adalesi), gençlerde zor tedavi edilen kronik bel ağrılarına sebep oluyor. Uzun süre baş önde pozisyonda bilgisayar ekranına bakmak boyun ve sırt ağrılarına yol açarken, kişiyi kamburlaşmaya yatkın bir hale getiriyor. 

    Depresyon: Egzersiz yapmanın mutluluk hormonları olarak bilinen endorfinlerin salınımını artırdığı kesin olarak biliniyor. Bu nedenle fiziksel olarak aktif olmayan gençler depresyona daha yatkın, dikkat düzeyleri daha düşük, konsantrasyon süreleri ise daha kısa. 

    - Advertisement -

    21 dakika…
    Görünen o ki “21” sihirli bir rakam… Kolombiya Üniversitesi bilim insanlarına göre stres ve anksiyeteyi hafifletmek için ihtiyacınız olan egzersiz süresi 21 dakika. 

    Ağrısız spor mümkün
    “Tetik nokta terapisi”, yumuşak doku ağrılarını gidermek için uygulanan ve dünyada kabul görmüş bir yöntem. Spor, fitness ve fizyoterapi sektörü için bu yönteme uygun geliştirilen ürün serisi Trigger Point Performance Therapy, egzersiz ve terapiyi birleştiriyor. Yöntem sayesinde uygulanan bölgedeki kan dolaşımı artıyor, bu da kas kramplarının, sinir kasılmalarının neden olduğu spazmların azalmasını sağlıyor, kas ve fasyanın elastikiyeti artırıyor. Ürünler baş, sırt, bel, boyun, omuz ağrıları ve siyatik gibi sağlık problemlerinin yanı sıra postür düzeltme amacıyla da kullanılıyor. 

    FitPass Türkiye’de
    Şirket çalışanlarının daha sağlıklı ve aktif olabilmesi için üyelerine bir kart ile İstanbul’daki 200’ün üzerindeki spor salonu, yoga, pilates ve dans stüdyosuna giriş imkanı sağlayan FitPass sistemi Türkiye’de. Firmaların üye olabildiği FitPass sistemiyle, şirket çalışanları FitPass üyesi yüzlerce spor salonunda spor yapabilme imkanına kavuşuyor. 

    Beyniniz küçülmesin
    Düzenli egzersiz yapmak orta yaşa gelindiğinde beyinde yaşlanmayla birlikte gelişen küçülmeyi durduruyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, küçük beyin hacmine sahip kişilerde bunamanın (demans) daha sık görüldüğünün altını çizerek şu bilgileri veriyor: “Amerika’da yapılan bir araştırmada, 40’lı yaşlarında egzersiz kapasitesi, kalp hızı ve kan basıncı ölçülen kişilere 20 yıl sonra aynı testler tekrar uygulandı ve beyin hacimleri ölçüldü. Fiziksel hareket seviyesi normalden yüzde 20 daha az olan kişilerin kendi yaşıtlarına göre beyinlerinin küçük olduğu gösterildi. 40’lı yaşlarına iyi bir fiziksel seviyede girenlerin 60’lı yaşlarında yaşıtlarına oranla daha büyük beyne sahip oldukları gözlendi.” 

    Formsanté 2016 – Nisan sayısı

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....