Ana Sayfa Sağlık Hastalıklardan koruyan besinler nelerdir? İşte 20 süper gıda

Hastalıklardan koruyan besinler nelerdir? İşte 20 süper gıda

Kış aylarının en büyük derdi soğuk algınlığı, nezle ya da gribe yakalanmak… Oysa
alışveriş listenizden eksik etmeyeceğiniz bu gıdalarla hem bağışıklık sisteminizi güçlü tutabilir, hem hastalıklardan korunabilir hem de sağlıklı beslenebilirsiniz.

Peki, hastalıklardan koruyan besinler nelerdir? İşte hastalıklardan koruyan, sağlıklı beslenmeye yararlı gıdalardan bazıları:

  • BROKOLİ

Betakaroten, B1 ve C vitamini, demir ile çeşitli mineraller içeren brokoli, kalp, göğüs hastalıkları ile dolaşım sistemi rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki ediyor.

  • KIRMIZI BİBER

Bu güzel sebzenin, portakaldan daha fazla C Vitamini içerdiğini biliyor musunuz? İşte
öğrendiniz, artık alışveriş listenizden kırmızı biberi eksik etmeyin!

MANTAR, BALIK, BİBER…

  • MANTAR

B Vitamini ve potasyumdan zengin, güçlü bir lif kaynağı olan mantar, vücudun antikorlarla mücadelesinde önemli rol oynuyor.

  • BALIK

Yağlı balıklar grubuna giren ton balığı, somon ve sardalya, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor.

  • KOYU YEŞİL YAPRAKLI BİTKİLER

Besin değeri yüksek olan koyu yeşil yapraklı bitkiler, soğuk algınlığı, grip, göğüs tıkanıklığı,
nezle ve öksürüğe karşı vücut direncini yüksek tutuyor.

  • ACI BİBER

Turunçgiller gibi, kırmızı biber de yüksek bir C Vitamini kaynağı. Günlük 150 mg olan C
Vitamini ihtiyacının 100 mg’ı için birkaç acı biber yemek yeterli oluyor.

  • ANASON TOHUMU

Bitki çaylarınıza ekleyeceğiniz bir çay kaşığı anason tohumu, öksürüğü geçirmenin yanı sıra üst solunum yolu tıkanıklıklarını gidermeye de yardımcı oluyor.

  • ZEYTİNYAĞI

Omega-9 yağ asidi içeren zeytinyağı, bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor. Bu yağ asidinden faydalanmak içinse tüm öğünlerde zeytinyağına yer verilmesi gerekiyor.

  • DOMATES

A, C, E ve K vitaminleri ile potasyum ve likopen içeren domatesin kan yapıcı özelliği ve dinlendirici etkisi bulunuyor.

  • TAM BUĞDAY EKMEĞİ

Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayan tam buğday ekmeği, uzun süre dinç olmayı sağlıyor ve tokluk hissine yardımcı oluyor.

Hastalıklardan koruyan besinler
  • PORTAKAL

Bağışıklık sisteminin en kuvvetli silahlarından biri C Vitamini. Bu nedenle grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı güçlü bir C Vitamini kaynağı olan portakalı tüketmek önem taşıyor. Uzmanlar portakalı meyve olarak yemenin daha etkili olduğunu belirtiyor.

  • AVOKADO

Bağışıklığı güçlendiren ve yorulmayı engelleyen E Vitamini deposu avokado, bol miktarda glutatyon içeriyor. Bu antioksidan madde hastalıklarla mücadelede büyük önem taşıyor.

  • YABAN MERSİNİ

Bir avuç taze yaban mersininin ihtiyacınız olan günlük antioksidan madde ihtiyacınızı gidereceğini biliyor musunuz? Ayrıca hastalıklarl mücadele edebilmeniz için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza da yardımcı oluyor.

  • NAR

Salgın hastalıklara karşı güç kalkanlarınızı kuşanmaya ne dersiniz? Potasyum, demir,
kalsiyum ile fosforun yanı sıra C, B1 ve B2 vitaminlerini içeren nar, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, antioksidan özelliğiyle gribe neden olan virüsleri zararsız hale getiriyor.

  • MUZ

Zengin bir potasyum kaynağı olan muz, vücudun ve beynin yorgunluğunu gideriyor,
enerji veriyor. Öksürüğe ve göğüs ağrılarına iyi gelen bu meyve, vücuttaki su ve mineral
dengesinin korunmasına da yardımcı oluyor.

  • BADEM

Vücut direncinin artmasına yardımcı olan bademin göğüs yumuşatıcı, öksürük kesici etkisi
bulunuyor.

  • KAJU FISTIK

Birkaç tane kaju fıstık yemek, vücudunuzdaki çinko seviyesini en üst düzeye çıkarıyor. Bu
da bağışıklık hücrelerinin fonksiyonlarını hızlandırmaya yardımcı oluyor.

  • BİTTER ÇİKOLATA

Öksürük tedavilerinde etkin olarak kullanılan teobromin maddesi içeren bitter çikolata, içeriğindeki antioksidanlarla hücrelerin zarar görmesini engelliyor.

  • ELMA

İçinde bol miktarda C Vitamini ve lifli proteinler bulunan elma, içerdiği flavonoidler sayesinde hücre ölümüne neden olan serbest radikallerle savaşıyor. Soğuk algınlığı ve öksürüğün giderilmesinde de önemli olan bu meyvenin iyi yıkanıp, kabuğuyla yenmesi öneriliyor.

  • KİVİ

A ve C vitaminleri ile potasyum açısından çok zengin bir meyve olan kivi, vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca nefes açıcı etkisiyle astım hastalarına da fayda sağlıyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ

DOMUZ GRİBİ ŞÜPHESİ OLANLAR NE YAPMALI?

15 SORUDA GRİP AŞISI

YORUM YAZIN

Please enter your comment!
Please enter your name here