Baharın bu ilk günlerinde kış uykusundan uyanıp daha aktif bir yaşama merhaba deyin.
Yürümek hem forma girmenizi sağlayacak hem de dışarıda vakit geçirerek mevsimin tüm güzelliklerini yaşamanızı… Peki, sabah mı, öğlen mi yoksa akşam saatlerinde karanlık bastıktan sonra mı yürümek daha faydalı? İşte daha efektif yürümek için her birinin artı ve eksileri…
Sabah
İyi Tarafı: Günlük koşturmaca içerisinde egzersiz planları kolaylıkla suya düşüp ertelenirken, sabahçılar için böyle bir risk çok daha az. Yapılan araştırmalar erken kalkıp spor yapanların egzersiz planlarına sadık kalmada herkesten önde olduğunu gösteriyor.
Öte yandan sabah yapılan egzersizler metabolizmayı adeta “zıplatıyor” ve gün boyu yakılan kalori miktarını artırıyor. Ayrıca düzenli olarak sabah egzersizi yapan insanların metabolizması buna alışıyor ve bu da sabahları daha kolay ve daha enerjik uyanmanıza neden oluyor. Bir diğer artısı da sizi iki kere duş almaktan kurtarması. Sporunuzu yapıp, duşa girip güne başlamak gibisi yok…
Kötü Tarafı: Erkenden keyifli bir şekilde uyanan sabahçı tiplerden değilseniz sabah yürüyüşü sizi zorlayabilir.
ZIPLA: Yataktan fırlayın ve 10 jumping jack yaparak kanın vücutta dolanmasını sağlayın, sabah sersemliğinden kurtulun.
KOLAYLAŞTIR: Geceden kararınızı verin, yürüyüşe çıkarken giyeceğiniz kıyafetleri hazırlayıp yanınıza koyun. Böylelikle çorabınızın tekini aramakla ya da hangi taytı giyeceğinizi düşünmekle zaman kaybetmezsiniz. Kararlı ve hazırlıklı olmak iyidir.
UYKUNU AL: Gece iyi bir uyku çekmek sabah daha enerjik bir şekilde kalkmanızı kolaylaştırır. Bir saat daha erken yatağa gitmeye çabalayın, en azından yedi saat uyumayı hedefleyin.
Öğlen
İyi Tarafı:Öğle paydosunda yürümek iş hayatınız için de vücudunuz için de faydalı… California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma fabrika işçilerinin 3-5 dakikalık yürüyüş molaları verdiğinde çalışma verimliliklerinin arttığını ortaya koyuyor. Yine yapılan bir başka araştırma öğle paydosunda aerobik egzersizler yapan ofis çalışanlarının daha net düşünebildikleri, daha iyi iş çıkardıkları ve zamanlarını daha iyi kullandıklarını gösteriyor.AFI:
Kötü Tarafı: Gün ortasında terlemek ve öğle paydosunda zaman darlığı…
ARKADAŞ BUL: Ofisten sizinle birlikte yürüyecek arkadaşlar bulmak yürüyüş molanızı daha eğlenceli bir hale getirebilir.
AĞIR OL: Terlememek için düşük ve aynı tempoda yürüyün.
ATIŞTIR: Öğle yemeğinden bir saat önce minik bir sandviç ya da bir elma yiyerek öğle yemeğini bölün. Böylece yürürken açlık krizi çekmezsiniz.
Akşam
İyi Tarafı: Birçoğumuz için akşam saatleri enerjimizin en yüksek olduğu saatler… Kalp ve ciğerler bu saatlerde maksimum kapasitede çalışır. Oksijen ve kan dolaşımı en yüksek değerlerdedir. Bu nedenle daha kolay yürürsünüz.
Kötü Tarafı: İşten sonra her şeyi bir kenara bırakıp rahatlamak isteyebilirsiniz…
ATIŞTIR: Yürüyüşten döndüğünüzde bir-iki tam tahıllı kraker ya da bir meyve atıştırın. Böylelikle açlık krizi ile oturduğunuz akşam yemeğinden tüm yürüyüşünüzü harcayarak kalkmazsınız.
PARLA: Akşam karanlığında yürürken görünür olmanız önemli, bu nedenle üzerinde reflektör olan aksesuarlar, giysiler kullanın. Parlak, açık renkleri tercih edin.
RAHATLA: Yürüyüşten sonra gece moduna girmek için yoga pozları ile rahatlayın. Yoga stresinizi alır, daha derin uyumanızı sağlar.