Diğer
    Ana SayfaPsikolojiHer olayın negatif yönünü mü düşüyorsunuz? Özgüven eksikliği olabilir!

    Her olayın negatif yönünü mü düşüyorsunuz? Özgüven eksikliği olabilir!

    -

    Şikayet etmeden duramıyor, her olayın negatif yönünü düşünüyor, hatalarınızı ört pas edip başkalarını suçluyorsanız, durup kendinize bakmanız şart! Çünkü bu davranışların temelinde özgüven eksikliği olabilir.

    Yazı: Ayşegül Uyanık Örnekal

    Hayatın güzel ve olumlu yönlerini görmektense her şeye negatif yaklaşmak, yaşamı olumsuz etkiliyor. Olaylardan sürekli şikayet eden kişilerin gerek iş, gerekse sosyal hayatlarındaki verimin düştüğünü belirten uzmanlar, ilişkilerinde de sorun yaşadıklarını söylüyor. Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Dilara Aloğlu, bazı insanların, arkadaşları, aileleri, işleri, bazen de tüm hayatları ile ilgili sürekli şikayet ettiklerine dikkat çekerek, şöyle devam ediyor:

    “Bu gruptakiler, hayatlarındaki hiçbir olayın kendi kontrollerinde olmadığını düşünerek, olayların nedenini başkalarında aramaya çalışıyor. Yaşanan tüm olayları başkalarıyla, kötü kader veya şanssızlıkla ilişkilendiriyorlar. Elbette bu sırada kendilerini sürekli haklı görüp, her şeyden memnuniyetsizlik duymaları da cabası… Düşük özgüven sahibi olan bu kişiler, olaylar karşısında hiçbir şekilde harekete geçmeye de yanaşmıyor.”

    İLİŞKİ KURMAK ZORLAŞIYOR

    Böylesi davranışlar sergileyen kişiler, çevresindekileri de olumsuz etkileyebiliyor. Bu türden bir ebeveynle yetişen çocuk örneği veren Uzm. Kln. Psk. Aloğlu, “Çocuklar ebeveynlerini rol model alıyor ve sorun çözme becerilerinde de en önemli kaynaklardan biri anne babaları oluyor. Bu tutumların sergilendiği bir evde yetişiyorsanız, siz de bir süre sonra sürekli olaylar kendi kontrolünüzde değilmiş gibi algılayacak ve yaşananları dışarı atfetmeye başlayacaksınız” diyor. Her şeyden sürekli olarak yakınan ve şikayet eden insanların çözüm beklemediklerinin, bu durumdan hoşnut olduklarının ve bu şekilde kendilerini beslediklerinin görüldüğüne dikkat çeken Uzm. Kln. Psk. Aloğlu, sözlerine şöyle devam ediyor:

    - Advertisement -

    “Bu durum kişilerin motivasyonunu ve olaylara bakış açısını son derece olumsuz etkiliyor. İş yeri ile ilgili sürekli şikayet eden biri verimli çalışamıyor. Arkadaşlarından devamlı olarak yakınanlar kaliteli ilişkiler kuramıyor. Hayatlarının tümü farkında olmadan bu durumdan etkileniyor ve girdap gibi kişiyi etkisi içine alıyor. Genel olarak insanlar da sürekli şikayet edenlerden uzak kalmak istedikleri için bu durum aslında bu kişileri yalnızlaştırıyor.”

    FARKLI KİŞİLERDE, FARKLI ŞEKİLDE GÖRÜLÜYOR

    Uzm. Kln. Psk. Dilara Aloğlu, bazı kişilik özelliklerinde bu tür yakınmaların çeşitli şekillerde görülebildiğini belirterek, şu bilgileri veriyor:

    NARSİSİST KİŞİLER: Sürekli haklı olduklarını ve her şeyin hep en iyisini hak ettiklerini düşündükleri için başkalarını suçluyorlar. En iyiyi her zaman kendilerinin bildiklerine inanıyorlar.

    OBSESİF KİŞİLER: İşlerin kendi istedikleri şekilde ilerlememesinden, istenildiği gibi yapılmamasından ve olayların kendi kontrollerinden çıkmış olmasından sürekli olarak yakınıyorlar.

    PARANOİD KİŞİLER: Diğer insanlara karşı olan güvensizlikleri yüzünden başka insanları düşmancıl olarak algılıyorlar ve onlara güvenmemek üzerine kafa yorarak, tek başlarına kalmaktan şikayet edebiliyorlar.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz