Diğer
    Ana SayfaSağlıkHorlamaya protezli çözüm

    Horlamaya protezli çözüm

    -

    Size uykusuz geceler yaşatırken eşinizin bedeninde önemli hasarlara neden olan horlamayı, uyumadan önce dişlerin üzerine yerleştirilen “horlama protezi” ile yenebilirsiniz.

     

    Horlama sorunu, erkeklerde kadınlardan üç kat daha fazla görülüyor ve genellikle kadınların şikayeti gibi anlatılıyor. Oysa horlama asıl zararı horlayanın bedeninde oluşturuyor. Kalp hastalıklarından felce kadar birçok olumsuz durumun tetikleyicisi olan horlamayı önlemek için neler yapılabileceğini Dent Group’tan Çene Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı ile konuştuk.

    Horlamanın oluşum nedenlerini açıklar mısınız?

    - Advertisement -

    Öncelikle horlamanın ne olduğunu kısaca tanımlamak isterim. Horlama, özellikle kilo problemi olan erişkinlerde, dil, yumuşak damak ve küçük dilin gerginliğini kaybederek soluk yolunu daraltması sonucunda, uyku sırasında nefes yolunun çıkardığı gürültülü sestir. Aslında horlamanın temelinde, oksijensiz kalma yer alıyor. Amerikan Uyku Derneği, yoğun iş temposuna sahip insanların, stressiz bir yaşamı benimseyenlere göre üç kat daha fazla horlayabileceğini ifade etse de; bu hastalığın genetik ve fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanan nedenleri de mevcut. Obezite (kilo fazlalığı), kısa ve kalın boyna sahip olma, kalıtımsal geçiş (anne veya babada olması), alt çenenin normalden küçük ve geride olması, alkol ve sigara gibi alışkanlıklar, uzun süreli antidepresan (sakinleştirici) kullanımını sayabiliriz.

     

    Horlama en sık kimlerde görülüyor?

    Horlama, orta yaş ve üstünde, kilo fazlası olan erkeklerde daha çok gözleniyor. Ayrıca yoğun iş temposu da horlamaya neden oluyor. Amerikan Uyku Derneği’nin yaptığı çalışmalara göre; stres ve yoğun iş temposu altında çalışanların, düzenli, sakin bir iş hayatına sahip olanlara göre üç kat daha fazla horlama hastalığına yakalanma riski bulunuyor. Kadınlarda horlama üç kat daha az gözlemleniyor. Ancak menopoz ve sonrasındaki dönemde, kadınlarda horlamanın görülmesi menopoz öncesi döneme göre dört kat daha fazla oluyor. Alkol ve sigara kullanımı gibi kötü alışkanlıklar da horlama riskini artırıyor.

     

    Horlama ne zaman hastalık olarak kabul edilmeli ve bir uzmana başvurulmalı?

    Öncelikle horlamanın ciddi bir uyku rahatsızlığı belirtisi olduğunun kabul edilmesi ve hastalığın daha ciddi bir safhaya geçmeden tedavi edilmesi gerekiyor. Horlama kişilerin rahat nefes almasını engellediğinden, kalp kandaki bu oksijen açığını kapatmak için normalden daha fazla çalışıyor, bu durum da uzun vadede hipertansiyon, aritmi, kalp krizi gibi tehlikeli kalp damar hastalıklarına yakalanmaya ve hatta uykuda ölümlere bile neden olabiliyor. Ayrıca, horlama sırasında beyin yeterli oksijen alamadığı için ani felç riski de bulunuyor. Bu olumsuz sonuçları yaşamamak için bir an önce uzman bir hekime görünmeli ve tedaviye erken dönemde başlanmalı.

     

    Bu durum kişinin hayatını nasıl etkiliyor?

    Horlamadan dolayı eşler ile yaşanan gerginlikler en çok karşılaşılan şikayetler oluyor. Hatta horlama yüzünden eşler arasındaki gerginlik, ne yazık ki boşanmaya kadar gidebiliyor. Aslına bakarsanız bu durum horlayan kişinin hayat kalitesini bozsa da, esasında kendi yaşadığı sorunlar daha önemli. Çünkü horlayan kişinin eşi, ayrı odada yatsa veya kulağına tıkaç tıkasa belki eşinin gürültüsünü duymayacak. Fakat bu esnada horlayan kişi, bilinci kapalı olarak nefes alma çabasına devam edecek. Normal bir gece uykusunun da yedi-sekiz saat sürdüğünü düşünürsek, bu oldukça ciddi bir durum. Horlayan kişi sabahları yorgun ve bitkin kalkıyor. Boyunda aşırı terleme, ağız ve boğaz kuruluğu, bazı sabahlar da baş ağrısı ve mide bulantısı şikayetleri ile uyanılıyor. Kaliteli uyku uyunmadığı için gün içinde daha çok yorgunluk ve bitkinlik yaşanıyor, iş temposunun yoğunluğu ve stresi daha çok hissediliyor. Dolayısıyla horlama, hem özel hem sosyal hayatı etkileyebiliyor.

     

    Hastada tanı için adım adım neler yapılmalı?

    Uyku testleri hastalığın teşhisinde oldukça etkili bir yöntem olmasına rağmen, ülkemizdeki uyku testi yapan merkezlerin azlığı, uyku testlerinin pahalı olması ve hastalığın teşhisinin zor olmasından dolayı, her zaman yapılması zorunlu değil. Klinik muayene ve ölçümler, hasta ve hasta yakınlarından alınacak bilgiler ile horlama teşhisi konulabiliyor.

     



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....