Vücudumuzun en büyük organı olan karaciğer, ağırlığımızın yaklaşık %2’sini oluşturur! Dolaşım, sindirim, yabancı maddelerin atılması (detoksifikasyon) da dahil pek çok faaliyetin gerçekleştirilebilmesi için sağlıklı bir karaciğere sahip olmamız şart. Peki, sağlıklı bir karaciğere sahip olmak için ne yapabiliriz? Karaciğer detoksu nedir? Gelin bu aralar çok sık duyduğumuz karaciğer detoksu ve ayrıntılarına bir göz atalım…
Detoks kavramı, aslında alüminyum, kadmiyum, cıva vb kimyasallara maruz kalan kişilerin beslenmelerinde yapılan bir takım kısıtlamaları ve/veya değişiklikleri ifade etmekteyken son yıllarda bizim hayatımızın da bir parçası haline geldi.
Karaciğer detoksu ile ilgili çeşitli yöntemlerden bahsedildiğini duyabilirsiniz.
KARACİĞER DETOKSU NASIL YAPILIR?
Aslında karaciğeri güçlendirecek, hastalıklardan koruyacak en etkili yöntemin yeterli ve dengeli beslenme olduğunu unutmamak gerekir! Sağlıklı besinleri beslenme programına dahil etmek, sağlıklı bir karaciğere sahip olmanın en temel koşuludur.
- Rafine edilmiş kötü karbonhidratlar yerine, meyve-sebze, baklagil, tam tahıl gibi şeker içermeyen, vitamin, mineral ve posadan zengin karbonhidratları tercih etmeli,
- Yağlı etler yerine yağsız olanları tüketmeli, kırmızı eti haftada 1-2 günle sınırlayıp, balık ve bitkisel protein sıklığını arttırmalı,
- Doymuş yağları (genellikle hayvansal katı yağları), fındık, ceviz, badem, avokado, zeytinyağı gibi tekli ve çoklu doymamış yağlarla değiştirmeli,
- Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketmeye özen göstermeli,
- Alkol tüketiminden mümkün olduğunca uzak kalmalı,
- Yeterli sıvı (özelikle su) tüketmeli, şekerli içeceklerden kaçınmalı,
- Hayatınıza hareket katmalısınız.
SUPPLEMENT KULLANIMI (gıda takviyesi)
Eğer yeterli ve dengeli besleniyorsanız ve vücudunuzda herhangi bir eksiklik yoksa gıda takviyesi almak sizi daha sağlıklı yapmaz, karaciğerinizi iyileştirmez. Ama eğer vitamin ve/veya mineral eksikliğiniz varsa, doktorunuza danışmak şartıyla gıda takviyesi kullanmak gerekebilir.
Diğer yandan kronik bir hastalığınız ve kullandığınız ilaçlar varsa gıda takviyesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla konuşmalısınız. Bazen ilaçlar ve gıda takviyeleri arasında bir etkileşim olabilir ve bu durum sağlığınıza zarar verebilir.
Karaciğer sağlığını korumada en etkili yöntemlerden biri gereksiz ilaç ve gıda takviyesi kullanmamaktır.
- Yağlı karaciğer veya karaciğer yağlanması hastalığı nedir?
Detoks yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte kış detoksu tarifleri
DETOKS SULARI
Gün boyu sadece meyve-sebze suları ile beslenmek çok düşük kalori almanıza sebep olabilir ve diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi kronik bir hastalığınız varsa size zarar verebilir. Bu durum başlangıçta biraz kilo vermenizi sağlayabilir fakat uzun vadede vücudunuz çok düşük kalori ile beslenmeye adapte olacağından bazal metabolizma hızınız giderek azalır yani eski yeme alışkanlıklarınıza döndüğünüzde verdiğiniz kiloların fazlasıyla geri gelmesi kaçınılmaz olur!
Aslında sağlıklı bir karaciğer bedeninizi toksinlerden arındıran harika bir ‘detoks’ organıdır ve karşılaştığı hemen her şeyi detoksifiye edebilir.
Karaciğere dost besinleri yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası haline getirmek, fazla kiloluysanız sağlıklı vücut ağırlığına erişmek/korumak hem sağlığınızı iyileştirir hem kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar! Karaciğer detoksunun temeli hayat boyu sürdürülebilecek bir sağlıklı yaşam tarzına dayanır.
Önemli not:
Karaciğer yağlanması, siroz, hepatit, Wilson vb karaciğer hastalığınız varsa beslenme modelinizin size ve tedavinize özel olarak deneyimli bir diyetisyen tarafından düzenlenmesi önemlidir. Tıbbi beslenme tedavisi, genel tedavinin önemli bir parçasıdır.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Yağlı karaciğer veya karaciğer yağlanması hastalığı nedir?
- A vitamininin fazlası karaciğere zarar veriyor