Suyun altında mesela 15 metre derinlikte nasıl bir dünya var biliyor musunuz? Öğrenebilmeniz için bir kere aşağılara inmeniz gerekiyor. Sandığınızın aksine dalmak, hiç de tehlikeli değil. Ama kurallarına harfiyen uyarsanız… Bilmediğiniz bir dünyanın kapılarını aralarken zihninizin ne kadar dinlendiğini fark edeceksiniz. Bir kere denemekten ne çıkar?
Daha sonraki kahramanımsa hiç şüphesiz 1970'li yıllarda ülkemizde birçok kişiyi ekran başına bağlayan Kaptan Cousteau idi. Onun yolculukları hayal değil, gerçekti üstelik. Gemisi Calypso'yla yaptığı yolculuklar, sualtında çektiği belgeseller çocuk kafamda deniz tutkumu iyice pekiştirmişti. Yıllar sonra tıpkı Kaptan Cousteau gibi balıkadam kıyafeti ve tüple suyun altına dalış yapabileceğim ise o yıllarda hayal bile edemeyeceğim kadar uzaktı bana.
Bambaşka bir dünya Bundan birkaç sene önce ilk kez Fethiye'de 8 metre kadar suyun altındaydım ve o bambaşka dünyanın kapılarını aralamış olmaktan inanılmaz mutluydum. Ağzıma bir parmak bal çalınmıştı bir kere. Bu yüzden ne yaptım, ettim iş güç arasında vakit yaratıp brövemi aldım ve yakalayabildiğim tüm fırsatlarda kendimi suyun altına bıraktım. Müthişti! Hemen biraz ilerimde bir baraküda sürüsü, ardından akyalar… Daha ileri baktığımda ise kayaların arasında kocaman orfozları gördüm. Meğerse yavrulama zamanlarıymış. Kayaların arasında kımıldamadan öylece duruyorlardı miskin miskin. İşte o dalışla hayatıma yeni bir hobi daha katılmış oldu. Dalmak ciddi iş Sualtı gerçekten ayrı bir dünya ama bu dünyanın da kuralları var. Sanılanın aksine dalmak tehlikeli bir spor değil ama kurallarına uyarsanız. Bir kuralı bile dikkate almadığınızda hayatınıza bile mal olabilecek bir kazayla karşılaşmanız mümkün. Bu yazıda nasıl, hangi koşullarda dalınır, nelere dikkat edilmesi gerekir, edilmezse ne olur gibi soruların cevabını bulacaksınız…- Advertisement - |