Pandemi koşullarının devam etmesi nedeniyle zatürre aşısı olmalı mı, olmamalı mı tartışması gündeme geldi. Peki, zatürre aşısı Covid-19’a karşı korur mu? Kimler zatürre (Pnömokok) aşısı olmalı? İşte yanıtı…
Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, halk arasında zatürre aşısı olarak bilinen pnömokok aşısının COVID-19’a karşı korumadığını ancak bazı risk grubundaki kişilerin yaptırmasının önemli olduğunu hatırlatıyor.
KİMLER ZATÜRRE AŞISI (PNÖMOKOK) OLMALI?
Pnömokok aşısı herkese önerilmiyor. İki yaş altı bebeklere ise rutin yapılıyor. Bu aşı; 65 yaş üstündeki kişiler için gerekliyken, 2-65 yaş arası kronik hastalara ise öneriliyor. Kronik hastalık durumu, dalak olmaması, orak hücreli anemi, kanser, kronik akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve otoimmün hastalığı (bağışıklık sistemi bozukluğu) olanların pnömokok aşısı için hekimlerine başvurması gerekiyor. Astım hastaları ise risk grubunda olmadığı için aşılanması gerekmiyor. Bu gruplar içinde değilseniz aşı olmanıza gerek yok.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Sıtma ilacı Koronavirüs’ten (COVİD-19) korur mu?
- Grip aşısı koronavirüse karşı koruma sağlar mı?
- DSÖ’den ‘Remdesivir’ açıklaması: Askıya aldık!