Diğer
    Ana SayfaSağlıkKısırlıkta (infetilite) miyomların etkisi nedir, nasıl tedavi edilir?

    Kısırlıkta (infetilite) miyomların etkisi nedir, nasıl tedavi edilir?

    -

    İnfertilite yani kısırlıkta miyomların olumsuz etkileri nelerdir? Tedavisi nasıl olur? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, sizler için anlattı.

    KISIRLIKTA MİYOMLARIN ETKİSİ NEDİR?

    Kadınlarda kısırlık sebepleri arasında rahim bölgesinde bulunan miyomlar da çok önemli bir rol oynar. Miyomlar endometriumda değişikliklere sebep olarak döllenen yumurtanın rahme tutunmasına engel olabilir. Bunun dışında yumurtalık kanallarına (fallop tüplerine) bası yaparak spermin yumurtaya erişimini ve döllenmeyi engelleyebilir. Miyomlar alındıktan sonra tüp bebek tedavisinin başarısını etkileyen diğer faktörlere (yaş vs.) de bağlı olarak kısırlık tedavisi ya da tüp bebek tedavisinde elde edilen gebelik oranlarında artış görülür.

    Gebe kalmak ya da gebeliğin sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için bulunduğu lokasyona göre miyomların mutlaka tedavi edilmesi gerekebilir. Sağlıklı bir gebeliğin özellikle tüp bebek tedavisinin başarısı için miyomun bulunduğu lokasyon büyük önem teşkil eder. 

    MİYOMLAR NERELERDE OLUŞUR?

    Miyomlar rahimde 3 farklı lokasyonda oluşur. Bunlardan ilki bebeğin yuvalanacağı intrakaviter alan denilen yerdir. Bu kısımda oluşan miyomların gebeliğin oluşması ve sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi için mutlaka bu alınması gerekir. Aksi takdirde gebelik oluşmaz ya da düşüğe neden olur. İkincisi ise karnın içinde ancak rahmin dışında oluşan miyomlardır. Bu gruptaki miyomların gebeliğe ve tüp bebek tedavisine olumsuz bir etkisi yoktur. Bu tarz miyomlar rahime baskı yapıp dolaşımı bozmuyorsa alınması gerekmeyebilir veya medikal uygulamalar ile tedavi edilebilir. Gebe kalmada ve tüp bebek tedavisinde olumsuz etkisi olan miyomlar rahim duvarı içine yerleşmiş olanlardır. Miyomlar kadınların gebe kalma şansını yaklaşık yüzde 30 oranında azalmasına neden olurlar. Kısırlığa neden olması durumunda ve eğer tüp bebek düşünülüyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

    TEDAVİSİ NASIL OLUR?

    Risk kapsamındaki miyomların cerrahi olarak çıkarılması işleminde uygulanan farklı yöntemler bulunur. Genellikle miyomun yeri ve büyüklüğü cerrahi işlemin tipini belirler. Histeroskopi, laparoskopi, laparatomi gibi cerrahi yöntemler kullanılabilir.

    - Advertisement -

    Histeroskopi yöntemi ile rahim içindeki miyomlar cerrahi olarak basit bir işlem ile alınabilir. Laparoskopi yani kapalı teknikte ise küçük bir kesiden laparoskop ile karın içine girilerek operasyon gerçekleştirilir. İyileşme süresi oldukça kısadır. Miyomlar çok büyük ya da çok sayıda ise laparatomi uygulanabilir. Ameliyattan sonra hastanın birkaç ay süren bir iyileşme sürecine ihtiyacı olur.

    Seçilen ameliyat tipine göre hastanın iyileşme süreci tamamlandıktan sonra doğal yollarla ya da tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olma çalışmaları başlatılabilir.

    DİĞER İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....