Diğer
    Ana SayfaSağlıkKulak ağrısı tatilinizi zehir etmesin!

    Kulak ağrısı tatilinizi zehir etmesin!

    -

    Nihayet büyük hayallerle beklediğiniz yaz tatiline çıktınız. Havuz, güneş, eğlence ve dinlence… Her şey istediğiniz gibi ama kulağınızdaki bu ağrı da neyin nesi? Dikkat! Sorun dış kulak yolunuzda meydana gelen bir enfeksiyon olabilir.

    Yazın sıcak günlerinde havuzda serinleyip, tatilin tadını çıkartırken yaşanabilecek en kötü şey, bu keyfin ansızın bitmesi olsa gerek! Oysa ne de güzel başlamıştı tatil… O küçücük kulağın böylesine şiddetli ağrıması tüm planları alt üst etti, değil mi? Çünkü sıcak yaz günlerinde en sık kulak hastalıklarına rastlanıyor. Kulak hastalıkları ve ağrıları hakkında görüştüğümüz Bayındır Hastanesi İçerenköy KKB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ethem Şahin, bu ağrıları iki grupta topluyor: “Primer (birincil) ağrılar kulak kaynaklı oluyor. Dış kulak yolu iltihabı, kulak mantarı, kulak yolundaki iltihaplar, kulak zarının delik olması gibi hastalıkların tanısı doktor muayenesi ile konulabiliyor. Sekonder (ikincil) ağrılar ise diş, boğaz ve boyun kaynaklı, kulağa komşu bölgelerde oluyor ve kulağa yansıyarak, ağrı oluşturabiliyor. Yaz aylarında hastaları kulak burun boğaz polikliniklerine getiren en önemli ağrılar ise birincil ağrılar oluyor. Bunların arasında ilk sırayı dış kulak yolu iltihabı, dış kulak yolu mantarı ve buşon birikimi alıyor.”

    Dikkat! Kulağınızı korumak elinizde
    Çoğu insanın kulağının içindeki su bir ya da iki günde atılıyor. Ama akut durumlarda kişi rahatsızlık hissediyorsa, su kaçan kulağın üzerine yatılabiliyor veya o kulak aşağıda kalacak şekilde, kulağın ön tarafındaki kıkırdaksı bölüme baskı uygulanabiliyor. Bu hareket oradaki suyun dışarıya doğru hareket etmesini sağlıyor. Ancak suyu dışarıdan bir cisimle karıştırarak hareket ettirmek, dış kulak yolu iltihabına zemin hazırlıyor.

    DIŞ KULAK YOLU İLTİHABI
    Daha çok havuz kullanımında ortaya çıkan bu hastalığın önlenmesi için yaz aylarında havuzu değil, denizi tercih etmek gerekiyor.
    Belirtileri: Kulak kaşıntısı veya tekrarlayan kir birikimi olan kişilerde kulak zarından önceki kısmın iltihaplanması şeklinde görülen bu hastalık, şiddetli kulak ağrısı, akıntı ve tıkanıklık yapıyor. Dış kulak yolu iltihabında görülen ağrı yüksek direnç gösteriyor. Havuz kullanımının yanı sıra, kulakta buşon (kir) birikimi olması, kulak kaşıntısı ve buna bağlı olarak kişinin eline geçirdiği herhangi bir cisimle kulağını kaşıması da hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırıyor. Tüm bu etkenlerin sonucunda havuzda kişinin kulağına su kaçmasını takip eden birkaç gün içinde ağrı meydana geliyor. Dış kulak yolu iltihabı sık rastlanan ve nükseden bir hastalık olduğu için hastalar birtakım önlemlerle bu sorunu giderebiliyor. Aksi halde kulak akıntısı, kulak ağrısı ve şişliğe kadar gidebilen bu sorun, işitmeyi engelleyecek tıkanıklık ve ödeme de neden olabiliyor. Bu sorunu yaşayan kişilerin tatile çıkmadan önce, mayıs ya da haziran aylarında bir kulak burun boğaz doktoruna görünmeleri öneriliyor. Bu sayede varsa kulaktaki kir temizleniyor, kulak yolunda egzama olması halinde birtakım losyon ve pomatlarla bu sorun gideriliyor ya da kaşıntı azaltılıyor.
    Tedavi yöntemi: Mutlaka bir kulak burun boğaz doktorunun muayenesi gerekiyor. Kulağın temizlenmesi ve eğer içeride bir enfeksiyon varsa, iltihabın tedavi edilmesi şart. Poliklinik şartlarında yapılan, özel hazırlanmış birtakım solüsyonların kullanıldığı tedavi sırasında alkollü, biraz yakıcı ama kullanıldığı zaman o bölgede ödemi alan solüsyonlar onarıcı etki gösteriyor. İleri vaka hastalarda ise ödemden ötürü kulak deliği görülmüyor. Bu durumda da küçük, özel tıkaçlar konularak damlatılan sıvının bu tıkaçlar üzerinden içeri giderek, kulak yolunu açması bekleniyor. Hastanın herhangi bir sağlık merkezine ulaşamaması ve ağrılarının da azalması durumunda denize girerken mutlaka kulak tıkacı kullanması öneriliyor. Bone kullanmak da alınacak önlemler arasında yer alıyor.

    - Advertisement -

    Bunları yapmayın!
    Tatil yörelerinde ya da bir sağlık merkezine erişimin zor olduğu durumlarda hastalar eczanelerden alınan damlalarla gelişigüzel ilaç tedavileri uyguluyorlar. Ancak doktor denetiminde alınmayan birtakım kulak damlaları iç kulağa zarar vererek, işitmeyi azaltıyor. Öte yandan uzmanlar şiddetli ağrı halinde analjezik ağrı kesicilerin kullanılabileceğini belirtiyor.

    agustos-2011-saglik-2-resim-2OTOMİKOZ (KULAK MANTARI)
    Bu hastalık da bir tür dış kulak yolu iltihabı, ancak etkeni mantar. İki hastalık arasındaki fark ise ancak doktor muayenesi ile anlaşılabiliyor.
    Belirtileri: Hastalar ağrıdan çok kaşıntı şikayeti ile doktora başvuruyor. Kaşıntının yanı sıra, hastada ağrı ve tıkanıklık hissi de olabiliyor. Hastalar çoğunlukla geçmişte de bu şikayetleri yaşamış oluyor. Çünkü bu kişilerde egzama olduğu için kulak yolu hastalığa müsait oluyor.
    Tedavi yöntemi: Kulağın bir uzman tarafından muayene edilmesi, iltihabın tedavi edilmesi ve antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi gerekiyor. İlk tedavinin ardından iki ya da üç gün sonra yeniden muayene edilen hastanın kulak yolu bir kez daha temizlenip, iltihap gideriliyor. Bu süre içinde de hastanın kulağını koruması gerekiyor. Bazı ileri vakalarda havuz, deniz, hatta duş kullanımı yasaklanıyor. Otomikoz tedaviden sonra hızla geriliyor.

    KULAKTA BUŞON (KİR) BİRİKİMİ
    Kulak yolunda, kulağın kendi sekresyonunun birikimi. Yapısal bir sorun olan bu durum kişiye özel oluyor.
    Belirtileri: Normal şartlarda sağlıklı bir kulak kendini temizliyor. Bunun için dışarıdan pamuklu çöp sokmak, bir alet ve cisimle kulağı temizlemeye ihtiyaç olmuyor. Fakat yağlı ciltler, kulak yolunda döküntüsü fazla olan ve geçmişte kulağıyla fazla oynayan kişiler kulak girişindeki epitel yapıyı, oradaki tüylü bölgeyi bozduğu için kir içeride birikiyor ve atılamıyor. Nüks eden bir hastalık olduğu için hastalar düzenli olarak doktor muayenesine gidiyor ve kulaklarını temizletiyorlar. Cilt yağlanmasıyla ilgili olduğu için ergenlik döneminde sık görülse de, daha sonra bu sorun normale dönüyor.
    Tedavi yöntemi: Bu sorunu önlemek için kişinin parmağının gittiği yere kadar yumuşak bir havlu, tuvalet kağıdı ya da kağıt peçete ile kulak girişinin temizlenmesi yeterli oluyor. Kulağın iç kısmına pamuklu çubuk sokulması ise tavsiye edilmiyor, aksi takdirde içerideki mevcut kiri daha ileriye iten hastada ciddi işitme kaybı ortaya çıkıyor. Bu gibi durumlarda kulağa gliserin damlatılarak kir yumuşatılıyor, ardından aspire edilerek, temizleniyor.

    Ayşegül Uyanık Örnekal

    Formsante Dergisi Ağustos 2011 Sayısı



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....