Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetMevsimsel depresyonu mutfakta çözün

    Mevsimsel depresyonu mutfakta çözün

    -

    Hayır, elbette ki size kendinizi mutfağa atıp; çikolata, cips, şekerleme gibi zararlı şeyler yemenizi önermiyoruz. Bizim sözünü ettiklerimiz sağlıklı olduğu kadar ruhunuza da iyi gelecek besinler…

    Günlerin kısalması, havaların yavaş yavaş serinlemeye başlaması ve güneşi daha az görmek pek çok kişiyi kasvetli bir ruh haline sokabiliyor. Bu da sonbaharda çok sık karşılaşılan mevsimsel depresyona yol açıyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş; doğru beslenmek, bağırsak florasını probiyotiklerle desteklemek, vitamin desteği almak, kan şekerini kontrol etmek ve egzersiz yapmanın depresyonla mücadele etmeye yardımcı olacağını belirterek, şu bilgileri veriyor:

    “Her yıl sonbaharla birlikte başlayıp, ilkbaharda hafifleyen depresif ruh hali, literatürde mevsimsel depresyon olarak geçiyor. Bu duygudurum bozukluğuna ekvatordan uzaklaşıp kuzeye doğru gittikçe yani güneşten uzaklaştıkça daha sık rastlandığı biliniyor.” Dr. Aktaş; uykuya eğilimin artması, karbonhidrata yönelme, kilo artışı ve evden çıkmayı istememe gibi belirtilerle kendini gösteren mevsimsel depresyonla savaşmak için alınabilecek önerilerini Formsanté okurları için anlatıyor.

    İKİNCİ BEYNİNİZİ BESLEYİN

    Bağırsaklardan beyne giden mesajlar, duygudurumu önemli ölçüde etkiliyor. Antibiyotikler, şeker ve glüten zengini bir diyet yüzünden kaybedilen dost bakteriler yani probiyotikler, bağışıklık gibi birçok yaşamsal mekanizmayı doğrudan etkilemekle kalmıyor; beynin mutluluk, endişe gibi duyguları kontrol eden bölümüne de sinyaller yolluyor. Yani eğer bağırsaklarda yeteri kadar iyi bakteri varsa kişi kendini daha sakin, daha odaklanmış ve daha mutlu hissediyor. Böylece depresyona karşı direnç sağlanıyor.

    - Advertisement -

    MUTLULUK İÇİN MUTFAĞA GİRİN

    Ne yazık ki yediklerimiz beyin kimyamızın dengesini korumak için gerekli besin maddelerini sağlamıyor. Örneğin, depresyonun en önemli nedenlerinden biri olarak beyindeki serotonin azlığı gösteriliyor. Dr. Aktaş, bağırsaklardaki faydalı bakterileri destekleyerek “mutluluk hormonu” olarak bilinen serotonini arttırmak için zararlı gıdalar yerine fermente beslenmenin önemini vurgulayarak, “Mevsimsel depresyonla savaşta en etkili savunma hattını oluşturmak için diyetinize ev yoğurdu, evde kurulmuş turşu ve ev sirkesi gibi fermente besinler eklemeyi ihmal etmeyin ve sık sık tüketin” diyor.

    D VİTAMİNİ REZERVİNİZİ KONTROL ETTİRİN

    Mevsimsel depresyona karşı ne kadar eğilimli olduğunuz, yaz aylarında ne kadar güneşlendiğinizle yakından ilgili! D vitamininin hayati öneme sahip olduğunu söyleyen Aktaş, şöyle devam ediyor: “D vitamini rezerviniz ne kadar boşsa, sonbaharla birlikte depresyona girme riskiniz de o kadar fazlalaşıyor. Mevsimsel duygudurum bozukluğundan muzdarip olanlarla yapılan bir araştırma, katılımcıların D vitamini değerleri takviyelerle yükseltildiğinde depresyon semptomlarının hafiflediğini gösteriyor. Bunun için yumurta, et, ciğer ve paça çorbası gibi gıdalarla D vitamini seviyenizi yükseltebilirsiniz. Günlük ortalama 20-30 dakika güneşlenerek de gıdalarla aldığınız D vitamininin vücudunuzda aktifleşmesini sağlayabilirsiniz.”

    MENÜNÜZ OMEGA-3 ZENGİNİ OLSUN

    Omega-3 yağ asitlerini de unutmayın! İnsan vücudu tarafından üretilemediği için dışarıdan alınması gereken bu yağ asitleri; yağlı balıklar, kırmızı et, tavuk, yumurta, keten tohumu, susam, semizotu, avokado, ceviz, badem, fındık, zeytinyağı gibi yiyeceklerde bulunuyor. Omega-3 yağ asitleri, sinir hücrelerinin sağlıklı bir hücre zarına sahip olmasını sağlıyor. Bu önemli maddenin bağırsaklarda meydana gelen enflamasyonu gidermek, bağırsak geçirgenliğini düzenlenmek gibi faydaları da var. Sağlıklı hücre zarı ve sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı ruhsal durum anlamına da geliyor. Bu da depresyona karşı Omega-3 besin takviyelerinin önemini artırıyor.

    B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT

    Her ne kadar unutkanlıkla bağdaştırılsa da B12 vitamini eksikliği, depresyona da yol açıyor. Dolayısıyla depresyon belirtileri gösteren hastalarda öncelikle B12 vitamini değerinin ölçülmesi gerekiyor. En çok tavuk, yumurta, et, ciğer, peynir, böbrek ve somon balığı gibi hayvansal proteinlerde bulunuyor.

    Hazırlayan: Ayşegül Uyanık Örnekal



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz