Diğer
    Ana SayfaSağlıkMigren ağrısı nasıl olur? Migren çeşitleri ve belirtileri

    Migren ağrısı nasıl olur? Migren çeşitleri ve belirtileri

    -

    “Başım patlıyor, gözlerim oyuluyor”, “Bu ağrı hiç geçmeyecek galiba!” Bunlar ve benzeri cümleler migren ağrısı yaşayan hastalara hiç de yabancı değil. Peki migren ağrısı nasıl olur? Migren belirtileri nelerdir? Migren çeşitleri nelerdir? Migren atağı kaç saat sürer? Kaç tip migren vardır? İşte migrenle ilgili merak ettiğiniz her şeye içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

    Migren tipi baş ağrısının belirtileri şunlardır:

    • Ağrı tek taraflı oluyor.
    • Ağrı zonklama tarzı oluyor, “damar atması” diye tanımlanıyor.
    • 4-72 saat süreyle devam ediyor.
    • Eğilip kalkma, merdiven çıkma gibi hareketlerle ağrı artıyor.
    • Ağrı ilaç almadan geçmiyor.
    • Bulantı, kusma ile ışığa ve sese duyarlılık daha fazla oluyor. 

    MİGREN TEK TARAFLI MI GÖRÜLÜYOR?

    Hayır, çift taraflı da görülebiliyor. Hatta atakların yüzde 40’ında ağrı başın her iki tarafını da tutabiliyor. Bu ataklar bazı hastalarda sık, bazılarında ise seyrek olarak ortaya çıkıyor.

    MİGREN ATAĞI KAÇ SAAT SÜRER?

    Ataklar her seferinde aynı şiddette gelişmeyebiliyor. Kimi zaman hafif seyrederken, kimi zaman ise ağrı çok şiddetli boyutlara ulaşabiliyor. Hastalar, ataklar sırasında kendilerini tümüyle sağlıklı hissediyor, fakat genellikle bir sonraki atağın kaygısını taşıyorlar. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabiliyor. Fakat bazı kişilerde 3 saat sürebildiği gibi, bazılarında ise 72 saatten daha uzun süre devam edebiliyor. Atak, 72 saatten daha uzan sürerse, ‘uzamış migren krizi’ olarak adlandırılıyor.

    MİGREN ATAĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Baş ağrısı migrenin sadece bir parçasını oluşturuyor. Migren ataklarına genellikle bulantı ve kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet gibi çeşitli belirtiler eşlik ediyor. Bu belirtiler hastanın iş ve sosyal hayatından kopmasına yol açacak kadar şiddetli görülebiliyor. Hastalar migren atakları sırasında genellikle sessiz ve loş bir ortamda uzanıp, ağrılarının geçmesini bekliyor.

    - Advertisement -

    KAÇ TİP MİGREN VARDIR?

    Migren; auralı (ön belirtilerin oluşması) ve aurasız olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Bu grupların tümü aynı hastada görülebiliyor. Veya aynı kişide bazı ataklarda ‘aura’ ortaya çıkmayabiliyor. Daha ilginci ise, sadece auranın olduğu, fakat ardından baş ağrısının gelişmediği migren ataklarının olması. Bu tip migrende görsel şikayetler, huzursuzluk, iştahsızlık, kol veya yüzde uyuşma hissi gibi yakınmaların ardından baş ağrısı gelişmeyebiliyor.

    HASTALIK NASIL GELİŞİYOR?

    Aslında tüm safhaları her hastada gözükmese de, migrenin 5-6 aşaması var. Bunlardan biri; migren krizinin başladığı ama henüz baş ağrısının görülmediği dönem. Kişi bu dönemde kendini daha huzursuz hissediyor, işine konsantre olmakta ve dikkatini toplamakta zorlanıyor, aniden tatlı yeme isteği duyabildiği gibi tam tersi iştahsızlıktan da şikayetçi olabiliyor.

    LODOS MİGREN AĞRISINI TETİKLİYOR

    “Başım patlıyor, gözlerim oyuluyor”, “Bu ağrı hiç geçmeyecek galiba!” Bunlar ve benzeri cümleler migren ağrısı yaşayan hastalara hiç de yabancı değil. Dört saatten üç güne dek uzayabilen migren ağrısı birçok farklı nedenle tetiklenebiliyor.

    Nöroloji Uzmanı Dr. Ayça Gül Sun, bunlardan birinin lodos olduğunu ve migren hastalarının
    neredeyse çoğunda atak ile eş anlama geldiğini belirterek, “Sıcak havalar atak sıklıklarını tek başına arttırabildiği gibi, dolaylı yoldan da katkı sağlıyor.

    Bu sorundan en az şekilde etkilenmek için hava durumunu takip etmeli, lodoslu günlerde doktorunuzun önerilerini dinlemelisiniz” diyor.

    MİGREN AĞRISINA HANGİ BESİNLER İYİ GELİR?

    Migren ağrısına hangi besinler iyi gelir? sorusunun yanıtı migren sorunu yalayan insanlar tarafından merak ediliyor. Migren için tıbbi önlemlerin yanı sıra migren ağrılarını hafifletecek mucize besinler de bulunuyor. Migren ağrısına hangi besinler iyi gelir? İşte migrene iyi gelen besin..

    İŞTE MİGRENE İYİ GELEN 8 BESİN

    MİGREN AĞRISINA BOTOKS ENGELİ



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz