Diğer
    Ana SayfaİlişkiMutlu evliliğin sırrı genlerimizde mi saklı?

    Mutlu evliliğin sırrı genlerimizde mi saklı?

    -

    “Doğru eşi bulmak için çok kurbağa öptüm, artık yeter” diyorsanız, beyaz atlı prensi bulmak için bir yol daha var; DNA testi…

    Evlilikler azalıyor, boşanmalar artıyor ancak insanoğlu gerek biyolojik gerekse sosyal ihtiyaçlar nedeniyle hala evliliği hayatın en büyük hedeflerinden biri olarak kabul ediyor. Doğru bir eş bulmanın yöntemleri de gün geçtikçe değişiyor. Artık komşu teyzelerin çöpçatanlığı rağbet görmüyor, arayışlar sanal alemde yapılıyor. İnternet üzerinde eş aramanın yolları ise sosyal ağlar ve çöpçatanlık sitelerinden geçiyor. Bir internet sitesine girip profil oluşturuyor, kendinizi tanıtmak için soruları yanıtlıyorsunuz. Ama artık bu verilere DNA örnekleriniz de eklendi. İnternet sitesi üzerinden hizmet veren ve çeşitli mesleklerden kişilerden oluşan bir ekip, üyelerine sadece ruh eşini değil genetik eşini de bulmayı vadediyor. Önce High Tech Matching adı verilen interaktif bir sistem ile üyelerin gerçek kişiliği, duyguları, öfkeleri, sevinçleri ve beklentileri ortaya konuluyor. Sonraki aşamada ise üyelerin DNA örneği alınıyor ve her iki testin sonuçları harmanlanarak uyumlu eşler bulunuyor. Proje sahibi ve sorumlusu eğitimci Alev Yamaner, eş ve arkadaş seçimlerinde tesadüflerin rol oynadığını ancak aslında farkına varılmayanın genetik bir uyum olduğunu belirtiyor. Genetik eşinizi bularak mutlu bir evlilik ve sağlıklı çocuklar vadeden çalışmanın detaylarını sizin için araştırdık.

    Genetik eşleştirme sisteminin dünyadaki geçmişi ile uygulama yaygınlığı nasıl?
    Genetik kodların sadece genetik hastalıkları tespit etmek anlamı taşımadığı, bunun yanında farklı gen dizilimlerinin farklı insan davranışlarına neden olduğu bilim dünyasında bilinen bir gerçek… Genetik eşleştirmenin temelinde bu çalışmalardan elde edilen veriler kullanılıyor. Bu çalışmalara ilk olarak 2008 yılında başlandı ve genetik eşleştirme ilk kez İsveç’te kullanıldı. Elde edilen olumlu veriler sonucunda teknoloji ve kültürel yeterliliğe sahip bazı Avrupa ülkelerine, ardından da Amerika’ya yayıldı. Ancak herkese hitap etmemesi nedeniyle çok yaygın olarak uygulanmıyor. Çünkü bu sitelere üye olanlar genellikle, yüksek standartlara sahip, eğitim ve kültür düzeyi yüksek bir grubu oluşturuyor. Ayrıca bu siteler, bilimin evlilikte veya arkadaş seçiminde belirleyici olmasını isteyenlere yönelik çalışıyor. Dolayısı ile klasik çöpçatan siteleri gibi yaygınlaşamıyor.

    Sisteminiz hangi bölümlerden oluşuyor?
    Ekibimizde iki temel departman var. Bunlardan birincisi tamamen beğeni, görsel algılama, görsel seçicilik gibi kavramlar üzerine kurulu ve bilinçaltını hedefleyerek gerçek kişiyi ortaya çıkarmaya yönelik High Tech Matching Sistem adını verdiğimiz bir testin uygulandığı Korelasyon Belirleme Departmanı… İkinci temel departmanımız ise DNA eşleştirme departmanı… Bu ikisini destekleyen diğer alt departmanlar ise, bu iki temel departmanın yetersiz kaldığı noktalarda destek oluşturuyor. Örneğin; profil değerlendirme veya risk analizi departmanı gibi… Devamı diğer sayfada



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz