Diğer
    Ana SayfaKoronavirüsPandemi döneminde alınan kilolardan kurtulma yöntemleri

    Pandemi döneminde alınan kilolardan kurtulma yöntemleri

    -

    Pandemi dönemi nedeniyle taze gıdalara sınırlı erişim, sağlıklı ve çeşit içeren beslenme imkanını azaltmış olabilir. Peki, pandemi döneminde alınan kilolardan nasıl kurtuluruz? Pandemi dönemi sonrası beslenme nasıl olmalı? Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, pandemi döneminde alınan fazla kilolardan kurtulmak için önerilerde bulundu.

    PANDEMİ DÖNEMİ  ALINAN KİLOLARDAN KURTULMA YÖNTEMLERİ

    Doğru beslenme, özellikle bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiği zamanlarda sağlık için çok önemlidir. Pandemi dönemi nedeniyle taze gıdalara sınırlı erişim, sağlıklı ve çeşit içeren beslenme imkanını azaltmış olabilir. Ayrıca, yağ, şeker ve tuz oranı yüksek olan işlenmiş gıdaların tüketimini de artırmış olabilirsiniz. Oysaki az ve sınırlı malzemelerle bile, sağlığı destekleyen bir beslenme şekli oluşturulabilir. Tabii bu süre içinde sağlığı artırmak için fiziksel olarak aktif kalmak da önemlidir.

    Beslenmenizde taze sebze ve meyvelere öncelik verin

    Beslenmenizde taze malzemeleri yani daha kısa raf ömrüne sahip olan gıda ürünlerini tüketmeye özen göstermelisiniz. Özellikle meyve, sebze ve az yağlı süt ürünlerini tercih etmelisiniz. Dondurulmuş meyve ve sebzeler de rahatlıkla kullanılabilir ve genellikle taze gıdalara benzer bir besin profiline sahiptir.

    YEMEĞİNİZİ EVDE KENDİNİZ PİŞİRİN

    En sağlıklı ve lezzetli yemek evde kendi pişirdiğiniz yemektir. Çok iyi bir aşçı olmanıza ya da çok görkemli yemekler yapmanıza gerek yok. Pratik bir şekilde evde hazırlayacağınız yemekler her zaman çok daha sağlıklı olacaktır. Taze sebzeler, haşlama ya da ızgara etlerle evde yağ, tuz ve şeker oranı düşük sağlıklı gıdalar tüketebilirsiniz. Porsiyonlarınızın boyutunu küçülterek, öğün atlamayarak, karbonhidrat içeren gıdaların tüketimine dikkat ederek sağlıklı beslenme ve kilo kontrolünde en önemli adımı atmış olursunuz.

    - Advertisement -

    TUZ VE ŞEKER TÜKETİMİNİZİ SINIRLAYIN

    Özellikle konserve, dondurulmuş veya işlenmiş gıdaların tuz oranı oldukça yüksek olur. Konservelerinizi sudan geçirerek fazla tuzdan arındırabilirsiniz. Turşu gibi yiyeceklerin genellikle yüksek düzeyde sodyum içerdiğini unutmayın. Meyve ve bazı sebzeler de doğal şeker içerir. Böylece tükettiğiniz birçok gıdanın içeriğinde doğal olarak bulunan tuz ve şekerden vücudunuzun ihtiyacı olanı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Ekstra tuz ilavesinden ve şekerli tatlılardan uzak durmalısınız. Bunların yerine taze veya kuru meyve, otlar ve baharatları tüketmelisiniz.

    YAĞ TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN

    Günlük yağ enerji üretiminizin en fazla yüzde 30’u kadar yağ tüketmelisiniz, bunların yüzde 10’undan fazlası doymuş yağdan gelmemelidir. Bu nedenle kızartmalar  ve yağ oranı yüksek gıdaların tüketimini azaltmalısınız. Az, hatta hiç yağ kullanmadan ızgara, haşlama ya da buharda pişmiş gıdaları tercih etmelisiniz. Balık ve fındık gibi sağlıklı doymamış yağ kaynakları içeren yiyecekleri tercih edin. Doymuş yağları sınırlamak için, et ve kümes hayvanlarından yağsız ve derisiz seçenekleri seçin. Kırmızı ve yağlı etler, tereyağı ve tam yağlı süt ürünleri, palmiye yağı, hindistancevizi yağı gibi yiyecekleri azaltın.

    LİFLİ GIDA TÜKETİN

    Lif, sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunur ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olan uzun bir doygunluk hissi sunar. Yeterli bir lif alımını sağlamak için tüm öğünlerde sebze, meyve, bakliyat ve kepekli yiyecekler tüketebilirsiniz.

    BOL SU İÇİN

    İyi hidrasyon optimal sağlık için çok önemlidir. Bunun için günde 2-2,5 arasında su tüketmeniz ve şekerli içeceklerden uzak durmanız gerekir. Çok miktarda koyu kahve, koyu çay ve özellikle kafeinli alkolsüz içecekler ve enerji içecekleri içmekten kaçının. Bunlar dehidratasyona yol açabilir ve uyku düzeninizi olumsuz yönde etkileyebilir.

    OBEZİTE TEDAVİSİNDEN DE YARARLANILABİLİR

    Pandemi sonrasınde obezite ile mücadelenin hızlandırılması gerekir. Obezite; kilo alımına, doku stresine ve disfonksiyonuna neden olan metabolik bozukluklara yol açan enerji dengesi bozulması olarak tanımlanır. Bu, obezitenin sadece aşırı kilolu olmakla kalmadığı, aynı zamanda aşırı kilolu olmanın vücut sağlığınız üzerindeki olumsuz etkisinin olduğu anlamına gelir. Obezite tedavisi için öncelikle kişinin vücut kitle indeksinin 35’in üzerinde olması ve beraberinde diyabet, tansiyon, uyku apnesi gibi sağlık sorunları da yaşıyor olması gerekir. Obezite sebep olduğu bu hastalıklar nedeni ile hayati risk taşımaktadır.

    Kişinin genel sağlığının uygunluğuna göre bariatrik cerrahi tekniklerden faydalanılır. Bu tekniklerin arasında en yaygın olarak tercih edileni tüp mide ameliyatı olarak da bilinen laparoskopik sleeve gastrektomidir. Bunun dışında laparoskopik gastrik bypass, duodenal switch, biliopankreatik diversiyon (BPD) gibi yöntemler de uygulanabilir. Obezite ameliyatları günümüzde kapalı teknik ve robotik cerrahi yöntemleri ile gerçekleştirilir. Bu operasyonlar ile aşırı kilo sorunu olan insanların mide hacmi küçültülerek açlık hissi oluşması kısıtlanır ve midenin emilim seviyesi azaltılması hedeflenir.

    Mide balonu ve mide botoksu gibi ameliyatsız tekniklerden de faydalanılabilir. Bu teknikler aşırı kilolardan kurtulmak için yeme alışkanlığını değiştirmek ve mekanik olarak doygunluk hissi vermek ya da açlık hissini azaltmak amacıyla uygulanır.

    İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz