Ramazan pidesi iftar sofralarının en sevilen besinleri arasında yer alıyor. Ramazan pidesi yemek için bütün sene bu ayı bekliyoruz dersek yalan olmaz. İftar sofralarının sıcacık lezzeti Ramazan pidesini, gün boyu süren açlığın ardından ‘nasıl olsa yılda bir ay yiyeceğim, bir şey olmaz’ denilerek gereğinden fazla tüketilebiliyoruz. Oysa her şeyi olduğu gibi pideyi de ölçülü tüketmek, aşırıya kaçmamak şart. Peki, Ramazan pidesi kaç kalori? Ramazan pidesinin glisemik indeksi nedir? Uzman Diyetisyen Perihan Kılıç, Ramazan pidesi tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı; glisemik indeksi düşük hem fit hem de lezzetli bir Ramazan pidesi tarifi verdi.
RAMAZAN PİDESİ KAÇ KALORİ?
1 adet ramazan pidesi 300 gram’dır. Bu da 670 kcal, 133 gram karbonhidrat, 10.7 gram protein ve 10.2 gram yağ içermektedir. Ramazan pidesi büyüklüğüne göre değişmektedir. Ortalama 16-20 dilim ekmek değişimine eştir. Susam eklendiği için normal ekmeğe göre daha yüksek kalori içermektedir.
1 üçgen dilim ramazan pidesi (30 gram) ise; 67 kcal, 13.3 gram karbonhidrat, 1 gram protein ve 1 gram yağ içermektedir.
RAMAZAN PİDESİ VE GLİSEMİK İNDEKSİ
Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren bir besinin kan şekerini referans besine göre ne kadar arttırdığı önemlidir. Referans besin de glukoz veya beyaz ekmektir. Glisemik indeksi düşük besinler kan şekerini daha kontrollü yükseltir. Bu nedenle besin seçiminde glisemik indeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Tam taneli tahıl ürünlerinin glisemik indeksi düşüktür. Beyaz undan yapılan pide yerine tam buğday unundan evde yaptığınız pide kan şekerinizi dengeleyecek ve tokluk süresini uzatacaktır.
SAĞLIKLI FİT RAMAZAN PİDESİ TARİFİ
(Protein içeriği yüksek, glisemik indeksi düşük sağlıklı pide)
Malzemeler
- 1 bardak süt
- 1 bardak peynir altı suyu
- 2 yemek kaşığı ekşi maya
- 1.5 bardak siyez unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Ele yapışmayacak kocama gelene kadar yoğurun, 30 dakika dinlenmeye bırakın.
Üzeri için:
- 1 yumurta,
- 1 kaşık süt,
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
1 yumurta, 1 kaşık süt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile çırp ve üzerine sürün. İç harcına kabak, pırasa, mantar ilave edin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika pişirin.
1 üçgen dilim pide=1 dilim ekmek değişimini atlamadan afiyet olsun.
Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hazal Çatırtan Çobanoğlu ise, ”Gün içerisinde uzun süreli açlığın etkisi ile pek çok kişi tüketirken kendine sınır koymuyor. Oysa beyaz undan yapıldığı için kan şekerini kolay yükseltebilen, glisemik indeksi yüksek bir besin olan pideyi; insülin direnci, diyabeti ve kilo sorunu olan kişilerin daha da dikkatli tüketmesi şart” diyor.
SAHURDA PİDEDEN UZAK DURUN
Pideyi sahurda ya da iftarda tüketin; her iki öğünde birden tüketmeyin. Beyaz undan olduğu için kan şekerini yükseltme etkisi daha fazla olan pide, hızlı acıkmanıza yol açacağından, gün içindeki acıkmayı engellemek için sahur yerine ftarda tüketmeniz daha uygun olacaktır.
PİDEYİ BU BESİNLERLE BİRLİKTE TÜKETMEYİN
Aynı öğünde çorba, pilav, makarna, ekmek gibi içerik yönünden pideye benzer yiyecekler tüketilecekse pide o öğünde çok az tüketilmeli veya tüketilmemeli. Hepsinin tüketilmesi durumunda öğünün karbonhidrat içeriği çok artacak, anlık olarak doyursa da sonradan çok acıkmaya ve uzun vadede kilo artışına sebep olacaktır.
HANGİ PİDE TÜRÜNÜ TERCİH ETMELİ?
Pide seviyor ve ekmek yerine sık yemek istiyorsanız tam buğday veya çavdar unuyla yapılmış pide tercih edin. Bulamadığınız durumlarda, evde hazırlayacağınız tam tahıllı pide (ekmek yerine tüketerek) ile hem tokluk sürenizi artırabilir hem de kan şekerinizi dengede tutabilirsiniz.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Diyet iftar menüsü – Ramazan’da 5 günlük sağlıklı iftar menüleri
- Sahurda uzun süre tokluk sağlayan 10 besin ve tok tutan fit tarifler