Diğer
    Ana SayfaBeslenme & DiyetRamazan'da mide yanması neden olur?

    Ramazan’da mide yanması neden olur?

    -

    Oruç tutarken bilinçsizce beslenmek bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Ramazan’da oruç tutan kişilerin yaşadıkları sağlık sorunlarndan biri de mide yanmasıdır. Oruç tutarken günlük öğün sayısı azalır, bu nedenle iftarda mideye fazla yüklenmemek ve Ramazan’da sağlıklı beslenmek ayrı bir önem taşır. Mide yanması; aşırı mide asidi üretiminden kaynaklanan  bir sağlık sorunudur ve bu sorundan kurtulmak beslenme alışkanlıklarımızı düzelterek mümkündür. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik, Ramazan’da mide yanması nedenlerini anlattı.

    RAMAZAN’DA MİDE YANMASI NEDEN OLUR?

    • Sahurda yenilen hamur işi ve kızartmalar,
    • İftarda yenilen yağlı, baharatlı yemekler,
    • Hamur işleri,
    • Şerbetli ağır tatlılar,
    • Aşırı kahve ve demli çay,
    • Çikolata,
    • Gazlı- şekerli içeceklerin de tüketilmesi.
    • İftarda hızlı yemek yemek ve porsiyonları büyük tutmak

    Mide yanmasıyla karşılaşmamak için iftarda ve sahurda mide yanmasına iyi gelen yiyecekleri tüketebilirsiniz.

    Ramazan'da mide yanması

    MİDE YANMASINA İYİ GELEN YİYECEKLER

    Yulaf: Yulaf ve yulaf benzeri tahıl ürünleri mideye iyi gelir. Özellikle sahurda tam buğday ekmeği veya yulaf unundan ekmek tercih edebilirsiniz

    Taze zencefil: Taze zencefilin mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Mide yanmasını engellemek için rendelenmiş taze zencefili ılık suya ekleyerek sahurda ve iftar sonrasında içebilirsiniz.

    - Advertisement -

    Karnabahar: Ülser ilaçlarının ham maddesi olarak kullanılan karnabahar da mide için oldukça yararlıdır. Gaz ve şişkinlik probleminiz yoksa tercih edebilirsiniz.

    Patates: Haşlanmış patates mide yanmasına iyi gelmektedir. Diyabetiniz yoksa, sahurda veya iftarda tüketebilirsiniz.

    Bunun yanında;

    • İftarda yemeğe birden yüklenmeyin
    • Öncelikle yemeye çorbayla başlayın, 8-10 dakikalık bir süre geçtikten sonra salata ve zeytinyağlı gibi  hafif besinler tüketin, en son ana yemeğe geçin.
    • Yemekleri iyi çiğnemeye özen gösterin
    • Yemekleri mümkün olduğu kadar yavaş yiyin
    • Sahurda kahvaltı öğünü gibi hafif yiyecekleri tercih edin
    • İftarın ardından hemen yatmayın, 2-3 saat beklemeniz mide yanması şikayetinin oluşmasını önleyebilir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz