Pandemi koşulları hepimizi mutfakta birer şef haline getirdi. Peki çıtayı biraz daha yükseltmek ister misiniz? Şef Mithat Yalçınkaya, evde yapabileceğiniz, sunumu ile gözünüze de hitap edecek lezzetli tariflerini bizlerle paylaştı…
CHIA SALATALI BODRUM AHTAPOTU
MALZEMELER
- 50 g chia
- 100 g ahtapot
- 10 g zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 3 g tuz
- 1 g karabiber
- 100 g elma sirkesi
- 15 yaprak roka
- 1 adet limon
- Yarım havuç
- Yarım salatalık
HAZIRLANIŞI
Ahtapotu elma sirkesi, tuz, karabiber ve sarımsak ile 1 saat haşlayın. Chia tohumlarını yarım su bardağı sıcak suda 15 dakika bekletin. Daha sonra zeytinyağı, tuz ve karabiberle tatlandırın. Başka bir kap içerisinde roka, tuz, karabiber ve zeytinyağını blender’dan geçirerek sos haline getirin. Salatalık ve havucu doğrayın. En alta sosu döküp, üzerine chia’lı harç, ardından salata ve en üste de ahtapotu yerleştirip servis edin.
SAFRANLI SOMON
MALZEMELER
- 150 g somon
- 80 g bal kabağı
- 140 g pazı
- 40 g beyaz soğan
- 40 g tereyağ
- 3 g tuz
- 1 g karabiber
- 40 g zeytinyağı
- 1 g safran
HAZIRLANIŞI
Somon filetoyu tuz, karabiber ve zeytinyağ ile marine ederek ızgarada pişirin. Pazıyı tereyağında tavada soteleyin. Beyaz soğanı ızgarada pişirin. Bal kabağını safran ile haşlayıp püre haline getirin. Püreyi servis tabağının ortasına koyup, üzerinde pazı ve somon ile servis edin.
MADIMAKLI KUZU SIRTI
MALZEMELER
- 180 g kuzu sırt
- 3 g tuz
- 1 g karabiber
- 10 g zeytinyağı
- 1 dal taze kekik
- 100 g madımak
- Yarım kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 10 g tereyağı
- 30 g karnabahar
- 30 g brokoli
HAZIRLANIŞI
Kuzu sırtını tuz, karabiber ve taze kekik ile marine edin. Zeytinyağıyla tavada mühürleyin. 180 derecede ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Madımağı soğan, sarımsak ve tereyağı ile tavada soteleyin. Tuz ve karabiber ilave edin. Brokoli ve karnabaharı haşlayın. Karabiber ve zeytinyağı ile tatlandırın. Sunum tabağına alıp, servis edin.
AYVA CRUMBLE
MALZEMELER
- 3 adet orta boy ayva
- 100 g esmer şeker
- 100 ml taze sıkılmış portakal suyu
- 2 yemek kaşığı kuru üzüm
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
CRUMBLE HAMURU IÇIN
- 120 g tereyağı
- 80 g esmer şeker
- 120 g un
- 60 g öğütülmüş yulaf
- 1 damla vanilya esansı
HAZIRLANIŞI
Kabuklarını soyduğunuz ayvaları küp şeklinde doğrayın ve içine kuru üzümleri ilave edin. Ayrı bir kapta esmer şeker ve taze sıkılmış portakal suyunu şeker taneleri eriyinceye kadar karıştırın. Ayva küpleri ve kuru üzüm taneleri ile tarçını da ekleyip, yumuşayıncaya kadar pişirin. Crumble hamurunu hazırlamak için un, esmer şeker, öğütülmüş yulaf ve vanilya esansını mutfak robotunda karıştırın. Ardından küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağını da katıp, tüm malzemeyi ufalanacak kıvama gelinceye kadar karıştırın. Önceden hazırladığınız meyveli karışımı fırın kaplarına paylaştırın. üzerlerine de crumble hamur parçalarını koyun. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Sunum tabağına alarak servis edin.
ŞEF MİTHAT YALÇINKAYA KİMDİR?
1991 yılında Bodrum’da bir balık restoranında meslek hayatına başladı. Günün 12 saatinde balık ayıklamak ve temizlemek gibi ağır işlerle uğraşarak işin temelinden yükseldi. 2008 yılında Dünya Aşçılar Olimpiyatları’nda ülkemize dünya üçüncülüğünü getirdi. Pek çok ulusal kanalda yaptığı programlarla tanınıyor. Bolu İzzet Baysal üniversitesi, Afyon Kocatepe üniversitesi gibi okullarda konferanslar verdi. Elite World Hotel Grup’ta koordinatör şef olarak görev yapıyor.