Diğer
    Ana SayfaSağlıkHamilelikSezaryen sonrası korse ne zaman takılır? Nelere dikkat edilmeli?

    Sezaryen sonrası korse ne zaman takılır? Nelere dikkat edilmeli?

    -

    Sezaryen doğum kaçıncı hafta yapılır? Sezaryen sonrası cinsellikte neler önemli? Sezaryen sonrası korse ne zaman takılır? sıklıkla merak edilen konuların başında geliyor.

    Özellikle Sezaryen sonrası kabızlık nasıl sona erer? Sezaryen sonrası göbek nasıl gider? soruları akıllarda soru işaretlerine neden oluyor.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Op. Dr. Burcu Saygan Karamürsel, sezaryen doğum ve sonrası hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

    sezaryen sonrası korse

    SEZARYEN DOĞUM KAÇINCI HAFTADA YAPILIR?

    Sezaryenle doğum; acil bir durum gelişmediği, yani elektif koşullarda yapılabildiği durumlarda 38. hafta dolduktan sonra, yani 39. gebelik haftası içinde planlı olarak yapılır. Ancak acil durumlarda ya da doğum belirtileri varlığında daha erken haftalarda yapılabilir.

    - Advertisement -

    SEZARYEN SONRASI CİNSELLİKTE NELER ÖNEMLİ?

    Sezaryen sonrası ilk 40 gün lohusalık ve cerrahi sonrası iyileşme dönemi olduğu için pek çok kısıtlama gerekir. Bu dönemde rahim eski boyutlarına küçülürken, rahim tabakalarının dökülmesi vajinal kanamaya yol açar.

    Rahim ağzı da henüz kapanmamıştır ve lohusa enfeksiyonlara açık haldedir. Hastaların oturarak ya da küvette yıkanmak yerine ayakta duş alması önerilir. Egzersize ya da yüzmeye başlamak için 40 günün dolmasını beklemek gerekir.

    Aynı bekleme süresi cinsel aktivite için de geçerlidir. Ayrıca ilk cinsel beraberliklerde, vajinal kuruluk olma ihtimaline karşı,vajinal lubrikan kullanmak gerekli olabilir. Bu dönemde en önemli konulardan biri de güvenilir bir doğum kontrol yöntemiyle korunma gerekliliğidir.

    EMZİRME SIRASINDA HAMİLE KALINIR MI?

    Emzirme sırasında hamile kalınmayacağı bilgisi bir şehir efsanesidir. Her hastanın doğum sonrası kontrolde doktoruyla kendisine uygun doğum kontrol yöntemine karar vermesi önerilir. Gerek hormonal yöntemler gerekse spiral bu dönemde güvenli bir şekilde kullanılabilir.

    SEZARYEN SONRASI YATIŞ POZİSYONU NASIL OLMALI?

    Sezaryen sonrası özel bir yatış pozisyonu gerekmez. Hastalar nasıl rahat ediyorsa o şekilde yatabilir. Ancak hastaların büyük kısmında lohusalık döneminde bacaklarda ödem oluştuğu için, emzirirken eğer oturuyorsa bacaklarını bir pufa uzatması ya da yatakta kalp hizasından yukarıda kalacak şekilde yastıklarla desteklenmesi ödemi azaltabilir.

    SEZARYEN SONRASI GAZ NASIL ATILIR?

    Sezaryen sonrası barsak aktivitesi hemen normale dönmeyebilir. Barsak hareketlerini uyarmanın yolu hastayı olabildiğince erken ayağa kaldırıp, bol yürümeye teşvik etmektir. Aynı zamanda ağızdan ılık sıvılarla erken beslenmeye başlamak ta benzer etki yapar.

    Gaz sancısı için bunlara ek olarak karna sıcak su torbası uygulamak, spazm çözücü ağrı kesiciler ve rezene, kimyon, anason gibi bitki çayları önerilebilir.

    SEZARYEN SONRASI KORSE NE ZAMAN TAKILIR?

    Rutin olarak korse önerilmez. Ancak çok kilolu ve karın yağları kesi yerinin üzerine sarkan hastalarda, insizyona hava  aldıracak şekilde korse uygulanabilir. Hasta istiyorsa 40 günden sonra korse kullanabilir. Eğer spora başlanırsa, karın kasları sıkılaşacağı için korseye gerek kalmaz.

    SEZARYEN SONRASI BANYO NASIL YAPILIR?

    Genellikle ameliyattan sonraki 2. Gün banyo için uygundur. Ayakta duş şeklinde yıkanma önerilir. Kesi yerine şampuan gelmesi sorun yaratmaz.

    Ancak yaranın liflenmesi önerilmez. Bazı hastalara taburculuk sırasında yarayı açık bırakabilmek için bir sprey uygulanır.

    Bu sprey yaranın havayla ve suyla temasını keser. Zamanla bu spreyin yarattığı tabaka ciltten dökülür.

    SEZARYEN SONRASI KABIZLIK PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

    Tüm batın ameliyatlarında olduğu gibi, sezaryen sonrasında da kabızlık görülebilir. Bol sıvı almak, lifli gıdalarla beslenmek, yemeklerden önce bir kaşık zeytinyağı içmek, bol yürüyüş yapmak kabızlığa çözüm olabilir.

    Ayrıca barsak alışkanlığını düzenlemek için, her gün belli bir öğün, örneğin; kahvaltı sonrası, belli bir süre tuvalette oturulması da çözüm olabilir. Buna rağmen ciddi kabızlığı olan hastalarda ilaç kullanılması gerekebilir.

    SEZARYEN SONRASI GÖBEK NASIL GİDER? KİLO NASIL VERİLİR?

    Sezaryen sonrası emziren anneler çok fazla kalori yakarlar. Bu nedenle, beslenmelerine dikkat ederlerse kilo vermeleri çok kolay olur. Ayrıca gebelik döneminde de çok kilo alınmadıysa genellikle 40 gün sonunda gebelik öncesi kiloya dönmek mümkündür. Tabi ki 40 günün sonunda başlanacak spor aktivitesi de eski forma kavuşmak için çok önemlidir. Düzenli yürüyüş, yüzme, yoga, pilates gibi sporlar bu dönem için uygundur.

    SEZARYEN SONRASI AĞRI OLUR MU?

    Günümüzde rejyonel (epidural, spinal ya da kombine) anestezi çok sık uygulandığı ve hastanede yatış süresi boyunca, hastanın kendi butonuyla kontrol edebileceği bir cihaz yardımıyla bu kateter aracılığıyla etkili ağrı kesiciler uygulandığı için hastanede yatış süresince ağrı çok önemli bir sorun teşkil etmez.

    Taburculuk sırasında evde kullanmak için emzirme döneminde kullanılabilen çeşitli ağrı kesiciler reçete edilir.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz