Diğer
    Ana SayfaSağlıkSiz sorun uzmanlar yanıtlasın

    Siz sorun uzmanlar yanıtlasın

    -

    Sağlık konusunda aklınıza takılan ya da sormaya çekindiğiniz sorular mı var? Artık merak ettiğiniz cevaplara kolayca ulaşabileceksiniz…

    Dişlerim bembeyaz ama…
    (S) “Kullandığım bazı macunlar dişlerimi çok beyazlatırken, bazıları sadece yüzeyini temizliyor hissi veriyor. Seçim yaparken beyazlatıcı olanları mı tercih etmeliyim, yoksa diğerlerini mi? Dişlerimi beyazlatmak isterken zarar veriyor olabilir miyim?” Duygu G.

    Dt. İlker Arslan – Protez ve İmplantoloji Uzmanı
    (C) Beyazlatıcı diş macunlarının uzun süre kullanılması sonucu zarar gören mine tabakası üzerinde çürümeler ve lekelenmelerin başlama ihtimali çok yüksek. Sadece beyazlatma odaklı üretilen bu macunlar, bir süre sonra diş yapısını korumak için yeterli madde barındırmadığından çürümelere sebep oluyor. Diş macunlarının özellikle yoğun beyazlatıcı madde içeren türlerindeki partiküllerin boyutları büyük olduğunda diş minelerini çiziyor. Bu da zamanla dişlerde tahribata yol açıyor. Ayrıca diş etlerinde kanama, şişlik ve çekilme gibi problemlere neden olabiliyor.


    Bacağımdaki sorun geceleri uykusuz bırakıyor
    (S) “52 yaşındayım. Özellikle geceleri bacağımı sürekli oynatma ve karnıma doğru çekme ihtiyacı duyuyorum. Bununla birlikte bacağımda ve sırtımda yanma hissediyorum. Huzursuz bacak sendromu olduğunu düşünüyorum. Bu sorun geceleri uyumamı engelliyor. Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanabilir?” Leyla G.

    Dr. Nuran Gün – Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı
    (C) Bu tür yakınmalar genelde sinir sıkışması veya tuzaklanmasına bağlı olabiliyor. Sinirler köken aldıkları yere göre çeşitli anatomik yapılar tarafından sıkıştırılabiliyor. Bacaklarda görülen tek taraflı uyuşmalarda en sık belde gelişen fıtıklar sebebiyle sinir kökü irritasyonu, kalça ve bacaklarda ise yumuşak doku ile kemikler tarafından tuzaklanarak sıkışma görülebiliyor. Sinirler üzerinde devam eden uzun süreli basılar kan dolaşımını bozup tedavinin zorlaşmasına neden olabiliyor. Verilen tedaviden yanıt alınmadığı durumlarda yeniden muayene ve tetkik yapmak gerekiyor.

    - Advertisement -


    Trombosit bağışçısı olmak istiyorum
    (S) “İnsülin direnci, ilaç kullanımı gibi sağlık sorunlarım nedeniyle kan veremiyorum. Bir de arada demir oranımı takviye için demir hapı kullanıyorum. Bu şartlarda kan veremesem de trombosit bağışçısı olabilir miyim?” Hülya K.

    Doç. Dr. Darda Bayraktar – Hematoloji Uzmanı
    (C) Evet, olabilirsiniz. Demir hapı kullanmanız kansızlığınız olduğunu ve dolayısıyla kan bağışı yapamayacağınızı gösteriyor. Fakat bu durum trombosit verememeniz için bir sebep değil. Trombosit bağışçısı olamamanın en sık görülen nedeni kan sulandırıcı ilaç kullanımı. Bunun dışında kanser, kanama bozukluğu, kronik hastalıklar ile grip gibi enfeksiyonların görüldüğü kişiler de kan veya trombosit bağışlayamıyor. İnsülin direnci veya onun tedavisinde kullanılan ilaçlar ise kan veya trombosit vermeye engel olmuyor.


    Sivilceler kendi kendine geçer mi?
    (S) “15 yaşındayım. Alın bölgemde sivilceler var. Bunlar için mutlaka tedavi görmem gerekir mi? Kendi haline bırakıp, oynamasam doğal yolla geçer mi?” Melisa Y.

    Yrd. Doç. Dr. Gökhan Okan-Dermatoloji Uzmanı
    (C) Ergenliğin ilk bulguları olan sivilcelere başlangıç aşamasında yapılan tedavi, sivilcenin çabuk sönmesine ve iz kalmamasına yardımcı oluyor. Sivilceyi sıkmamakla iz kalma riski de azaltılıyor. Fakat cilt tipinize uygun olan bir temizleyici kullanıp, üzerine sivilce kremi sürmeniz halinde sivilcelerin daha çabuk iyileşmesini sağlayacağınızı unutmayın.


    Nasıl beslenmeli?
    (S) “16 aylık bebeğimin alerji testi sonucunda inek sütü (unicap) 0,44, yumurta (unicap) 0,37 çıktı. Mevcut alerji durumuna göre beslenme listesinden süt ve yumurtayı çıkarmalı mıyız? Alternatif bir öneriniz var mı?” Funda D.

    Dr. Hülya Karaca – Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
    (C) Süt ve yumurta en alerjik besinler arasında yer alıyor. Alerji seviyesine ve etkilenme düzeyine göre cilt, solunum, sindirim sistemi semptomları görülebiliyor. Eğer alerji testi ile söz konusu durum kanıtlanmışsa bu besinlerin diyetten çıkarılması gerekiyor. İçerisinde süt ve süt ürünü, yumurta olan besinler tüketilmemesi önem taşıyor. Süt proteinleri hidrolize edilmiş mamalar ise kullanılabiliyor.

    Sorularınız için e-posta gönderebilirsiniz.
    [email protected]



    Önceki İçerik
    Sonraki İçerik

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz


    Tam bir sebze canavarıyım

    ‘Binbir Gece’ dizisindeki rolüyle her hafta evlerimize konuk olan, sevilen oyuncu Ceyda Düvenci “bakımlı, kendini her haliyle seven ve güvenen, sağlığına dikkat eden kadınlar...

    Diyette başarısızlık yoktur, vazgeçmek vardır

    Yeni kitabı ‘Afiyetle Diyet’’in raflardaki yerini aldığı bugünlerde Uzman Diyetisyen Dilara Koçak ile bir söyleşi yaptık ve ondan stil sırlarını öğrendik...Yeni kitabınızdan biraz bahseder...

    Tek yaptığım spor oğlumla yürümek

    G.O.R.A'nın çekimleri için ne diyeceksiniz?Çekileli uzun zaman oldu! İnsan bir şey çektiği zaman hemen seyretmek istiyor ama bu filmin başına hakikaten gelmedik şey kalmadı....