En çok koltuk altı veya eller terliyor. Soğuk havalarda bu durumu geçiştirsek de yazın terleme sorunu gizlemekte sorun yaşanabiliyor. Eğer bu küçük tanecikler hayatınızı çekilmez hale getiriyorsa deneyebileceğiniz estetik yöntemler bulunuyor.
Fotoğraflarınıza bakarken gözünüzü kol altı bölgenizden ayıramıyorsanız muhtemelen sizin de aşırı terleme probleminiz var. Aslında terleme gayet doğal bir şey ancak aşırısı hayatı kişiye dar edebiliyor. Estetik Dermatolog Dr. Melisa Eczacıbaşı’nın kapısını çaldık ve özellikle sıcak havalarda kişiyi zor duruma sokabilen bu sorunu nasıl ortadan kaldırabileceğimizi öğrendik.
Terleme doğal bir şey, peki aşırı terleyip terlemediğimizi nasıl anlarız?
Ter miktarı kişiden kişiye göre değişebildiği için aşırı terlemenin tanısı ve değerlendirmesi çoğu kez zordur. Terleme sinir sisteminin çalışması ile doğru orantılı, insanlarda doğal olarak görülüyor ancak aşırı terleme çok büyük sorunlar yaratabiliyor. Özellikle ter bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artması sonucu, kişide gündelik yaşamı etkileyecek derecede fazla ve rahatsız edici terleme görülebiliyor.
En çok hangi bölgelerimiz terler?
Aşırı terleme özellikle eller, avuç içi, ayak tabanı, koltuk altı; daha az olarak da yüz ve kasıkta görülüyor.
Terlemeyle beslenmenin ilişkisi var mı? Hangi yiyeceklerden uzak durmalıyız?
Terleme miktarının beslenme ile bir ilgisi yok ancak ter kokusu bazı yiyeceklerden etkilenir. Sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, sosis, salam gibi işlenmiş gıdalar ter kokusunu olumsuz etkiler.
Terlemeyi nasıl tedavi ediyorsunuz?
Aşırı terleme tedavisinde bölgeye yönelik kurutucu pudra ve solüsyonlar kullanılması tavsiye ediliyor. Pudralar nemi alıp, bölgenin kurumasını sağlayabilir ve antiseptik ilaçlar ikinci enfeksiyonun yerleşmesini engelleyebilir. İyontoforez de, özellikle el, ayak ve koltuk altı bölgesindeki aşırı terleme tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri. Ancak bunlar çok etkili sonuçlar alınan yöntemler değil. Genellikle estetik amaçlı olarak kullanılan botoks maddesi son dönemlerde aşırı terleme için geliştirilen alternatif uygulamalar arasında yer alıyor.
Yüze uygulanan botoks ile terleme amaçlı uygulanan arasında fark yok. Sadece enjekte edilen botoks yeri ve miktarı farklı, kalıcılık süresi de yüze göre daha uzun oluyor.
İşlem hangi bölgelere uygulanabiliyor?
Koltuk altı bölgesi başta olmak üzere el ve ayaklara, yüzün bazı bölgelerine uygulandığı gibi alın, çene, dudak üstü gibi terleyen bölgelere de yapılıyor.
Ne kadar sürüyor? Anestezi kullanılıyor mu?
Uygulamadan önce anestezik krem sürülüp yarım saat bekleniyor. 15-30 dakika içerisinde gerçekleştirilen botoks işlemiyle sempatik sinir sisteminin aşırı duyarlılığı bloke edilerek terleme önleniyor. El ve ayak vakalarında ise kişinin isteğine bağlı olarak lokal anestezi uygulanabiliyor.
Etkisi ne kadar devam ediyor?
Kişiden kişiye ve tekrar sayısına göre değişiklik gösterse de botoks tedavisi ortalama 10-12 ay süreyle uygulama yapılan bölgedeki terlemeye yol açan uyarıları azaltıyor.
Yan etkisi var mı? Yapılmaması gereken durumlar var mı?
Fizyolojik ihtiyaç olan genel vücut terlemesi tedaviden etkilenmediğinden avuç içi ve koltuk altı terlemenin azaltılmasının sağlığa olumsuz bir etkisi olmuyor. Uygulamanın herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Ancak kişilerin tecrübeli uzman hekimlere uygulama yaptırmasını tavsiye ederim.
Botoks yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken durumlar var mı?
Botoks yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken önemli bir durum yok. İlaç ortalama beş-yedi gün sonra etkisini göstermeye başlıyor. İki haftada da maksimum etkiye geliyor.
Botoksu estetik amaçlı genellikle yüz, boyun ve dekoltedeki çizgilere uyguluyorsunuz. Başka uygulanan bölgeler var mı?
Son dönemlerde çene hattındaki sarkmalar, boyundaki yatay çizgiler, dekoltedeki v çizgileri ile dudak üstü sigara çizgilerine de botoks uygulaması yapılıyor.
Terlemeyi artıran etmenler neler?
Aşırı terleme stres, korku, heyecan gibi psikolojik nedenlerden olabileceği gibi tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, menopoz, hipoglisemi, şişmanlık, bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar ve hormonlardan dolayı da gerçekleşebiliyor.
Aşırı terlemeye çözüm için gelen kişiler botoks yaptırdıktan sonra hayatlarında neler değişiyor?
Yaz aylarında koltuk altı terleyen kişiler kötü koku ve kıyafetlerinde oluşan çirkin görüntü nedeniyle rahatsızlık yaşıyor, avuç içi terleyen kişiler de tokalaşmaktan kaçınıyor. Bu istenmeyen durumlar kişilerin günlük yaşantılarını olumsuz etkiliyor. Botoks tedavisinin ardından terlemeye bağlı görsel ve hijyenik sorunlarından kurtulan kişiler özgüvenleri yükseldiği için sosyal hayatlarında daha rahat hareket edebiliyor.
Deran ÇETİNSARAÇ
Formsanté Dergisi Temmuz 2014 sayısı