Diğer
    Ana SayfaSağlıkTravmalardan panik atağa! Krizlerde psikolojik ilkyardım ama nasıl?

    Travmalardan panik atağa! Krizlerde psikolojik ilkyardım ama nasıl?

    -

    Bir tartışma sonrasında aniden düşüp bayılanlar, durup dururken çevresindeki eşyaları kırıp dökmeye başlayanlar… Ruhsal sorunları olan kişilerle yaşamımızın herhangi bir anında karşılaşabiliriz. Ancak kaçımız bu konuda gerçekten nasıl yardım edilmesi gerektiğini biliyor?

    Trafik kazası sonrasında araçtan bilinçsizce çıkartılan yaralılar Sedye yerine battaniyeye sarılarak karga tulumba taşınan insanlar. Bu görüntüler, ilkyardım konusunda ne kadar eğitimsiz olduğumuzu sık sık gözler önüne seriyor. İlkyardım denilince hemen hemen hepimizin aklına fiziksel yaralanmalar geliyor. Oysa bir de ruhsal yaralanmalar var ki, bu durumda atacağımız ilk adım çok önemli.

    Ruhsal hastalıkların gün geçtikçe arttığı günümüzde hangimizin çevresinde psikiyatrik bir sorunu olan yok ki? Düşünün bir… Günün birinde eşiniz dostunuz veya bir arkadaşınız aniden yere düşerek çığlık çığlığa bağırmaya başlarsa? Bu tür durumlarda genellikle telaş içinde koşuşturur, hastanın kendisine gelmesi için kolonya koklatmaktan başka bir şey yapamayız. Oysa, uzmanlar önce paniğe kapılmamamız gerektiğini ve daha sonra psikolojik ilkyardımın en azından temel noktalarını uygulamamız gerektiğini söylüyor.

    Bu ay Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Dr. Şeref Özer’in kapısını çaldık. Ve, hangi psikiyatrik kriz karşısında hangi ilkyardımı yapmamız gerektiğini sorduk. Tabii ilkyardım için yakınınıza uzmanlar tarafından konulan psikiyatrik tanıyı biliyor olmanız gerekiyor. Yani sorununun panik atak mı ya da anksiyete mi olduğundan önce emin olmak şart!



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz