Kadınların en sık karşılaştığı jinekolojik problemler arasında vajinada yanma, vajinada kaşıntı ve vajinada kötü koku bulunuyor. Peki, vajina kaşıntısına ne neden olur? Doğal bir çözümü var mıdır? Vajina kaşıntısı tedavisi nedir? Vajina kaşıntısına ne iyi gelir, nasıl geçer? İşte tüm bu soruların yanıtını Jinekolog, Cinsel Terapist, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Demir Yüzer verdi.
VAJİNA KAŞINTISI İÇİN DOĞAL ÇÖZÜM
Jinekoloğa gelene kadar vajinal mantar ya da enfeksiyona bağlı kaşıntılarda vajen asiditesini arttırmaya yönelik sirkeli su ile yıkama yapılabilir. (1 litre temiz suyun içine 1 çay bardağı sirke).
VAJİNADA KAŞINTI NEDEN OLUR?
- Mantar enfeksiyonu
- Vajina bakterisi
- Cinsel Yolla bulaşan hastalıklar
- Hormonlar
- kıl kurdu,
- uyuz,
- bit,
- atopik dermatit,
- seboreik dermatit (egzama),
- kontakt dermatit,
- vulvar intraapitelyal neoplazi,
- paget hastalığı,
- vulva kanseri gibi bazen kısa sürede tedavi olabilen bazen de uzun süreçli bir tedavi gerektiren kötü huylu hastalıklar olabilir.
Vajina kaşıntısı, kadınlarda oldukça sık görülen bir şikayettir. Tedavide başarı, kaşıntının nedeninin tam olarak ortaya çıkarılmasına bağlıdır.
Bu yüzden vajinada kaşıntı ciddiye alınması gereken bir şikayettir. Dış genital bölgenin kaşıntı şikayetinde çoğunlukla dermatolojik sorunlar karşımıza çıkar. Dış genital bölgenin sabunla yıkanması, kullanılan petlere karşı alerjik reaksiyonlar, tüy temizliğinde kullanılan kimyasallar kaşıntıya neden olabilir.
VAJİNA BAKTERİSİ
Bacterial Vaginosis (BV) vajinadaki ortamın PH değerinin değişmesiyle kolayca çoğalabilen ve belirti veren bir bakteridir. Fakat kaşıntı ana şikayet değildir. Asıl belirtileri akıntı, kötü koku ve tahriş hissidir. Bu da kaşıntıya sebep olacaktır.
Tedavi etmek için vajinayı asit hale getiren ve reçetesiz satılan bazı jeller kullanılabilir. Asit ortam oluşması bakterileri öldürür. Eğer bu işe yaramazsa medikal tedavi olmanız gerekir.
EGZEMA VE SEDEF
Egzema ve sedef hastalığı, alerji ve otoimmun nedenlerle ortaya çıkan cilt problemleridir. Egzema genellikle kasıklarda ve katlantı bölgelerinde olur ama labiumlarda (dudak) da bulunabilir. Aynı şekilde sedef hastalığına nadir de olsa vajinada rastlanabilir. Her iki durumda da tanı için bir uzman hekime başvurmak şarttır.
KONTAKT DERMATİT
Yeni bir nemlendirici kullandıktan birkaç gün sonra cildinizde kat kat dökülme, kızarma ve kuruma oldu mu? Aynı durum vajinanızda da olabilir. Sabunlar, deterjanlar, köpük banyoları ve farklı iç çamaşırları kontakt dermetite ve kaşıntıya neden olabilir. Vajina ve etrafında rahatsızlık ve kaşıntı hissettiğinizde yeni kullanmaya başladığınız bir şey olup olmadığını düşünün. Ped, kondom, tampon, tüy dökücü kremler hatta tuvalet kağıtları bile dermatit sebebi olabilir.
MANTAR ENFEKSİYONU
Kandida adı verilen mantar cinsinin aşırı çoğalması sonucu oluşan mantar enfeksiyonu, kaşıntı başladığında akla ilk gelen sebeplerdendir. Gerçekten de kadınların yüzde 75’i yaşamları boyunca en az bir kez mantar enfeksiyonu geçirmişlerdir.
Peynir kesiği şeklinde akıntı, kırmızı vulva / vajina derisi ve kaşıntı bu enfeksiyonun asıl semptomlardandır. Enfeksiyondan korunmak için dar giysilerden kaçınmak, spor sonrası hemen kuru giysileri giymek önemlidir. Mantar enfeksiyonu olan kadınların ancak 1/3’ü kaşınma ve tahrişten yakınırlar. Bundan dolayı reçetesiz ilaç kullanımı tedaviyi geciktirebilir.
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR
Kaşıntı, cinsel yolla bulaşan hastalıklarda daha nadir görülen bir belirtidir ama yine de olası sebeplerin içinde akla gelmelidir. Bu hastalık grubundan olan Trichomonas (bir parazit) enfeksiyonunda kaşıntıya sıkça rastlanır. Bu enfeksiyon yoğun bir akıntı ve tahrişle kendini gösterir. Tanı konduktan sonra tedaviye geciktirmeden başlamak enfeksiyonun tekrarlamasını önler. Genital siğiller, genital herpes ve klamidya enfeksiyonu da kaşıntı yapabilir.
HORMONLAR
Hormon seviyelerinde değişimlere ve dalgalanmalara yol açan dönemlerde (adet dönemi, gebelik, menopoz ve doğum kontrol hapı kullanımı) kaşıntıdan yakınabilirsiniz. Kaşıntı yanında vajinal kuruluk da belirtileri ağırlaştırır. Organik pet ve çamaşır kullanmak, kokulu duşlardan kaçınmak tedaviyi kolaylaştıracaktır.
VAJİNA KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?
- Genital bölge kuru tutulmalı.
- Genital bölge temizliğinde sabun kullanılmamalı.
- Vajen içerisi yıkanmamalı.
- Penye iç çamaşırı giyilmeli.
- Dar pantolon giyilmemeli.
VAJİNA KAŞINTISI NASIL GEÇER?
- Öncelikle kaşıntıya neden olan sorunun tanısı kesin olarak konmalıdır. Kaşıntının altında yatan kötü huylu bir hastalık ise acilen uygun tedavi başlanmalıdır.
- Eğer parazit ya da enfeksiyon kaynaklı ise medikal tedavi ve vajen flora düzenleyiciler kullanılabilir.
- Vajinal duşları temizlik amaçlı kullanmayı önermiyoruz. Çünkü vajinal duşların kullanımı sırasında vajen enfeksiyonunun rahme yayılımı mümkün olabilir. Böylece kadında enfeksiyona bağlı daha kalıcı hasarlar oluşabilir. Ancak dış genital bölge, asiditesi düşük (4.5 un altında) temizleme suları ile yıkanabilir.
- Özellikle vajinal mantar enfeksiyonları kadının vücut bağışıklık sisteminin zayıfladığı hallerde, başka bir hastalık nedeniyle antibiotik kullanımı sonrasında, diabet hastalığında sık görülür. Kaşıntı ve beyaz pürtüklü akıntı mantar için tipiktir. Bu şikayetleri fark eder etmez yukarıda tarif ettiğimiz sirkeli su kadının şikayetlerini azaltır ancak tedavi etmez. Tedavi için mutlaka jinekolog muayenesi gerekir.
- Vajinal enfeksiyonlar ve mantarın ortaya çıkmaması için penye iç çamaşırı kullanımı, kuru tutulması, kişisel hijyene dikkat edilmesi, partnerin enfekte olup olmadığı da önemlidir.
VAJİNADA (VAJENDE) KÖTÜ KOKU NEDEN OLUR?
Vajende normalin dışında kötü koku, bazen enfeksiyonlara bağlı olarak, bazen de iç ve dış genitalin kötü huylu hastalıklarında görülebilir. Örneğin; cinsel ilişki sonrası çürük balık kokusu gardnerella enfeksiyonda tipiktir. Vajinal kötü koku, kadın üreme organlarının kanserlerinde de görülebilir. Bu yüzden kadınlar, normalin dışında kötü bir koku hissettiklerinde tedavide geç kalmamalıdırlar.
VAJİNA YANMASININ SEBEBİ NEDİR, TEDAVİSİ NEDİR?
Vajina yanması vajinal bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarında, menopoz gibi hormonal sorunlarda görülebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarında da idrar yaparken yanma şikayeti olabilir. Bu yanma hissi , kasıklarda hissedilir ve sık sık az miktarda idrara çıkma, basınç hissi ile birliktedir. İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisi için mutlaka jinekolog muayenesi gerekir. Muayene olana kadar sirkeli su ile yıkama ve bol su içme kadında rahatlama sağlayabilir.
Menopoz döneminde östrojenin yani kadınlık hormonunun azalmasına bağlı olarak vajen duvarı incelir ve salgıların azalmasına bağlı olarak vajen kuruluğu olur. Vajen kuruluğu ,özellikle cinsel ilişkide kadında ve erkekte yanma ve acıya neden olur. Vajen kuruluğu eksik östrojen hormonunun ağızdan veya vajinal ilaç olarak kullanımı ile giderilebilir. Vajen kuruluğunda son yıllarda vajinal laserler oldukça başarılıdır. Vajinal laserler sayesinde vajen dokusu hormon desteğine ihtiyaç olmadan yenilenebilir ve östrojenin yapılandırıcı etkilerini östrojenin yan etkileri olmadan elde edilmesini sağlar.
BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
- Vajinal akıntı hastalık belirtisi midir? Vajinal akıntı türleri
- Hamilelikte vajinal mantara dikkat!
- Hamilelikte kahverengi akıntı neden olur? Ne kadar sürer?
- Vajinada kaşıntı neden olur?
- Vajinal sağlığın püf noktaları?
- Tatilde vajinal enfeksiyonlara karşı ne yapılabilir?
- Kadınlarda sık görülen 4 jinekolojik sorun ve çözümleri
- Vulva ve vajina kandidiyazı nedir? Belirtileri neler?