Yılların izlerini silmek için her yeni gün farklı bir yöntemle tanışıyorsunuz. Peki çarenin aslında kendinizde saklı olduğunu hiç düşündünüz mü? Estetik dünyasında yeni trend; hücre enjeksiyonu. Artık, kendi hücrelerinizle olduğunuzdan çok daha genç göstermeniz mümkün. Nasıl mı? İşte yanıtı…
Son zamanlarda en çok konuşulan güzelleşme yöntemlerinden biri olan hücre enjeksiyonun temelini kök hücreler oluşturuyor. Yüzde 90 oranında başarı sağlayan yöntemi, 30 yaşını geçen herkesin koruyucu ya da tedavi edici amaçlı olarak yaptırması uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Bu tedavinin etkisiyse 5-7 yıl arasında değişiyor. Peki, nedir bu hücre enjeksiyonu ve nasıl bir etkiyle gençliğe geri dönmeyi sağlıyor? Bu soruların cevaplarını Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Plastik Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar’dan aldık.
Hücre enjeksiyonu nedir?
İnsan bedenini oluşturan yapıların ve organların köken aldığı ana hücrelere kök hücre denir. Kök hücreler diğer hücrelerden bazı özellikleriyle ayrılır. Belirli bir gruba özelleşmiş değillerdir. Uygun sinyalle her grup hücreye dönüşme yetenekleri vardır. Plastisite adı verilen bu özellikleriyle, örneğin kan hücresi kemik hücresine dönüşebilir. Erişkinlerde bulunan kök hücrelerin görevi, bulundukları dokunun onarımını ve devamlılığını sağlamak. Ancak çoğu dokuda çok az sayıda kök hücre bulunur. Onlar da doku yaralanması gibi bir nedenle aktive edilmedikçe sessiz kalırlar.
Tıpta, hücreler çok farklı tedavilerde kullanılıyor. Estetik cerrahide, hücre enjeksiyonu dediğimiz zaman, etken maddenin kök hücre olduğu enjeksiyonlar akla geliyor. Yağ enjeksiyonu yapıldığı zaman, etken madde kök hücredir; yağ dokusu sadece taşıyıcıdır ve onun verilmesini kolaylaştırır.
Nasıl uygulanır?
Şu anda en çok kullanılan kök hücreden zengin yağ hücresi oluşturma basamakları şunlar:
1. Yağ dokusu alımı (No touch-dokunmadan teknik gibi hücrelere olabildiğince az hasar vererek uygulanır)
2. Rejeneratif hücrelerce zenginleştirme (Bazı cihazlar yardımıyla yapılır)
3. Hücre karışımının elde edilmesi
4. Mikroenjeksiyon (Bal peteği şeklinde yüzü şişirmeden verilir. Doğru teknik yüzün bozulmuş geometrisini düzeltir. Yüzü şekillendirir, yeniden onarımı harekete geçirir ve yapısal destek verir)