“Ellerimde bir fincan çay tutuyorum; yeşil rengiyle doğayı temsil ediyor. Gözlerimi kapadığımda, gönlümde yeşil dağlar ve saf suları buluyorum” diyor çay ustası Soshitsu Sen. Biz de “Sadece ne yediğinizle değil onu nasıl ve nerede yediğinizle de ilgilenin” diyen, “Mutfakta Zen” kitabının yazarı Tijen İnaltong’a kulak veriyoruz. Bir de önerdiği tariflere tabii…
Elif Nazlı Duran
Tijen İnaltong ile Taksim'de, Fransız Konsolosluğu'nun hemen arka tarafında bulunan, Cafe Bunka isimli Japon restoranında buluştuk, röportaj yapmak üzere. Konumuz İnaltong'un yeni kitabı Mutfakta Zen'di. Tijen İnaltong'un huzurlu yapısı mekanın sakinliğiyle buluşunca, benim de canım oradan ayrılmak istemedi. Pirinçli yeşil çaylar, bezelyeli pastalar eşliğinde sohbetimiz, uzadıkça uzadı. Cafe Bunka'dan çıkınca anladım ki işte zen mutfağı tam da böyle bir şeydi. Sanki, dışarısıyla İçerisi farklı dünyalardaydı ve aynı hızla dönmüyordu. İçeride zaman yavaşlamış, telaş, koşturma ve kargaşa dışarıda kalmıştı.
Zen mutfağı tabii ki sağlıklı bir beslenme biçimini tavsiye ediyor. Ancak, ne yediğiniz kadar önemli onu nasıl yediğiniz. Yemek hazırlamak, sofra kurmak ve ne kadar aceleniz olursa olsun o sofraya oturup bir nefes almak bunların hepsi çok önemli… İşte Tijen İnaltong'un kaleminden size huzur ve sağlık kazandıracak öneriler dergimizin bu ayki sayısında…