Her yıl beslenme alışkanlıklarımız biraz farklılaşıyor, şekilleniyor ve beslenmeye bakış açımız değişebiliyor. Sofra/Compass Group Türkiye Ülke Diyetisyeni Emel Terzioğlu Arslan, son dönemlerin en çok konuşulan beslenme modellerinden birinin de Temiz Beslenme olduğunu söylüyor: “Özellikle pandemi sürecinden sonra enfeksiyon hastalıklarının artmasıyla birlikte bağışıklık sistemini güçlü tutmak büyük önem kazandı. Temiz beslenme, vücudun kolay hazmedebileceği, yakarken toksin oluşumuna sebep olmayan, taze, organik, besin değeri yüksek, mevsimine uygun, yerel, kimyasal işlemlerden geçmemiş yiyeceklerden oluşan ve iyi yağlar kullanılarak, çoğunlukla ev yapımı beslenmeyi ön plana çıkaran bir beslenme modeli. Tam tahıllar, mevsim sebze ve meyveleri ağırlıklı ve daha az et odaklı beslenmek, paketli gıdalar ve şekerden uzak durmak. Temiz beslenmenin temelini, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak kabul edilen Akdeniz mutfağı oluşturuyor. Balık, otlar, sebze ve meyveler ile zeytinyağından oluşan Akdeniz mutfağı, yüksek besin değeri içeren bir yapıya sahip.” Peki temiz beslenmek için neler yapmalıyız?
TEMİZ BESLENMEK İÇİN NE YAPMALI?
- Günde en az iki öğününüze koyu yeşil yapraklı sebzeleri dahil edin.
- Farklı sebze ve meyveler ile tabağınızı renklendirin.
- Mevsiminde ve yerel ürünleri tercih edin.
- Etiket okumayı alışkanlık haline getirin.
- İşlenmiş ve paketli gıdalardan uzak durun.
- Şeker ve tuz tüketimini minimuma indirin.
- Kızartmalardan uzak durun.
Eskilerin bir bildiği varmış
Çocuklara göz sağlığı için bol bol havuç yedirmek eskilerden günümüze gelen ve doğruluğunu koruyan bir bilgi. A vitamini içeriği yüksek olan havuç göz sağlığı için oldukça önem taşıyor. Havuçta bulunan lutein güneşten gelen mavi ışığı emiyor ve antioksidan görevi görüyor. Bu sayede vücutta oluşabilecek bağışıklık sistemi hastalıkları için de kalkan olarak görev yapıyor.
Hem kırmızı hem tatlı
Kırmızıları etrafta bolca görebileceğiniz bir ayda kahvaltı öğününe de bu rengi ekleyebilirsiniz. Yapılan bir araştırma turna yemişinin kadınlarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarını yüzde 26 oranında azalttığını ortaya çıkarttı. Çocuklarda daha da faydası bulunan bu kırmızı meyveden şekersiz reçel yapıp balla tatlandırabilirsiniz.
Kılçığıyla tüketin
Omega-3 kaynağı hamsi sofraların vazgeçilmezi. Fosfor, selenyum, çinko, iyot, kalsiyum ve B12 gibi vitaminler yönünden zengin olan bu balığı kılçığıyla tükettiğinizde daha fazla fayda sağlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Kemik sağlığına ve eklem ağrılarına iyi gelen hamsiyi pişirdikten sonra kılçığıyla birlikte afiyetle yiyin.
İLGİLİ İÇERİKLER