Diğer
    Ana SayfaSağlıkSiz sorun uzmanlar yanıtlasın

    Siz sorun uzmanlar yanıtlasın

    -

    Sağlık konusunda aklınıza takılan ya da sormaya çekindiğiniz sorular mı var? Artık merak ettiğiniz cevaplara kolayca ulaşabileceksiniz…

    Tırnak yapım bozuldu
    S- “Üç sene önce başparmağım kapıya sıkıştı. Tırnağım morardıktan sonra düştü. Ancak yerine gelen tırnak düz değil, tırtıklı oldu. Görünümü beni çok rahatsız ediyor. Bunun düzelme şansı olabilir mi? Yoksa ömrümün sonuna dek bu şekilde mi kalacak?”
    Aysel T.

    C- Tırnakta travmaya bağlı oluşan deformasyonlar genelde kalıcı oluyor. Ancak bazı cerrahi düzeltme yöntemleri tırnaktaki sorunu giderebiliyor. Bu tür cerrahi uygulamalar, tırnak yatak sorunu olması ya da tırnak üreme noktasındaki hasarların düzeltilmesi amacıyla lokal anestezi altında yapılıyor. Tırnak katlantılarının ya da yatağında oluşan sorunların giderilmesine yardımcı oluyor.Diğer yöntem ise deforme tırnak plağının yüzeyini düzeltici kozmetik uygulamalar şeklinde yapılıyor. Kozmetik tırnak uygulamaları manikür-pedikür işlemlerinin bir parçası olarak uygulanabiliyor.
    Dr. Şerafettin Saraçoğlu-Dermatoloji Uzmanı

    Kilo almak diyabete yol açar mı?
    S- “Hipotiroidi hastasıyım. Takiplerimi yapan endokrinoloji uzmanı kilo almam halinde diyabet hastası olabileceğimi söylüyor. Bu endişeyle yaşamak çok zor. Gerçekten de sadece kilo almak şeker hastası olmaya yetiyor mu? Burada bahsedilen birkaç kilo mu, yoksa daha fazlası mı?”
    Kevser Z.

    - Advertisement -

    C- Tiroit hormonları, tüm hormon sisteminin orkestra şefi gibi görev yapıyor. Bunlar çalışmadığında metabolizma hızı düşüyor, organların çalışma hızı da bu oranda azalıyor. Sindirim sistemi etkilendiği için yenilen yiyeceklerin sindirimi yavaşlıyor, bu da daha sık acıkmaya neden oluyor. Besinlerden yeterince enerji alınamıyor. Hormon sistemi de yeterince düzgün çalışmadığı için sonuç olarak bedenin yapılanma kabiliyeti yavaşlıyor. Doku hasarları geç iyileşiyor. Beden ise bu hasarları düzeltebilmek için yağlanmaya başlıyor. Ortaya çıkan yağlanma nedeniyle insülin metabolizması etkilenerek insülin direnci oluşuyor. Uzun süren kilo artışı ve yağlanma, ileride pankreasın yorularak yeterince insülin salgılayamamasına yol açıyor. Bu durum da kişinin diyabet hastası olmasıyla sonuçlanıyor. Ortaya çıkan tabloyu engellemek ise kişinin elinde. Sindirim sistemine destek olmak için düzenli spor yapmak, beslenme düzenindeki basit karbonhidrat içeren ekmek, tatlı, hamur işlerinin yerine besleyici değeri yüksek gıdalara daha fazla yer vermek, endokrinoloji uzmanının verdiği tiroit ilaçlarını düzenli kullanmak ve rutin kontrolleri aksatmamak ise bedenin yapılanma kabiliyetini düzeltmeye yardımcı oluyor. Vücudun kendini korumak için beyaz yağ hücresi oluşturmaması ise kişinin hem kilolardan hem de diyabet riskinden kurtulmasını sağlıyor.
    Dr. Fevzi Özgönül-Obezite Uzmanı

    Koku beni rahatsız ediyor
    S- “Birkaç aydır reglimin son günlerinde kötü kokulu bir akıntı oluyor. Çevremde fark ediliyor mu bilmiyorum ama beni çok rahatsız ediyor. Gün içinde sıkça ped hatta iç çamaşır değiştirmeme rağmen kokuda azalma olmuyor. Bu neden kaynaklanıyor olabilir?”
    Semra Y.

    C- Bahsettiğiniz şikayetler vajinit ile uyumlu olup, mevcut vajinal enfeksiyonunuz belirttiğiniz semptomlara istinaden Gardnerella vajinalis (bakteriyel vajinozis) vajiniti, Trichomonas vajinalis vajiniti veya nadiren başka bir vajinal enfeksiyon olabilir. Gardnerella vajinalis (bakteriyel vajinozis) vajiniti tanısında pratikte bol, gri renkli, kokusuz veya bozuk balık kokusuna benzer bir akıntı görülüp kaşıntıya yanma ve batma gibi belirtiler eşlik edebiliyor. Trichomonas vajinalis vajiniti; bol, sulu, nadiren kokulu olabilen, köpüklü, yeşilimsi akıntı (kronikleştiğinde gri-sarı renkte oluyor), kaşıntı ve ağrılı idrar yapma şeklinde belirti veriyor. Bu belirtiler mens sonrası ve gebelikte artıyor. En kısa zamanda kadın hastalıkları ve doğum uzmanına tanı ve tedavi için muayene olmanızı öneririm.
    Ydr. Doç. Dr. Çağcıl Yetim-Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı

    Vertigo hayatımı etkiliyor
    S- “34 yaşındayım. Yaklaşık üç yıl önce vertigo teşhisi konuldu. İlaç tedavisi uyguluyorum. Düzenli kullandığım halde ara ara atak şeklinde geliyor ve sosyal hayatımı oldukça etkiliyor. Buna karşı ne yapabilirim?”
    Funda Ş.

    C- Vertigo, baş dönmesi anlamına gelen bir semptomlar bütünüdür. Baş dönmesi olan bütün hastalarda ayrıntılı bir nöroloji, kulak burun boğaz ile dahiliye muayenesi gerekiyor. Eğer nörolojik ve dahili problem yoksa KBB değerlendirmesi yapılıyor. Bu da detaylı muayeneyi takiben, işitme testi ve pozisyonel baş dönmesini ayırt etmek için özel tanı koyucu hareketler ile manevralardan oluşuyor. İlaçların bir kısmı ise semptomatik yani esas nedene değil, geçici rahatlamaya yönelik oluyor.
    Yrd. Doç. Dr. Denizhan Dizdar-Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı

    Karbonhidrat yemeli mi, yememeli mi?
    S- “Spor bilimleri fakültesinde okuyorum. Karbonhidratların yorgunluk hissi yarattığını biliyoruz. O halde neden egzersize başlamadan önce özellikle karbonhidrat tüketiyoruz?”
    Pınar G.

    C- Karbonhidratlar yorgunluk yapmıyor. Basit şeker tüketimi, hipoglisemik reaksiyon yaratacağı için yorgunluk hissi verebiliyor. Ayrıca her karbonhidrat basit şeker içermiyor. Glisemik indeksi düşük ve rafine edilmemiş karbonhidratlar tercih etmek gerekiyor. Spordan önce karbonhidrat tüketimi ise karbonhidratlar, vücudumuzun temel yakıt kaynağı olduğu için tercih ediliyor.
    Canan Aksoy-Beslenme ve Diyet Uzmanı

    Sorularınız için e-posta gönderebilirsiniz.
    [email protected]



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz