Diğer
    Ana SayfaSağlıkSağlıklı bir yaz için...

    Sağlıklı bir yaz için…

    -

    Tatile çıkmadan önce mutlaka okuyun!
    Güneş yanıkları

    Gölgeye çekilin ve yanık oluşan bölgeyi ıslak süngerle 10 dakika boyunca ıslatarak serinleyin. Buz ya da çok soğuk su kullanmayın. Bu, kan damarlarının büzülmesine neden olarak cilde zarar verebilir. Güneş yanıkları, vücut ısısının artmasına da neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak su için. Güneş sonrası rahatlatacak bir krem kullanın. Eğer su toplaması, isilik ve ateşin eşlik ettiği bir güneş yanığı varsa bir hekime danışın.

    Deniz kestanesi battığında ne yapmalı, denizanası ya da güneş ‘çarptığında’ ilk alınması gereken önlem nedir? Peki, sıcak yaz günlerinde nasıl beslenmeli? Sizin için hazırladığımız bu minik ipuçlarıyla sağlıklı bir yaz tatiline hazırlanın, küçük kazaların trajediye dönüşmesini engelleyin!

    ayaklariniz-su-topladiginda-lavanta-yagiYüzerken kramp girdiğinde ne yapmalı?
    En sık hangi bölgede olur? Baldırlarda, ayak parmaklarında ve ayak kenarlarında.
    Neden olurlar? Sıvı kaybı ya da zayıf kaslar krampa neden olabilir.
    Ne yapmalı? Hemen sırtüstü pozisyona geçip kollarınızı kullanarak su üzerinde kalmaya çalışın ve ağrınıza rağmen bacağınızla havaya doğru bir tekme atmaya çalışın. Bir elinizi kullanarak kıyıya doğru yüzerken diğeriyle de kramp giren bacağınızı ters yöne çekerek ovalayın.
    Tekrarlamasını önlemek için: Suyun dışında bacağınıza hafifçe masaj yapın. Bol bol su için ve beslenmenizde potasyum (örneğin muz) ve magnezyumdan zengin besinlere yer verin.

    Ayaklarınız su topladığında lavanta yağı kullanın!
    Özellikle açık ayakkabılar ve terlikler giydiğimiz yaz aylarında ayakkabıların sürtünen noktaları su toplar. Bu bölgelerin üzerine dikkatli bir şekilde, patlatmadan bir miktar lavanta yağı sürün. Bu, kabarcığın daha hızlı kurumasına yardım eder. 3-4 gün boyunca, kabarcık tamamen iyileşene kadar sık sık bunu yapmaya devam edin.
    Neden işe yarıyor? Lavanta doğal bir anti enflamatuar. Bonusu ise harika kokusu!

    deniz-kestanesiAh şu deniz kestaneleri!
    Farkına varmadan üzerine bastığınız ya da vücudunuzun farklı bir yeriyle sürtündüğünüz deniz kestanesinin kırılarak vücudunuzda kalan dikenleri bir hayli sorun yaratabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda şu yöntemleri izleyin: 1- Yaralanan bölgeyi dayanabileceğiniz kadar sıcak suda 20-40 dakika kadar bekletin. Bu, acının azalmasına da yardım eder.
    2- Dikeni yaralı bölgeden bir cımbız yardımıyla çıkarın.
    3- Yaralanan bölgeyi sabunla ve temiz suyla yıkayıp durulayın. Antiseptik krem uygulayın.
    4- Batan noktaları kesinlikle bandajla ya da başka bir şeyle kapatmayın.
    5- Batığın olduğu bölgeye sık sık zeytinyağı sürmek yaygın bir yöntem. Bölgeyi yumuşak tutarak dikenin vücuttan atılmasını kolaylaştırıyor. Diğer bir doğal yöntem ise sirke sürmek. Bunun da kalsiyumdan oluşan dikenleri güçsüzleştirdiği düşünülüyor.
    6- Eğer enfeksiyon belirtisi varsa bir hekime danışın. Yine yaralanmanın boyutları büyükse bir sağlık ocağından yardım alabilirsiniz.

    deniz-anasiDenizanaları işbaşında
    Limon, sirke ya da amonyak:

    Ülkemizde bulunan denizanası türlerinin çoğu zararsız. Ancak yine de bazı bölgelerde değdiği yerde ciddi yanmalara yol açan türler bulunuyor. Denizde güle oynaya yüzerken cildinde ani bir yanma hisseden çoğu kişi soluğu kumsalda alıp, tatlı suyla yaralanan bölgeyi yıkamaya çalışır. Ancak bu yanlış yöntem, acıyı daha da artırıyor.
    Ovuşturmayın: Yaralanan bölgeyi ovuşturmayın ve gözle görünen iplikçikleri bir cımbız yardımıyla deriden uzaklaştırın. Buz torbasıyla kompres yaparak acının hafiflemesini sağlayın.
    Tehlikeli türlere dikkat: Tropikal bölgelere yaptığınız seyahatlerde, o bölgedeki zehirli türlerle ilgili bilgi edinin. Tüm vücudu kapatan kıyafetlerle dalış yaparak hem güneşten hem de denizanası sokmalarından korunabilirsiniz. Yine hem bu canlılardan hem de güneş ışınlarından koruyan losyonları da piyasada bulmak mümkün.

    gozume-kum-kactiGözüme kum kaçtı!
    1- Gözlerinizi hemen soğuk ve temiz suyla kesinlikle ovalamadan yıkayın.
    2- Gözüne kum kaçan kişi yukarı doğru bakarken bir diğer kişi alt göz kapağını nazikçe aşağı doğru açarak bir kap dolusu suyu gözlerden akıtmalı. Üst göz kapağını yukarı doğru kaldırarak aynı işlem tekrarlanmalı. Üst göz kapağını alt kapağın üzerine kapatmak da işe yarayan yöntemlerden biri.
    3- Eğer kornea çizildiyse, gözlerde birkaç gün ağrı hissedilebilir. Gözlerinizi bir hekime kontrol ettirin, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik damlalarına ihtiyaç duyabilirsiniz.
    4- Eğer yabancı maddeyi gözlerden uzaklaştıramıyorsanız ısrarcı olmayın. Bu durumu daha da kötüleştirir. Her iki gözü de bandajlayarak derhal hastaneye gidin. Çünkü gözlerin açık olması istem dışı hareket etmelerini sağlar ve bu da zararı artırır.

    - Advertisement -

    Devamı Formsante Dergisi Temmuz 2010 Sayısında…



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz