Diğer
    Ana SayfaFitnessAileler için sağlıklı ve aktif yaşam önerileri

    Aileler için sağlıklı ve aktif yaşam önerileri

    -

    Her bir harekette bereket, her bir ailede sağlık olsun! Tüm aile bireylerinin sağlıklı yaşam hareketine destek olacak aktif yaşam önerilerimize hemen göz atmaya başlayın!

    Hazırlayan: Elif Gürsoy

    Bu kez bireysel olarak değil de aile bireylerinin sağlığını düşünecek şekilde ilerliyoruz. İçsel huzur kadar aile içindeki mutluluğun ve birliğin de bir o kadar önemli olduğunu tekrar hatırlatarak başlayalım. Hem çocukların hem de ebeveynlerin aktif yaşam motivasyonunu güçlendirecek birkaç tavsiye ile her zamankinden ‘motive’ aileler yaratmak mümkün!

    HEDEF HER KOŞULDA EĞLENMEK!

    - Advertisement -

    Ne yapıyorduk? Amacımız ya da ulaşmak istediğimiz hedefler ne olursa olsun eğlenmeye, yaptığımız şeyden keyif almaya bakıyorduk! Her bir aile üyesi farklı bir karakter olduğundan ilgi alanları da farklılık gösterebiliyor. Ancak tüm farklılıklara rağmen aynı hissi yakalamak mümkün! Eğleneceğiniz, kendinizi daha iyi hissedip benliğinizin derinliklerine ulaşabileceğiniz spor alanlarında olun. Bu faktörü aynı zamanda çocuk/ çocuklarınıza da aşılayın. Sporun hangi dalıyla ilgilenirse ilgilensin zoraki şekilde yapmasınlar. Çünkü sportif aktivitelerin odağında sağlıklı yaşam olduğundan asla bir görev gibi yapılmamalı. Bedene ve ruha iyi gelen alışkanlıklar olarak hafızalara kazınmalı…

    ÖRNEK TEŞKİL ETMEK…

    Bilinçli bir ebeveyn kendisi ne yaparsa çocuğunun da onun izinden gideceğini bilir. Bu durum ev yaşantısındaki tüm davranış ve tutumlar için de geçerli. Yani çocuğunuza aslında sadece “temiz ol!” vb cümleler kurmak tek başına yeterli olmaz. Sizi görecek, sizden örnek alacak ve bazen de taklit edecek. Spor alışkanlıklarınız için aynı noktaya varabiliriz. Siz ne kadar kadar aktif yaşamı desteklediğiniz adımlar atar, uygular ve savunursanız çocuğunuz da sizi örnek alır hale gelecek. Belki de gelişim çağındaki çocuğunuzu birbirinden farklı ilgili, ilgisiz yazdırabileceğiniz tüm spor kurslarında süründürmekten bile kurtulabilirsiniz. Sizden olumlu adımları gördüğünde belki de kendi sevdiği sporu kendi bulacak ve çizgisini çizmiş olacak. Yani burada siz ebeveynlerden ricamız çocuğunuza iyi bir rol model olmak, her şeyde olduğu gibi aktif yaşam konusunda da onu en iyiye yönlendirmeye çalışmak…

    EKİPMAN HER YERDE!

    Gözden uzak gönülden de ırak olmasın. Evet bu cümleyi fitness ekipmanınız için kullanıyoruz. Dilerseniz kullandığınız ve evinizde göz önünde bulundurabileceğiniz diğer spor ekipmanlarınız için de düşünebilirsiniz! Dağınıklığa sebebiyet vermeden, yaşam alanının sınırlarını zorlamadan fitness, yoga ya da pilates gibi ekipmanınızı salonda ya da ev düzeninde rahatlıkla görebileceğiniz yerlere koyabilirsiniz. Böylece söz konusu ekipmanla her seferinde göz göze gelir, ertelediğiniz, keyfi olarak yapmak istemediğiniz antrenmanlar için manevi bir motivasyon kazanabilirsiniz.

    MEVSİME UYGUN AKTİVİTELER

    Zaman ve çevre şartlarına uygun şekilde harekette kalmak aslında o kadar da zor değil. Mevsimsel şartları her seferinde göz önünde bulundurarak, bahaneler üretmeden aktif kalmaya devam edebilirsiniz. Her ay ailecek fikir belirtip, herkesin zevkine uygun aktiviteler belirleyip tüm bireylerin sadık kalabileceği keyifli listeler hazırlayabilirsiniz. Belki buzdolabınıza mıknatısla tutturabilir belki de eğer varsa panonuza yazabilirsiniz. Örneğin mayıs ayında bisiklet, paten ya da kaykay çok iyi gider. Bolca doğa yürüyüşü de fena olmaz değil mi?

    LİDER KİM?

    Normal şartlarda ailede lider kim diye sormamız doğru değil, aile bir bütündür ve herkes başlı başına bir bireydir. Yani aslında büyük bir ortaklık… Ama burada biraz durum farklı. Aile içi aktif yaşam konusunda birinin lider olması gerekiyor ki aktiviteleri yönetim de kolay olsun. Özellikle motive etme, acil durumlar dışında aktiviteleri ertelememek konusunda birinin baskın karakter olmaya ihtiyacı var. Bu anne, baba ya da çocuk bile olabilir. Tek bir lider olmasa bile belki de herkesin aktiviteler konusunda belli başlı görevleri olabilir. Böylelikle çocukların sorumluluk bilinci de gelişmiş oluyor.

    MEYDAN OKUMALARLA EĞLENCE

    Zaman zaman yaptığınız sportif aktivitelerde sıkıldığınızı hissedebilirsiniz. Bu noktada ailenin en büyük üyelerine birtakım görevler düşüyor. Yapılan aktiviteler daha farklı, orijinal ve eğlenceli hale nasıl getirilir? Challenge olarak da bildiğimiz, sosyal mecralarda sıklıkla denk geldiğimiz eğlenceli meydan okumalar tüm aile bireylerinin heyecanlı bir şekilde hareket etmesini sağlayabilir. Şimdi yeni meydan okumalar keşfetmenin tam zamanı!

    ADRENALİNE BİR ŞANS…

    Yapamam ya da çocuğum korkar gibi cümleleri bir kenara bırakalım. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki neyi düşünürsek oyuz… Yani siz yapamayacağınıza inanırsanız zaten yapamazsınız. Kimse sizden herhangi bir adrenalin sporunda tehlikeli hamleler yapmanızı beklemiyor. O halde burada amaç sadece kendi heyecanınızı yaşamak olacak. Güvenli olduğu sürece adrenalin sporu yapmak için aile üyelerine keyifli bir fırsat verebilirsiniz. Böylece hem sizin hem çocuğunuzun cesur, kendinden emin ve değişikliklere açık olma yönünü geliştirebilirsiniz.

    İLGİLİ İÇERİKLER



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz