Diğer
    Ana SayfaSağlıkBembeyaz dişlere ‘merhaba’

    Bembeyaz dişlere ‘merhaba’

    -

    Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın bazen yedikleriniz bazen de diş yapınız nedeniyle dişleriniz sararmaya başlar. Bu durumda gülerken ağzınızı kapatmak yerine kendinizi diş hekimlerinin ellerine bırakabilirsiniz.

    Çok fazla kahve, çay tüketmek, sigara içmek ya da alkol kullanmak bir zamanlar bembeyaz olan dişlerimizin sararmasına neden olabiliyor. ‘Her gün dişlerimi fırçalıyorum’ bahanesi ise bu soruna çözüm olmuyor. Yeşil Köşk Ağız ve Diş Polikliniği’nden Diş Hekimi Şebnem Şensivas, “Diş beyazlatma denilince akla iki tane yöntem geliyor: Klinik ortamda ve evde yapılan beyazlatma. Bu yöntemlerin hangisinin kullanılacağına ise diş hekiminin hastanın ağzına bakarak karar vermesi gerekiyor” diyor.

    Zamanınız yoksa…
    Hastanın çok vakti yoksa, gece plak kullanamayacaksa ya da çok çabuk sonuç almak istiyorsa klinikte yapılan diş beyazlatma işlemini tercih ediyor. Fakat vakti varsa ve daha yavaş, sabit bir sonuç almak istiyorsa evde yapılacak beyazlatma işlemi daha uygun oluyor. Çünkü evde yapılanın sonucu daha geç alınsa da daha başarılı oluyor. Klinikte yapılan diş beyazlatmada kullanılan beyazlatıcı maddenin içerisinde ağartıcı madde daha yüksek oluyor, bu nedenle beyazlatma işlemi sırasında bir miktar sızlama olabiliyor.
    Diş Hekimi Şebnem Şensivas, “Klinikte yapılan diş beyazlatma işleminde dolgu yapılırken kullanılan lazer ışığının daha güçlü olanı kullanılıyor. Ağzın tümüne yayılan bu mavi ışıkla önce jel dişin üzerine yerleştiriliyor sonra ise lazer ışığı bu jelin üzerine veriliyor. Yirmi dakika olmak üzere iki seans uygulanan bu yöntemle dişler beyazlıyor. Evde yapılan beyazlatma işleminde ise bir plak kullanılıyor. Bu plak hastanın ağzının şekline göre ölçü alınarak oluşturuluyor. Dişlerin üzerine tamamen geçen şeffaf bir kılıf yapılıyor onun içerisine üç ya da dört tüp beyazlatıcı bir jel veriliyor. Hasta gece yatarken dişini fırçaladıktan sonra plağın içerisine ilacı koyuyor, ağzına takıyor ve o şekilde uyuyor. Kalktığında ise plağı çıkartıyor ve dişlerini fırçalıyor. Bir hafta ya da 10 gün bu plak kullanılıyor. Kılıf hastada olduğu için dişler aynı kaldığı sürece yani çekilme ya da oynama olmazsa kılıf tekrar kullanabiliyor. İki tekniği aynı anda kullanmak da mümkün. Böylece daha iyi sonuçlar alınabilir” diyor.

    Dişler neden sararıyor?
    Dişler yediklerimiz dışında diş yapısı nedeniyle de daha kolay sararabiliyor. Diş yapıları farklı özelliklerde olabiliyor. Bazı kişilerin dişlerinin üzeri çok girintili olduğu için daha fazla leke tutuyor. Tükürüğün içerisinde bulunan kalsiyum ve mineraller ise dişlerde taş oluşumuna neden oluyor.

    - Advertisement -

    Ne zaman beyazlatma yapılamaz?
    Hastanın ağzında kendi dişleri yoksa ya da köprü yaptırdıysa beyazlatma köprünün rengini açmıyor. Dolgunun rengi de beyazlatma işlemiyle açılmıyor. Örneğin ön dişinizde dolgu varsa dolgunun rengi açılmıyor, dişlerin rengi açılıyor. Bu durumda ise dolgunun değiştirilmesi gerekiyor. Diş Hekimi Şebnem Şensivas, “Diş eti problemi varsa beyazlatma işlemi yaptırılması tavsiye edilmiyor. Çünkü dişteki ciddi çekilmeler nedeniyle beyazlatma yapıldığında kullanılan madde sızlama yapıyor ve hastayı rahatsız ediyor. Diş etinizde asla bir problem olmamalı. Bir de diş beyazlatma yapmadan önce dişinizin mutlaka temizlenmesi gerekiyor. Çünkü taşların üzerine ve lekelerin üzerine beyazlatma yapılamıyor” diyor.

    Seninle Dergisi Kasım 2012 Sayısı

    Nilgün YILDIZ



    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz