Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Arda Lembet Abdominal Serklaj Sonrası Tüp Bebek Tedavisinin mümkün olup olmadığı konusunda merak edilenleri anlattı…
ABDOMİNAL SERKLAJ NEDİR?
Gebeliklerin ikinci trimester döneminde yani ikinci üç aylık periyotta sonlanmasına yol açabilen ve erken doğumu en sık gündeme getiren nedenlerden bir tanesi de rahim ağzı yetersizliğidir. Gebelik süreci boyunca kapalı kalması gereken rahim ağzı bazı kişilerde gebelik devam ederken ağrısız bir şekilde açılır ve erken doğuma neden olur. Bu gibi bir durumda rahim ağzının yetmezliği gündeme gelir. Çoğunlukla altta yatan bir neden olmadan ortaya çıkabilse de alınan travmalar ya da geçirilen cerrahi operasyonlar sonucu gibi farklı faktörler neticesinde de görülme sıklığı artan servikal yetmezlik, serklaj adı verilen cerrahi yöntem ile tedavi edilebilmektedir.
Abdominal serklaj adı verilen operasyon ise rahim ağzına vajinal yol yerine karın bölgesinden müdahale edilmesi şeklinde kısaca tanımlanabilir. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde abdominal serklaj laparoskopik yani kapalı teknikle yapılabilmekte, post operatif süreçte iyileşme hızı ve konforu artırılabilmektedir. Laparoskopik serklajın yapılabilmesi için vajinal serklajın iki kere başarısız olması, geçirilen operasyonlar neticesinde rahim ağzının büyük bir bölümünün alınmış olması veya rahim ağzının kısa ya da düzensiz yapıya sahip olması gibi şartlar aranmaktadır.
ABDOMİNAL SERKLAJ SONRASI TÜP BEBEK OLUR MU?
Pek çok hasta “abdominal serklaj sonrası tüp bebek olur mu?” hakkında soru işaretine sahiptir. Bu soruya net bir şekilde “evet” yanıtını verebiliriz.
ABDOMİNAL SERKLAJ VE TÜP BEBEK
Doğal yollarla gebelik oluşmadığı takdirde çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin başvurduğu tüp bebek tedavisi kendi dinamikleri olan kapsamlı bir süreçtir. Çift özelinde planlanması gereken bu tedavi dahilinde yumurtaların toplanması, spermlerin alınması, embriyoların döllenmesi-döllendirilmesi ve embriyoların transfer edilmesi gibi sabit aşamaların takip edilmesi gerekir. Bu aşamalara ek çeşitli tedavi süreçlerinin dahil edilip edilmeyeceği kararı çift özelinde yapılan sağlık değerlendirmeleri doğrultusunda verilir.
Abdominal serklaj ameliyatı sırasında rahim ağzı yetmezliğinin yol açabileceği sorunların riskini azaltmak için rahim ağzına dikiş atıldığından tüp bebek tedavisi uygulanamaz gibi yanlış bir kanı vardır. Ancak az önce de ifade ettiğim gibi abdominal serklaj tüp bebek tedavisine engel olmaz.
Yumurtaların toplanma aşamasında vajinal yoldan yumurtalıklara ulaşılır, embriyo transferi sırasında kullanılan kateter de rahim ağzına atılan dikiş sonrası oluşan boşluktan rahatlıkla geçebilecek ölçülere sahiptir. Nitekim transabdominal serklaj sonrası tüp bebek tedavisi ve donmuş embriyo transferi gerçekleştirdiğimiz birçok hastamız bulunmaktadır.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Tüp bebek tedavisinde yumurta sayısı kaç olmalı?
- Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı nedir? En fazla kaç kere denenebilir?
- Tüp bebek tedavisi başarılı olmazsa sperm sağlığı araştırılmalı mı?
- Yumurtaları dondurmak ve tüp bebek yapmak için en iyi yaş nedir?