Adet dönemlerinde vücutta bir dizi değişimler yaşanır ve iştahta da belirgin bir artışla karşılaşılır. Birçok kadın bu süreçte rahatsız edici semptomlar yaşayabilir. Peki, adet dönemine özel beslenme nasıl olmalı?
ADET DÖNEMİNE ÖZEL BESLENME NASIL OLMALI?
Abdominal bölgede kramplar, baş ağrıları, yorgunluk, mide bulantısı, ishal ve duygudurum değişiklikleri gibi semptomların doğru beslenmeyle büyük ölçüde üstesinden gelmenin mümkün olduğunu belirten Diyetisyen Mehtap Yakut, adet dönemine özel beslenme önerileri paylaştı.
ADET DÖNEMİNDE BU GIDALARDAN UZAK DURUN
Adet döneminde kadınların hormon dengelerinde değişme meydana gelir. Östrojen ve Progesteron hormonlarının dengelerinin farklılaşması sonucu vücutta sıvı birikmesi ve kadınların konforunu azaltan bir şişlik oluşumu söz konusu olur. Hormonal değişimler kabızlık ihtimalini artırabilir ve aynı zamanda regl döneminde östrojen seviyesinin azalmasına da bağlı olarak şeker ve karbonhidrat barındıran besinlere duyulan ihtiyaç artar.
TUZ LİSTENİN EN BAŞINDA
Bu nedenle de bazı gıdalardan bu süreçte uzak durulması gerekir. Tuz bu listenin başındadır. Fazla tuz tüketimi su tutulumunu artırarak şişlik oluşumunu tetikler. Şeker regl döneminde uzak durulması gereken bir diğer gıdadır, ölçülü olarak şeker kullanımı çok büyük bir sorun olmasa da şeker tüketimi aşırıya kaçtığında enerjide ani bir artışa ve akabinde bir çökkünlüğe neden olabilir. Kahve, sindirim sorunlarına ve su tutulumuna neden olabilir. Alkol ve baharatlı gıdalar da adet semptomlarını kötüleştirebilir. Tüm bu gerekçeler regl dönenimde uzak durulması gereken gıdalar hakkında farkındalık sağlanmasını gerektirir.
ADET DÖNEMİNDE TÜKETİLMESİ GEREKEN GIDALAR
Adet semptomlarının hafifletilmesi ve kadınların yaşadığı kilo alımı ve şişkinlik gibi sorunların yaşanma ihtimalinin azaltılması için en önemli unsurların başında su tüketimi gelir. Regl döneminde dehidrasyona bağlı oluşabilecek baş ağrıları ve vücuttaki şişkinlik su tüketimi ile engellenebilir. Bu dönemde mevsim meyveleri de beslenmeye dahil edilmelidir. Fakat meyve seçerken çok tatlı olanlardan uzak durulması gerektiği unutulmamalıdır. Beslenmeye eklenmesi gereken bir diğer besin grubu da yeşil yapraklı sebzelerdir.
ADET DÖNEMİ DEMİR SEVİYESİ AZALABİLİR
Regl döneminde vücuttaki demir seviyesi azalabilir, demir seviyesinde azalmaya bağlı olarak kadınlarda yorgunluk ve baş dönmesi yaşanabilir. Regl döneminde yetersiz su tüketimine ek olarak magnezyum yetersizliği de şiddetli baş ağrılarına sebep olur. Magnezyum açısından zengin olan kuruyemişler (ceviz, badem, fındık, fıstık) tüketilebilir. Bunun yanı sıra ıspanak ve kale gibi yeşil yapraklı sebzelerin de bahse konu şikayetlerin önlenmesine büyük faydası olacaktır. Şunu vurgulamakta fayda var; yeşil yapraklı sebzelerin içerdiği demirin bir C vitamini kaynağıyla tüketilmesi gerekir ki vücudumuz bu demirin emilimini sağlayabilsin.
Adet döneminde, oldukça faydalı olan zencefil tüketiminin de aksatılmaması gerekir. Çay formunda da tüketilebilen zencefil anti-enflamatuar etkiye sahiptir; kasları rahatlatır. Mide bulantısını azaltan bu gıdanın tüketiminde abartıya kaçmamak gerekir.
KİNOA TÜKETMEYİ UNUTMAYIN!
Adet döneminde protein ve demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan bir diğer besin kaynağı da tavuktur. Tavuk içerdiği yüksek protein oranı ile hem uzun süre tok kalınmasını sağlar hem de açlık krizlerini önler. Tavuk haricinde balık da beslenmeye eklenecek gıdalar arasında ön sıralarda yer alır. Demir, Protein ve Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olduğu için ağrıyı azaltmada etkilidir.
Son olarak, son yıllarda ülkemizde de popülerliği artan kinoanın da regl döneminde tüketilmesi faydalı olan bir gıda olduğunu ifade etmek gerekir. Demir, protein ve magnezyum bakımından oldukça zengin olan kinoanın glisemik indeksi oldukça düşüktür. Uzun süre tok tutar ve enerji verir. Böylece regl döneminde kilo alma riski de azaltılabilir.
İLGİLİ İÇERİKLER
- Adet dönemi kabızlık, ishal ve krampın nedenleri nelerdir?
- Adet dönemi ile ilgili 12 şehir efsanesi
- Adet döneminde egzersize ara vermeli miyim?
- Adet (regl) dönemi meme ağrısı neden olur? Nasıl geçer?
- Regl dönemi ile adet sancısına iyi gelen bitki çayları ve faydaları